Close button

Наслідки зниження ставки ПДВ для аграріїв

Наслідки зниження ставки ПДВ для аграріїв

Зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) до 14% з 20% на деякі види сільгосппродукції призведе до недоотримання 5,5 мільярда гривень до державного бюджету України, повідомляє УНИАН.

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на кандидата економічних наук Леоніда Тулуш.

За його словами, зниження ставки ПДВ несе як негативні, так і позитивні наслідки для дохідної частини держбюджету.

"З позитивного перш за все необхідно відзначити зниження втрат держбюджету внаслідок діяльності так званих" податкових скруток ", - зазначив експерт.

Наступного року це може зберегти в держбюджеті України не менше 3 мільярдів гривень.

У той же час, втрата щомісячних ПДВ-надходжень до бюджету внаслідок більш низької ставки на сільгосппродукцію може привести до втрат держбюджету в розмірі 8,5 мільярда гривень в наступному році.

"У такому випадку негативне сальдо ПДВ від поставок сільгосппродукції може скласти понад 5,5 мільярда гривень, тобто дохідна база державного бюджету України може зменшитися на 5,5 мільярда гривень. Оскільки зазначені економічні ефекти не враховувалися при формуванні показників дохідної частини держбюджету-2021, виникає необхідність в збалансуванні його показників ", - підкреслив Тулуш.

Що цьому передувало

  • 17 грудня 2020 року Верховна Рада прийняла закон про введення зниженої 14-відсоткової ставки ПДВ на операції з постачання окремих видів сільгосппродукції.
  • Право на знижену процентну ставку ПДВ отримують такі види продукції: велика рогата худоба, свині, пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння льону, ріпаку, насіння соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур, цукрові буряки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics