Close button

21 грудня: яке сьогодні свято, традиції, заборони

21 грудня: яке сьогодні свято, традиції, заборони

У світі 21 грудня святкують День народження кросворду, повідомляє Главком.

Творцем першого кросворду був журналіст Артур Уїнн, який емігрував до Нью-Йорка з Ліверпуля. Він винайшов новий підхід в роботі зі словами: уклав літери в клітини, клітини розмістив у смужках і назвав нову головоломку "ross-word puzzle". Автор направив свій кросворд з 32 слів в газету "Нью-Йорк уорлд", де він був надрукований 21 грудня 1913 року.

Яке сьогодні церковне свято

Мучениця Анфіса Римська

Православна церква вшановує пам'ять Анфіси Римської, яка постраждала за віру під час гонінь, організованих щодо християн у V столітті. У перекладі сказано, що хрестив її Амвросій Медіоланський, пам'ять якого відзначається 20 грудня.

Одного разу дружина градоначальника запропонувала Анфісі прийняти аріанське хрещення, яке вважало, що Ісуса і Бога-батька не існує. Природно, Анфіса відмовилася це зробити, за що була спалена на вогнищі.

Традиції та обряди

Раніше 21 грудня дівчата зазвичай займалися рукоділлям. Вони ткали, пряли й вишивали. Це було зручно, перш за все тому, що від снігу в кімнаті ставало ясно, і можна було займатися роботою до настання вечора. Говорили, що прясти 21 грудня потрібно обов'язково на самоті.

За старих часів було прийнято, щоб у кожної дівчини до весілля було вишито вручну придане. Тому дівчата наполегливо приймалися за роботу.

Жіночий одяг був обов'язково оздоблений орнаментом, який не тільки прикрашав наряд, але й оберігав від усього лихого. Захисні знаки вишивали на всіх одворотах одягу (комірі, подолі, рукавах), щоб нечиста сила не змогла людського тіла дістатися.

Прикмети

  • Наші пращури помітили: якщо дерева покривалися інеєм, буде багатий урожай фруктів.
  • На хороший урожай вказував і сніг, який своєю вагою гнув на деревах гілки.
  • Якщо в цей день чули грім, готувалися до сильних вітрів.

Заборони

  • Вважалася поганою прикметою не закінчена важлива справа до цього дня. Особливо погано не віддавати борги до Дня зимового сонцестояння.
  • Не можна зустрічати цей день в брудному будинку.
  • Не можна скупитися. Якщо в цей день вас хтось про щось попросить, обов'язково допомагайте.

Іменинники

Анфіса, Кирило.

Новини

Популярні теми форуму

analytics