Close button

Космічні курйози: 9 веселих історій про NASA

Космічні курйози: 9 веселих історій про NASA

Події з життя НАСА пов'язані не тільки з космічними досягненнями. Перед вами дев'ять цікавих історій про НАСА, про які часом і говорити соромно. Але читати - смішно! Один тільки випадок з літаючими ... гм ... відходами чого вартий, повідомляє Попмеханика.

Крокодиловий конфлікт. Починаючи з 1968 року основний космічний центр НАСА - космічний центр Кеннеді - базується на острові Мерріт у Флориді. Однак лише 9% площі космодрому використовується за призначенням, а решту території займає заповідник дикої природи. Це означає, що гостями космічного центру часом стають жителі Національного парку. Всі подібні «туристи» не доставляють проблем співробітникам НАСА, крім одного - американського алігатора. Місцеві водойми є прекрасним джерелом їжі для рептилії, і час від часу вони люблять ніжитися на сонці біля автостоянок, злітно-посадкових смуг або пішохідних зон. Крім того, що алігатор становить небезпеку для відвідувачів космодрому, можуть постраждати і самі крокодили: складно сказати, наносять технології НАСА шкоди навколишньому середовищу і її диким мешканцям. А на відео, до речі, алігатор, знятий туристами під час туру по Космічному центру Кеннеді.

Пісні у виконанні Землі. У 2012 році НАСА випустило аудіозапис під назвою «Earthsong» ( «пісня Землі»), яку «заспівала» сама планета. Запис було зроблено двома космічними апаратами НАСА, що вивчають радіаційні пояси Землі (RBSP, відомі також як Van Allen Probes). Звуки Землі - це наслідок електромагнітного явища, викликаного хвилями плазми в радіаційному поясі планети. Вчені поетично назвали це явище «хором». За словами Крейга Клетцінга з університету Айови, який брав участь у створенні приймача EMFISIS для збору сигналів, саме так ми б чули радіаційний пояс, будь в наших вухах вбудовані радіоантени.

Ідеальний купальник від НАСА. Пам'ятайте скандальну історію з плавальними костюмами на літніх олімпійських іграх в Пекіні в 2008 році? Безпрецедентні результати показали плавці, одягнені в купальники LZR Racer: атлети побили безліч світових рекордів і завоювали 33 олімпійські медалі. Після олімпіади і наступного за нею чемпіонату Європи на короткій воді Міжнародна федерація плавання змінила вимоги до купальників, фактично заборонивши LZR Racer. Костюми LZR Racer спортивного бренду Speedo були розроблені спільно з НАСА: метою вчених було максимальне скорочення опору, для чого знадобилися знання аеродинаміки співробітників НАСА. Більше 60-і зразків тканини випробовувалися в аеродинамічних трубах, і в підсумку був створений плавальний костюм LZR Racer, які замість традиційного шва були «зшиті» методом ультразвукового зварювання. Загалом, просто космос, а не купальник.

НА СА

Курс виживання для астронавтів НАСА - обов'язковий пункт у підготовці до польоту в космос. Так, вижити в космічному просторі - це півбіди, необхідно ще не загинути і на Землі, якщо при посадці щось пішло не так і космонавт виявився набагато далі від запланованого місця приземлення. Навичкам виживання в дикій природі астронавтів навчають з 60-х років на авіабазах в Неваді і Панамі.

Правда, поки що в історії НАСА найсильніше відхилення від курсу при посадці сталося з пілотом космічного корабля «Аврора-7» Малколм Карпентером: капсула виявилася на відстані 400 км від тієї точки, де її чекали. Астронавта виявили менш ніж за годину і майже відразу підібрав на борт корабель. У цьому йому пощастило куди більше, ніж радянським космонавтам Олексію Леонову і Павлу Бєляєву - їх «Схід-2» через низку неполадок «промахнувся» приблизно на 165 кілометрів. І хоча місце посадки було виявлено за чотири години, евакуація екіпажу з непрохідною тайги зайняла більше двох діб.

НА СА

Погоду в будинку в НАСА створюють самостійно. НАСА розробляє і будує одні з найбільших апаратів в світі. Для цього, відповідно, їм потрібні величезні і високі споруди. Наприклад, будівля вертикальної збірки (Vehicle Assembly Building, VAB), де збираються космічні кораблі, - одне з найвищих в світі. Внутрішній об'єм VAB становить 3,7 млн кубічних метрів. Через розмірів VAB і вологого клімат Флориди НАСА зіткнулося з несподіваною проблемою - часом хмари починають формуватися в самій будівлі.

При складанні космічних апаратів, вартістю мільярди доларів, важлива кожна деталь, і подібні кліматичні примхи могли стати серйозною перешкодою для НАСА. Щоб побороти це явище, довелося створити спеціальну систему кондиціонерів вагою в 10 тисяч тонн.

НА СА

Неоплачений штраф за викидання сміття чекав свого часу 30 років. Skylab, національна орбітальна станція США, зійшла з орбіти і зруйнувалася в 1979 році. Точки падіння не згорілих частин станції змістилися з передбачуваного курсу і впали в районі берегів західної Австралії. Австралійське графство Есперанс пред'явило НАСА рахунок в $ 400 за викид сміття, проте штраф було сплачено лише 30 років потому, після того як про цю історію розповіли за каліфорнійським радіо.

НА СА

Питання біовідходів в космосі завжди був проблемою для НАСА. Сьогодні космонавти користуються високотехнологічними вбиральнями, але так було не завжди. Ситуацію з космічними туалетами прекрасно ілюструє випадок під час місії «Аполлон-10». Капітан космічного корабля Томас Стаффорд виявив плаваючі по повітрю екскременти. Ця історія набула розголосу після розшифровки розмов на борту. З'ясування, кому з астронавтів належав настільки неприємний літаючий об'єкт, чи не затьмарили сам випробувальний політ до Місяця. До слова, ніхто з членів екіпажу не зізнався, і таємниця досі залишається нерозгаданою.

НА СА

«Нюхач» - це посада при НАСА. Знайомтеся: Джордж Олдріч, офіційно його робоча позиція називається фахівець з хімічних речовин. По суті ж Джордж є головним носом в НАСА: він повинен обнюхувати все, що НАСА збирається відправити в космос. Замкнутий простір і теплота підсилюють запахи, а можливості відкрити кватирку і провітрити приміщення у космонавтів не буде. Тому завдання «нюхач» - позбавити членів екіпажу від неприємних запахів під час польоту.

Джордж Олдріч не єдиний: в НАСА служить цілий нюхальний загін. Його співробітники кожні чотири місяці проходять спеціальний тест на профпридатність - їм необхідно визначити по запаху вміст десяти банок.

НА СА

Бунт на кораблі. На космічному кораблі! Е кіпаж третьої експедиції на станцію Skylab (SL-4, 16.11.1973 - 08.02.1974) провів в космосі 84 дня - це досить тривалий термін для команди, і потрібна неабияка стійкість до стресів, щоб все пройшло гладко. Так, приблизно за місяць до закінчення місії екіпаж влаштував свого роду заколот: космонавти взяли собі незапланований вихідний день, відключивши всі засоби зв'язку з центром управління польотами і, замість звичної напруженої роботи, милувалися фантастичними пейзажами. Звичайно, ЦУП не був у захваті від такого сценарію, але цей політ став важливою віхою в дослідженні впливу космічних польотів на психіку людини. З тих пір НАСА, плануючи місію, особливо уважно ставиться до відпочинку космонавтів.

НА СА

Новини

Популярні теми форуму

analytics