Close button

Без Кернеса: "Харків чекає переділ зі свавіллям"

Без Кернеса: "Харків чекає переділ зі свавіллям"

У берлінській клініці «Шаріте» на 62-му році життя помер мер Харкова Геннадій Кернес. Протягом останніх 10 років він був беззмінним головою Харкова. Кернес виграв і вибори 25 жовтня, перебуваючи в реанімації, повідомляє Голос.ua.

Перший час після смерті обраного мера управляти Харковом буде секретар міської ради Ігор Терехов. Йому це належить за посадою. Верховна Рада повинна призначити позачергові вибори.

Геннадія Кернеса поховають поруч з видатними харків'янами на почесній алеї. Відспівувати будуть в Благовіщенському соборі. А громадянська панахида пройде в театрі опери та балету.

«Ми очікуємо величезну кількість людей. Нам потрібно зробити так, щоб ми виконали всі карантинні вимоги», - заявив на нараді в Харківській міській раді Ігор Терехов. Проте, в Офісі Президента Володимира Зеленського відзначили, що «ставлення до Геннадія Кернеса в нашому суспільстві не було, та й не могло бути однозначним».

Політолог Валентин Гайдай зазначив, що вибори призначає Рада, а вона може не поспішати. Адже у центральної влади немає сильної кандидатури на пост мера Харкова - всі великі міста вона програла. «Партія влади може ситуативно підтримати того чи іншого кандидата. Однозначно, боротьба за крісло мера буде досить жорсткою », - вважає політолог.

На думку політичного експерта Олександра Савченко, великими гравцями, які можуть претендувати на пост мера Харкова, в даний момент є Михайло Добкін - колишній глава Харківської ОДА, екс-мер Харкова, а також Олександр Фельдман, - нардеп від ОТЗЖ, власник ринку «Барабашово» , який посів друге місце на виборах мера в жовтні. «Але обидві ці кандидатури незручні для Зе-команди», - заявив Олександр Савченко.

«Ми напередодні цікавої гри. Думаю, Харків і його еліту чекає великий струс. Не виключаючи навіть якийсь переділ зі свавіллям. Кланів, які бажають підпорядкувати Харків, вистачає. Як і тих, хто буде цьому активно чинити опір», - говорить він.

Експерти вважають, що крім Фельдмана і Добкіна на місце харківського мера може претендувати власник інвестиційної групи DCH, Олександр Ярославський. Можуть поборотися і колишні губернатори Харківської області Юлія Світлична і Ігор Райнін.

«Високою повагою там користується Юлія Світлична, чиє губернаторство позитивно оцінено. Більш того, якби вона сильно захотіла, вона могла б з Кернесом вийти до другого туру. Не знаю, перемогла б вона чи ні, але вона не захотіла і не стала балотуватися, а стала депутатом», - вважає засновник дослідницької компанії Active Group Андрій Єременко.

Однак є ще один колишній харківський губернатор, про вплив якого пишуть ЗМІ. Це-міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Джерело "Фокуса" в харківській парторганізації «Слуга народу» заявив, що владі невигідно призначати вибори, «їх повністю влаштовує, що зараз за місто взявся Аваков».

Харківський політолог Антон Аксентьєв заявив, що оточення глави МВС вже втручалася в формування списків партії «Блок Кернеса. Успішний Харків »на місцевих виборах. Він підтвердив інформацію, що «першим, хто перейшов на бік Авакова» став секретар міської ради Ігор Терехов.

«Поки є консенсус місцевих еліт»

Швидше за все, призначення виборів затягнеться на невизначений час. ВВС пише: «Виконувати обов'язки міського голови до виборів нового мера повинен 53-річний Ігор Терехов, нещодавно обраний секретарем міськради. Протягом останніх десяти років він працював заступником і першим заступником Кернеса, однак навичок публічного політика, необхідних для перемоги на виборах, у нього немає».

За процедурою повноваження Кернеса припиняються після того, як харківська міськрада прийме рішення про взяття до відома факту смерті мера. Після цього призначаються вибори, не пізніше ніж у 90-денний строк з дня дострокового припинення повноважень мера. З клопотанням про призначення виборів до Верховної Ради повинен звернутися секретар міськради, який виконує обов'язки мера. Закон наказує зробити це протягом 15 днів.

Позачергові вибори проводяться двічі на рік: остання неділя березня і останню неділю жовтня. Таким чином, найближчий термін - в березні.

Експерти сумніваються, що вибори відбудуться так скоро. «Поки функції мера є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт в цьому, не факт, що вибори глави Харкова відбудуться найближчим часом», - написала в Facebook глава правління громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська.

Вона передбачає, що процес затягнеться. Наприклад, може стати довгим процес отримання копії свідоцтва про смерть мера в Німеччині. Міськрада може затягнути прийняття до відома факту смерті. А Верховна Рада може несвоєчасно прийняти рішення про позачергові вибори. Парламенту потрібно вкластися в термін, і призначити вибори в Харкові за 60 днів до останньої неділі березня 2021 р

Теоретично, це можливо - Рада якраз вийде на роботу після новорічних канікул. Але процедура зазвичай не виконується в термін, зазначає Ольга Айвазовська. «На практиці відсутня відповідальність колегіального органу парламенту за непризначення дати, і місцями процедура не була виконана роками», - підкреслила вона.

Нагадаємо, що Геннадій Кернес в 1998 році став депутатом Харківської міської ради. З 2002 року був секретарем міськради. Вперше був обраний міським головою Харкова в 2010 році. У квітні 2014 року на Кернеса було скоєно замах, після якого він пересувався в інвалідному візку. Проте, він виграв вибори в 2015 році і в 2020-му. Обидва рази голосування проходило в один тур - за Геннадія Кернеса голосувало понад 60% харків'ян.

Причому на останніх виборах він не з'являвся на публіці. З кінця серпня у Геннадія Кернеса було підтверджено COVID-19 і діагностовано двостороннє запалення легенів. 10 вересня він був госпіталізований до харківської лікарні, з 17 вересня мера перевезли літаком в клініку «Шаріте» в Берліні. Його кандидатуру в мери висунули 23 вересня. Голосування було 25 жовтня, а 4 листопада виборча комісія визнала Кернеса обраним міським головою.

Політолог Руслан Бортник вважає, що замінити Кернеса буде непросто. Він людина складної долі і непростої історії. «Кращий мер Харкова за роки незалежності, політик, політтехнолог, державник», - перерахував політолог.

Андрій Кислов

Новини

Популярні теми форуму

analytics