Close button

Зграя робособак зможе обстежити Марс

Зграя робособак зможе обстежити Марс

Інженери NASA представили проект марсоходів нового покоління - чотириногих роботів на базі робопсов Spot, здатних працювати в команді, повідомляє Naked Science.

Наступним поколінням марсоходів можуть стати чотириногі «робопси», набагато більш швидкісні і маневрені, ніж класичні колісні ровери. Масиви датчиків і складні нейромережі дозволять їм орієнтуватися, уникати перешкод, складати і оновлювати тривимірні карти свого оточення, а також самостійно вибирати відповідний маршрут руху. Про це розповіли представники Лабораторії реактивного руху (JPL) NASA - презентація проекту Au-Spot відбулася на недавній зустрічі Американського геофізичного товариства (AGU), яка в цьому році пройшла онлайн.

Промовці відзначили, що застосування традиційних колісних апаратів обмежується регіонами з досить рівною поверхнею. Багато цікавих вченим області Марса занадто небезпечні для них, зате доступні для крокуючих машин, які розробляють на базі серійних робопсов Spot компанії Boston Dynamics. Особливо перспективні такі машини будуть для обстеження прихованих під поверхнею тунелів і печер. В майбутньому саме вони можуть надати укриття для населеної бази, проте до цих пір заглянути сюди просто нічим і нікому. Можливо, в них збереглися і сліди життя, якщо вона все-таки є або була на Червоній планеті.

spot1-1024x242.jpg

Групова робота команди / © AGU, NASA, JPL-Caltech, Thomas Touma et al., 2020

«Навіть падіння не стане провалом місії, - додали доповідачі. - Використовуючи свої алгоритми, робот зможе піднятися з будь-якого становища ». За розрахунками розробників, чотириногий марсохід може бути в 12 разів легше марсохода Perseverance і зможе розвивати швидкість до п'яти кілометрів на годину: для порівняння, ровер Curiosity набирає лише близько 0,14 кілометра в годину. Планується, що Au-Spot зможуть використовуватися в команді, підтримуючи і страхуючи один одного. Групу осіб може становити трьох машин: основний, яка здатна йти в глибину печер, а також пари «допоміжних», оснащених тросами, за допомогою яких вони будуть допомагати їй в особливо складних ділянках і забезпечать комунікацію при роботі на глибині.

Над проектом працюють більше 60 вчених і інженерів, зайнятих модифікаціями серійного Spot, створенням необхідних сенсорів і алгоритмів управління. Au-Spot буде орієнтуватися за допомогою бортових відеокамер, лидара і датчиків руху. Робот уже проходить випробування на штучній смузі перешкод і в природних ландшафтах, що імітують печери і пустелі Марса.

Новини

Популярні теми форуму

analytics