Close button

Чим небезпечний новий штам коронавірусу

Чим небезпечний новий штам коронавірусу

Новий штам COVID-19, який передається на 70% швидше, ніж його колишня різновид, був виявлений у всіх частинах Великобританії, крім Північної Ірландії, повідомляє Страна.ua.

Про це повідомляє "Sky News".

Доктор Сьюзан Хопкінс зі Служби суспільної охорони здоров'я Англії (PHE) говорить, що штам, названий VUI-202012/01, має "дуже чітку генетичну структуру, за якою ми можемо простежити", - сказала доктор Хопкінс.

Його можна виявити за допомогою секвенування всього генома, яке займає від двох до трьох тижнів.

Інші країни також страждають. "Подібні штами були виявлені в Данії та Австралії, і є інші варіанти, які дуже схожі на ці, виявлені в Південній Африці, в Нідерландах та інших країнах", - сказала доктор Хопкінс.

Коли він з'явився у Великобританії?

За словами доктора Хопкінса, спочатку він був виявлений у пацієнта в вересні, а в жовтні було проведено повне секвенування генома. Спочатку не було "нічого, що могло б особливо підкреслити, що це викликає серйозну заклопотаність, оскільки штами приходять і йдуть".

Але до кінця листопада вчені щосили намагалися зрозуміти, чому кількість випадків зараження COVID-19 в Кенті і Медуей не знижується.

За словами доктора Хопкінса, були проведені "докладні клінічні, поведінкові та епідеміологічні дослідження", включаючи повногеномне секвенування, і було виявлено, що в цих областях поширюється кластер нового штаму. Уряд було повідомлено в п'ятницю, 11 грудня, після чого була проведена додаткова робота, щоб зрозуміти, що відбувається.

Згодом вчені виявили, що новий штам "набагато швидше передається, ніж інші циркулюючі штами".

"Це нас дуже стурбувало, і ми повідомили уряд в п'ятницю (18 грудня)", - додала Хопкінс.

Як ми дізнаємося, що він на 70% швидше передається?

Хопкінс розповіла, що PHE працює з експертами з моделювання з Імперського коледжу Лондона, щоб порівняти новий штам з іншими, які поширюються. За її словами, "цифра 70% виглядає великий, але у нас немає дуже хороших довірчих інтервалів навколо неї".

Прем'єр-міністр Борис Джонсон заявив, що новий штам може збільшити число R на 0,4. Поточне значення R в Великобританії складає від 1,1 до 1,2.

За останніми даними, цей штам є причиною 43% нових випадків інфікування на Південному Сході, що становить 59% нових випадків на сході Англії і 62% в Лондоні.

Професор Кріс Вітт, головний лікар Англії, сказав, що він попередив Всесвітню організацію охорони здоров'я про його існування і зосередиться на аналізі даних, пов'язаних з поширенням мутації.

Це збільшує кількість хворих?

Доктор Хопкінс сказала, що вона не спостерігала "непропорційно велика кількість людей, госпіталізованих за останні два тижні, і поки ми не спостерігаємо ніякого збільшення смертності". Крім того, ще занадто рано говорити, чи призведе новий штам до збільшення числа смертей.

У свою чергу професор Вітт сказав, що "в даний час немає доказів того, що новий штам викликає більш високий рівень смертності або впливає на вакцини і лікування".

Чи реагує новий штам на вакцину?

За словами Хопкінс, вакцина повинна викликати "широкий імунну відповідь" і мутації не означають, що укол не спрацює. Вона додала, що "остаточні відповіді" будуть отримані в результаті досліджень, які займуть ще пару тижнів.

"В даний час ми вирощуємо вірус в Коліндейле, Портон-Дауне і Імперіалі, і з вирощуванням вірусу ми зможемо побачити, як вірус помирає від людей, які вже були інфіковані раніше, так і людей, яких вакцинували", - сказала вона.

Поки що експерти не знайшли ніяких варіантів, які могли б зробити вакцину менш ефективною, і вірус повільно мутує.

Федеріко Джорджі, дослідник з Болонського університету, який координував дослідження штамів COVID-19, сказав Science Daily: "Коронавірус SARS-CoV-2, мабуть, вже оптимізований для впливу на людей, і це пояснює його низький рівень мутації".

"Це означає, що розробляються нами методи лікування, включаючи вакцину, можуть бути ефективні проти всіх штамів вірусу", - вважає Джорджі.

Які бувають штами?

Це не перший випадок, коли вірус мутував з початку пандемії, і, можливо, це навіть не перший випадок, коли мутація - або зміна генетичного матеріалу вірусу - змінила його заразність. На даний момент існує принаймні сім основних груп або штамів COVID-19 у міру його адаптації до людських господарям.

Оригінальний штам, виявлений в китайському місті Ухань в грудні минулого року, відомий як штам L. Потім на початку 2020 року він мутував в штам S., а потім пішли штами V і G.

Штам G найчастіше виявляється в Європі і Північній Америці, але, оскільки ці континенти повільно обмежували рух, він дозволив вірусу розповсюджуватися швидше і, отже, далі мутувати в штами GR, GH та GV.

Тим часом, початковий штам L протримався в Азії довше, тому що кілька країн, включаючи Китай, швидко закрили свої кордони і припинили рух.

Кілька інших менш частих мутацій згруповані разом як штам O.

Влада Данії занепокоїлися штамом вірусу, виявлених у 12 осіб, пов'язаних з розведенням норок. Вони побоювалися, що мутація може знизити ефективність вакцини, тому що вона сталася в спайковую білку, і в результаті уряд наказав провести масову вибракування до 17 мільйонів тварин і ізолювати на місяць людей, що живуть на північному заході країни.

Які штами найбільш поширені в світі?

Штами G в даний час домінують в усьому світі, особливо в Італії та Європі, що збігається з періодом сплеску спалахів.

Специфічна мутація, D614G, є найбільш поширеним варіантом. Деякі експерти кажуть, що це зміна зробило вірус більш заразним, але інші дослідження спростували це.

Тим часом, більш ранні штами, такі як вихідний штам L і штам V, поступово зникають.

Аналіз, проведений інформаційним агентством Reuters, показує, що швидка реакція Австралії на пандемію і ефективних заходів соціального дистанціювання усунули передачу більш ранніх штамів L і S в країні, і що нові інфекції є результатом штамів G, привезених з-за кордону.

В Азії штами G, GH і GR збільшувалися з початку березня, більш ніж через місяць після того, як вони почали поширюватися в Європі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics