Close button

Озброєння України: чи потрібні нам старі танки США

Озброєння України: чи потрібні нам старі танки США

Важливим елементом виживання бронетанкової галузі нашої країни є експортні замовлення, повідомляє Деловая столица.

Свого часу галузь змогла не тільки зберегти радянську спадщину, а й отримати стимул для подальшого розвитку. Багато в чому це відбулося за рахунок великих експортних замовлень, зокрема, від Пакистану і Таїланду.

В останні роки наші танкобудівники працювали переважно на внутрішній ринок, але ситуація може змінитися. Мова про Діалозі про співпрацю в галузі оборонної промисловості між Україною та Бразилією, який пройшов 1 грудня в Києві в рамках офіційного візиту в нашу країну бразильської делегації, очолюваної заступником міністра оборони Маркусом Дего Росас Понтіс. В рамках діалогу фахівці ДП «Завод імені Малишева» запропонували власну концепцію модернізації 91 танка М60А3 бразильської армії (куплені в 1997 році).

Танк М60 був розроблений американською компанією Detroit Arsenal Tank Plant в кінці 1950-х. За час серійного виробництва, яке тривало до 1987 р, було випущено близько 15 тис. Танків М60 в трьох модифікаціях (М60A1, М60A2 і М60A3).

Судячи з усього, українські інженери пропонують досить-таки серйозну модернізацію, яка дозволить підвищити можливості танка. Так, пропонується замінити американські чотиритактні дизелі повітряного охолодження на двотактний шестициліндровий дизельний двигун 6ТД2 потужністю 1200 к.с. Паралельно пропонується замінити і трансмісію.

Кардинальним чином згідно з цим проектом в ході модернізації буде змінено склад озброєння - шляхом установки нової вежі. Харків'яни пропонують ставити на М60 нову вежу, повністю аналогічну тій, яка була розроблена для досвідченого танка Т-84-120 «Ятаган» в рамках участі в турецькому конкурсі. Вежа відрізняється установкою 120-мм гармати натовського калібру і автомата заряджання в кормовій ніші вежі. Відзначимо, що зараз М60 озброєний 105-мм гарматою M68 з ручним заряджанням.

Ну і, звичайно, передбачається використання найсучаснішої на даний момент системи навісного динамічного захисту «Ніж», комплексу активного захисту «Заслін» і системи оптико-електронного придушення «Варта».

Скільки буде коштувати такий варіант модернізації і чи є ще можливість масового випуску двигуна 6ТД2 - питання відкрите, але те, що такі переговори ведуться - вже серйозний прорив.

Тут також можна згадати, що у підприємств вітчизняного військово-промислового комплексу вже є досвід участі в аналогічній програмі. Справа в тому, що українські підрядники є одними з основних у програмі модернізації сорока M60A3 і ста двадцяти M60T турецької армії. Ще в 2017 р на міжнародній виставці в Києві «Зброя та безпека» був підписаний контракт на локалізацію виробництва в Туреччині комплексу активного захисту «Заслін» під місцевою назвою Pulat.

Сам комплекс, який призначений для захисту танків від протитанкових керованих ракет і кумулятивних снарядів танкових і протитанкових гармат, був розроблений київською фірмою «Мікротек» на початку нульових з використанням напрацювань радянської програми «Бар'єр». У 2009 р «Заслін» формально був прийнятий на озброєння української армії, однак серійно для внутрішнього ринку не проводився.

Крім того, в цій програмі також використовується і інша вітчизняна новинка - комплекс тандемной динамічного захисту «Дуплет». Відпрацьована на таїландських «Оплот», вона забезпечує захист від бронебійних оперених подкалиберних снарядів.

Можна згадати і про те, що в 2019 був парафований договір з турецькою державною корпорацією MKEK на поставку 120-міліметрових стовбурних керованих ракет «Конус» виробництва ДККБ «Промінь». Протягом першого етапу реалізації контракту передбачені поставки керованих ракет і пристроїв наведення для їх інтеграції в турецькі основні бойові танки, а потім в результаті часткового трансферу технологій вони будуть проводитися на потужностях MKEK. Калібр ракети в 120 мм не залишає сумнівів в тому, що вони підуть на озброєння танків М60 в рамках все тієї ж програми модернізації. Відзначимо, що керована ракета «Конус» здатна вражати ціль на відстані 5 км, що значно перевищує дальність стрільби звичайних танкових снарядів.

Та й в цілому модернізація танків М60 в світі поступово набирає обертів. Так, наприклад, в 2016 р американська фірма Raytheon розробила варіант модернізації SLEP (Service Life Extension Program) для М60А3. Як і в українському варіанті, американці пропонують заміну знаряддя на 120-мм L44 (застосовується на основних бойових танках американської армії Abrams), а також заміну базового двигуна потужністю 750 л. с. на 950-сильний дизельний.

Висновок же полягає в тому, що, з огляду на кількість вироблених танків М60 і поширеність цієї моделі в світі, ринок модернізації є ласим шматком - якщо українські підприємства зможуть закріпитися на ньому, цей канал може стати джерелом валютних надходжень на довгі роки. Особливо в разі установки двигунів українського виробництва, які згодом будуть вимагати обслуговування.

Новини

Популярні теми форуму

analytics