Close button

Гігантська чорна діра загадково зникла

Гігантська чорна діра загадково зникла

Астрономи підтвердили загадкове «зникнення» надмасивної чорної діри в галактиці Abell 2261, що знаходиться в 2,7 мільярда світлових років від Землі. Передбачається, що в центрі Abell +2261 повинна була знаходитися чорна діра масою 3-100 мільярдів Сонць, проте її досі не вдалося виявити. Про це повідомляється в препринті статті, опублікованій в репозиторії arxiv.org, повідомляє Лента.ру.

Вчені спочатку використовували космічну рентгенівську обсерваторію Chandra, щоб знайти ознаки перегрітого речовини, що впав в гігантську чорну діру і випускають рентгенівське випромінювання, але нічого подібного знайти не вдалося. У новій роботі фахівці проаналізували ще більше даних, а також розглянули варіант, при якому чорна діра могла бути викинута з батьківської галактики в результаті злиття останньої з іншою галактикою. В цьому випадку повинно було статися з'єднання двох чорних дір в одну ще більш масивну чорну діру, що породило б гравітаційну хвилю.

Дослідники помітили непрямі ознаки злиття двох надмасивних чорних дір. По-перше, ядро Abell +2261 набагато більше, ніж очікується для галактики її розміру. По-друге, відстань між центром галактики і найближчим щільним скупченням зірок становить близько двох тисяч світлових років, що досить далеко. Це відбувається, коли дві сближающиеся чорні діри починають відштовхувати поруч знаходяться зірки.

Однак ні нові дані Chandra, ні результати спостереження за допомогою космічного телескопа Хаббла не продемонстрували ознак існування самої чорної діри. Це може пояснюватися тим, що чорна діра або занадто повільно поглинає речовина, залишаючись непомітною для астрономів, або вона встигла «втекти» досить далеко з центру галактики.

Новини

Популярні теми форуму

analytics