Close button

Визначено найкращу основна валюта світу 2020

Визначено найкращу основна валюта світу 2020

Шведська крона стала кращою основною валютою світу у 2020 році. Такий статус вона отримала завдяки швидкому відновленню після березневих мінімумів, що й дозволило їй стати кращою валютою і другою в світі після гаїтянського гурда, повідомляє РБК-Украина.

За даними Bloomberg, який порівняв відсоткову динаміку (проти долара США) декількох валют, шведська крона змогла подолати весняний спад, викликаний пандемією коронавірусу, швидше швейцарського франка і датської крони.

Однією з головних причин сили шведської валюти стала позиція Riksbank, який не став знижувати ставки для пом'якшення удару по економіці країни під час пандемії COVID-19.

Riksbank став першим центробанком світу, який на практиці застосував політику негативних ставок. У липні 2009 року він знизив ставку репо, яка є його основним інструментом грошово-кредитної політики, до 0,25%, що, в свою чергу, опустило прив'язану до неї ставку за депозитами до 0,25%.

Причому негативні ставки Riksbank ввів в період світової фінансової кризи 2008-2009 років. Надалі Riksbank піднімав ставку репо до 2,00% і опускав до -0,50%. 8 січня 2020 року регулятор підняв її з -0,25% до 0,00%, де вона і залишається до цих пір.

До основних валют традиційно відносять долар США, євро, фунт стерлінгів, японську єну, швейцарський франк, австралійський і канадський долар.

Новини

Популярні теми форуму

analytics