Close button

Східний ГЗК ведуть до банкрутства

Східний ГЗК ведуть до банкрутства

Українські керівники та реформатори настільки суворі, що в їх "майстерних" руках проблемним може стати навіть апріорі прибуткове і стратегічно важливе підприємство, яке займається виробництвом настільки потрібного ресурсу, як урановий концентрат, повідомляє Вести.

Єдине в Україні й найбільше підприємство з видобутку урану ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" виявилося в досить жалюгідному стані.

Ці стратегічно важливі підприємства влади не цікаві

Підприємство було засноване ще в далекому 1951 році, і в наступному році Східний гірничо-збагачувальний комбінат відсвяткує почесну 70-ту річницю. У 1956 році підприємство видало на-гора першу руду. Протягом наступних трьох десятиліть підприємство активно розвивалося, освоювалися нові родовища. Були побудовані: ремонтно-механічний завод, лабораторія контрольно-вимірювальних приладів, науково-дослідна лабораторія автоматики, сірчанокислотний завод.

Після введення в 1987 році другої черги виробничої лінії сірчанокислотного заводу підприємство стало найбільшим в СРСР виробником сірчаної кислоти.

Зараз СхідГЗК входить в десятку найбільших виробників урану (2% від світового видобутку) і є єдиним в Україні підприємством, яке забезпечує видобуток уранової руди й виробництво концентрату природного урану. Підприємство забезпечує до 40% потреб в урані вітчизняних атомних станцій.

На жаль, до свого 70-річчя підприємство підходить не в кращій формі. 7 грудня керівництво Східного ГЗК повідомило про виведення всіх своїх підрозділів (крім Дніпродзержинського хімічного заводу) в режим простою. Це вже не перший виробничий локдаун на підприємстві. Останній раз в режимі простою Східний ГЗК перебував з 4 листопада 2019 року до 2 січня 2020 року.

Виведення в режим простою виробничих потужностей на підприємстві назвали вимушеним, заявивши про наявність систематичних затримок оплати з боку ДП "НАЕК" Енергоатом ".

"В результаті чого на підприємстві немає можливості забезпечити уранове виробництво основними матеріалами, хімреагентами, запчастинами та забезпечити безпечне виконання виробничих завдань в підрозділах", - зазначено в повідомленні СхідГЗК.

Крім того, на підприємстві накопичилася заборгованість по заробітній платі, яка досягла вже 140 млн гривень. 16 грудня шахтарі виведених в простій шахт "Смолінська", "Інгульська" і "Новокостянтинівська" перекрили три дороги національного значення, протестуючи проти припинення роботи уранових шахт і невиплати зарплат.

У ДП "НАЕК" Енергоатом "офіційно спростували наявність заборгованості перед СхідГЗК за поставлену продукцію і свою причетність до невиплати зарплат працівникам підприємства. Там заявили, що в поточному 2020 році сплатили Східному ГЗК майже 2,8 млрд гривень, в тому числі - 110,5 млн гривень - в грудні. Більш того, атомний монополіст заявив, що СхідГЗК повинен пристойну суму за межі не відвантажену продукцію.

"Вишенькою" цієї ситуації стала обіцянка атомників звернутися до правоохоронців подати на "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" позов до суду за "постійне поширення дезінформації та фейків, до якого вдається керівництво СхідГЗК".

Раніше "Енергоатом" заявив, що в листопаді 2020 року СхідГЗК офіційно повідомив, про неможливість виконати в поточному році зобов'язання з постачання урану відповідно до договору, запропонувавши перенести постчу 90 тонн уранового оксидного концентрату на січень 2021 року.

Конфлікт між двома стратегічно важливими підприємствами й проблеми із забезпеченням виробничого циклу видобутку і перероблення сировини для ядерного палива, в принципі, повинні були б викликати підвищений інтерес влади до даної ситуації. Все ж мова йде про забезпечення українських АЕС ядерним паливом. Однак, новоспечений міністр енергетики Юрій Бойко заявив про відсутність конфлікту між "Енергоатомом" і СхідГЗК, а уряд в цілому залишилося пасивним спостерігачем розгортається кризи в одному з найбільш важливих і стратегічних секторах енергетичної галузі.

Вперед, до безславного банкрутства

Ситуація, що склалася на Східному ГЗК повинна була б змусити владу бити тривогу. Профільному міністерству необхідно предметно і в найкоротші терміни зайнятися розв'язанням нагальних проблем, яких на підприємстві накопичилося достатньо.

Більш детальний опис тих складних умов, в яких виявилося стратегічно важливе підприємство, можна почерпнути з незалежного аудиторського звіту. Аудиторська компанія "Devisu" 30 червня 2020 року надала результати аудиту ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" за результатами роботи підприємства за 2019 рік.

У структуру СхідГЗК входить:

  • три шахти ( "Смолінська", "Інгульська" і "Новокостянтинівська"), що займаються видобутком і радіометричним збагаченням уранової руди, а також забезпечують обслуговування, ремонт і капітальне будівництво добувної інфраструктури;
  • гідрометалургійний завод, переробляє уранову руду і виробляє закис-окис урану для потреб українських АЕС;
  • Дніпродзержинський хімічний завод, виробляє гафній і цирконій;
  • ремонтно-механічний завод, забезпечує ремонт і обслуговування гірничо-шахтного обладнання;
  • автотранспортне господарство;
  • науково-дослідна лабораторія, лабораторія контрольно-вимірювальних приладів і автоматики, ремонтно-будівельне управління та інші допоміжні субподразделенія;
  • підрозділ господарського обслуговування, розташоване в місті Жовті Води, яке розпоряджається низкою соціально-рекреаційних об'єктів, наприклад, готелем "Ювілейний", а також базами відпочинку "Сосновий бір" і "Чорноморська".

