Close button

Нерухомість Одеси: тенденції ринку 2020

Нерухомість Одеси: тенденції ринку 2020

У 2020 році Одеса входить в топ-15 українських міст за комфортністю, повідомляє Finance.ua.

Фахівці сайту VN.COM.UA провели дослідження і склали аналітику одеського ринку на осінь-зиму поточного року.

Загальна картина вартості квартир в Одесі

Восени ціни на ЖК трохи знизилися. Це пов'язано із закінченням курортного сезону. Власники житлових площ з початку осені виставили деякі варіанти на продаж, щоб не витрачати гроші на утримання приміщень. У другу чергу причиною невеликого відкоту є чергова хвиля коронавирусу, що накриває територію нашої країни.

wfic0bexd__big.jpg

Відкат поки невеликий, але навряд чи варто чекати підвищення навіть напередодні Нового року. Зазвичай у девелоперів пік продажів припадає саме на листопад-грудень. Тільки поки складно сказати, чи буде високий попит на новенькі квартири на березі моря в кінці 2020 року.

Сегмент ЖК комфорт, бізнес- і еліт-класу постраждав менше. Багато проєктів отримали хоча б мінімальний приріст до первісного значення. Даний тип нерухомого майна в місті зберігає стабільний інтерес з боку покупців. У більш дорогих комплексів зазвичай вдале розташування, краще якість будівництва і більш продумано планування. Будинки економ-класу, як правило, знаходяться трохи далі, тому користуються не такою величезною популярністю.

t08lpo0kwe_big.jpg

Динаміка цін квадратних метрів на первинному ринку

За даними порталу vn.com.ua, найбільш доступні квадратні метри розташовані у Суворовському районі. Там можна знайти новобудови з ціною від $ 706 за м2. Слідом ідуть житлові комплекси в Малиновському ($ 728), Київському ($ 840) і Приморському ($ 1295) районах. Окремо стоять проєкти в центральній частині. Тут знаходиться 17 проєктів, чий середній цінник дорівнює $ 1385 за квадрат.

Зміна ціни на квартири в Одесі восени 2020 року з урахуванням кількості кімнат:

  • 1к - опустилася на 0,6%;
  • Студіо - опустилася на 1,5%;
  • 2к (роздільна) - опустилася на 0,2%;
  • 2к - піднялася на 15,7%;
  • 3к (роздільна) - піднялася на 0,3%;
  • 3к - показник той же;
  • 4к - піднялася на 5,4%.

Рух вартості метрів квадратних на вторинному ринку

У 2019 попит на будинки старого житлофонду був досить високим. Коефіцієнт зростання цінника регулярно збільшувався, за 12 місяців минулого року вартість квадратних метрів на вторинному ринку підросла до 5%.

Простежується схожа тенденція з первинним житлом - квадратні метри в Приморському районі за минулі 4 кварталу трохи просіли в ціні. Одночасно з цим знизився попит на нерухоме майно в центральній частині. Інвестори більше віддають переваги будівлям нового зразка і старі квартири поки можна купити на 9,1% дешевше звичайного.

Найвигідніше на вторинному ринку брати або самі компактні варіанти, або приміщення просторіше. Вони не просіли в ціні на відміну від суміжних двійок і роздільних трійок.

Новини

Популярні теми форуму

analytics