З усього масиву фінансово-виробничої статистики, особливо звертає на себе увагу факт різкого падіння обсягів виробництва продукції у 2019 році, в порівнянні з показниками 2018 року.

Так, виробництво основного виду продукції природного концентрату урану, який займає у виробничій структурі СхідГЗК більше 90%, у 2019 році скоротилося на 37%. У грошовому вираженні скорочення виробництва уранового концентрату склало 1,09 млн гривень. В цілому падіння виробництва ого рокуі склало понад 1,1 млн гривень.

Аудитори зазначають, що на фінансові показники роботи підприємства вплинули негативні регуляторні фактори з боку державних органів, зокрема, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики й комунальних послуг (НКРЕКУ).

"Незадовільна ціна реалізації уранового оксидного концентрату, певною постановою НКРЕКУ від 01.08.2017 року №990, привела до недостатнього фінансування діяльності підприємства. Таким чином, ДП" СхідГЗК "змушений був обмежити виробництво та видобуток уранової руди, і, відповідно, випуск уранового оксидного концентрату ", - зазначено у звіті аудиторської компанії.

До 2019 року практично весь урановий концентрат ДП "Східний ГЗК" самостійно експортував, маючи на руках ліцензію на зовнішньоекономічну діяльність від Держслужби експортного контролю.

Головним покупцем уранового концентрату СхідГЗК виступала швейцарська компанія INTERNEXCO GmbH. Втім, "швейцарської" компанія є тільки по прописці, де-факто - це підрозділ АТ "Техснабекспорт"-одного з найбільших світових постачальників уранової продукції й зовнішньоторговельна компанія російської держкорпорації "Росатом".

В кінці 2018 року підприємство підписало договір з "Енергоатомом". Згідно з його умовами, в період з 2020-го по 2025 СхідГЗК повинен виробляти і поставляти НАЕК "Енергоатом" урановий оксидний концентрат в обсязі 1 тисячі тонн щорічно, за базовою ціною 2912 грн / кг (без урахування ПДВ).

Невтішними виявилися і загальні фінансові показники діяльності підприємства. Так, у 2019 році чистий дохід СхідГЗК, в порівнянні з 2018 роком, скоротився на 2,6 млн гривень. Якщо у 2018 році підприємство показало валовий прибуток в розмірі 385,2 тис. Гривень, то у 2019 році ГЗК зафіксував вже 435,9 тис. Гривень валового збитку. Аудитори також відзначають, що згідно з фінансовим звітом компанії за минулий рік, показник чистого збитку становить понад 680 млн гривень (при цьому у 2018 році підприємство практично вийшло в нуль з невеликим "плюсом".)

Звертає на себе увагу також різке скорочення коштів на рахунках підприємства за підсумком 2019 року. Крім того, в судах знаходяться кілька десятків активних позовів щодо Східного ГЗК, загальна сума претензій за якими становить 328 378 тисяч гривень.

Загальна динаміка фінансово-виробничої статистики ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" свідчить про те, що підприємство на всіх парах мчить до неминучого і безславного банкрутства.

Передати, продати, розчленувати

Ситуація, що склалася на Східному ГЗК малює досить похмурі перспективи майбутнього цього стратегічно важливого підприємства.

Міністр енергетики Юрій Бойко 26 листопада заявив, що уряд розглядає можливість включення Східного гірничо-збагачувального комбінату в структуру ДП "НАЕК" Енергоатом ".

"Ми ведемо діалог з" Енергоатомом ", ніяких різночитань тут немає. Є проєкт рішення про приєднання все-таки СхідГЗК до" Енергоатому ", що автоматично має зняти такі проблеми (взаємних боргів) в рамках функціонування єдиного майнового комплексу. Якщо до кінця року і не буде рішення аж до зміни статуту, то концептуальне рішення буде знайдено ", - зазначив Бойко.

Втім, структурно це не вирішить всі проблеми, що накопичилися в господарській діяльності СхідГЗК. Судячи з усього, чиновники з Міненерго розглядають проблеми видобувного підприємства суто з точки зору деяких господарських "непорозумінь" з "Енергоатомом". А підспудно, мова йде про те, хто буде кінцевим контролером потоку експортного уранового концентрату, який купують росіяни.

Раніше, підготувавши перелік державних підприємств, заборонених до приватизації, Кабмін вніс ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" до переліку підприємств, 50% акцій яких можна передати на приватизацію. Тобто СхідГЗК цілком можуть пустити з молотка. Можливо, попередньо компанію чекатиме реорганізація виробничих підрозділів.

Зі структури Східного ГЗК можуть вивести найбільш привабливі активи, наприклад, Дніпродзержинський хімічний завод і гідрометалургійний завод. Також в якості "непрофільних" активів можуть бути визнані готель і бази відпочинку підприємства, разом з відведеною під них землею. Ці "балансові" підрозділи можуть пустити з молотка в першу чергу.

У будь-якому випадку, при нинішніх "управлінців" стратегічне держпідприємство "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" навряд чи вже чекає бурхливий розвиток і безхмарне майбутнє. Не хотілося б виглядати надмірно кровожерливим, але за такий некомпетентне управління такими важливими активами в "старі-добрі" часи відповідальних чиновників чекала б посилання на ті ж уранові рудники. Чи не занадто гуманно, але цілком справедливо.

Роман Губрієнко

Новини

Популярні теми форуму

analytics