Close button

Підсумки 2020 в аграрній сфері: чи чекають нас позитивні прогнози

Підсумки 2020 в аграрній сфері: чи чекають нас позитивні прогнози

АПК знову зі «своїм» міністерством і підтримкою від держави. Але, на жаль, без скандалів навколо врожаю не обійшлося. Агропромисловий комплекс, провідна галузь України, яка сьогодні забезпечує майже 45% національного експорту, закінчує складний 2020-й як з об'єктивними втратами, так і з досягненнями, повідомляє Укринформ.

Серед втрат - істотно нижче, ніж в попередні роки, урожай зернових і зернобобових (65 млн тонн проти 75 млн тонн в минулому році), зокрема, менші обсяги експортних культур - пшениці і кукурудзи. А також загальне падіння виробництва в січні-листопаді на 12% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Зате в новий рік галузь вступає знову зі своїм окремим Міністерством аграрної політики і продовольства, новим міністром і державною підтримкою загальним обсягом 45 млрд грн. "Україна має потужний агросектор, тому я з перших місяців роботи нашого уряду говорив про необхідність відновлення роботи профільного аграрного міністерства», - підкреслював прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Отже, функціонування галузі в наступному році обіцяє бути більш "керованим". Зараз же згадаємо основні "агровехі" року.

17 грудня Верховна Рада призначила Романа Лещенко міністром аграрної політики і продовольства. Відповідну постанову підтримали 242 народних депутата, після чого пан Лещенко прийняв присягу члена уряду. Відновлення структури самого Мінагро, яке в серпні минулого року було реорганізовано в склад Міністерства економіки та торгівлі, планується протягом наступних 4-5 місяців.

Раніше Роман Лещенко очолював Госгеокадастр і займав посаду уповноваженого президента із земельних питань. Тобто людина в області не нова і з основними її проблемами знайома не з чуток. Напередодні призначення Роман Лещенко представив своє бачення розвитку АПК, яке включає наступні кроки:

  1. Формування стратегії розвитку сектора на 7-10 років.
  2. Запуск прозорого Державного реєстру одержувачів держпідтримки з бюджету аграріями. Міністр нагадав, що відповідний закон 985-IX вже підписаний президентом Зеленським - залишилося ввести його в 2021 році.
  3. Продовження земельної реформи, заявленої президентом. Зокрема, мова йде про прийняття законопроекту 2194 про земельну децентралізацію (депутати відправили його на доопрацювання для повторного читання), відкриття ринку землі з 1 липня 2021 року для українців, завершення перекладу Госгеокадастра «в цифру».
  4. Завершення реформування Госпродпотребслужби і зближення українського ветеринарного законодавства з європейським.
  5. Розвиток зрошення в Україні. Йдеться про створення об'єднання водокористувачів, реанімацію наявної концепції зрошення і ін.

Сподіваємося ця покрокова програма допоможе підвищити результативність сектора, яка в останній рік, на жаль, впала. За даними Держстату, виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в січні-листопаді 2020 скоротилося на 12,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Рослинництво втратило майже 15%, а ось тваринництво - всього 2,5%.

Станом на 14 грудня українські аграрії повністю завершили збирання врожаю. За оперативними даними областей, всього зібрано 83,8 мільйона тонн основних сільськогосподарських культур з площі 24,1 млн га. Зокрема, зернових і зернобобових культур намолочено 65,4 млн тонн. Це майже на 7 млн тонн менше, ніж в 2019 році. В Україні ще на початку - середині літа були надії на хороший урожай пізніх культур. Однак посуха, яка прийшла в кінці літа - початку осені, зробила свою справу.

Наприклад, недобір врожаю кукурудзи в порівнянні з минулим роком склало близько 5 млн тонн (всього зібрали 29,8 млн т). І хоча в цілому це не матиме критичних наслідків для України, однак не виключена можливість дефолтів окремо взятих невеликих виробників і загальне зниження експортного потенціалу цієї культури.

«2020 став дійсно турбулентним для України, як в контексті економічної ситуації і обмежень, пов'язаних з COVID-19, так і в зв'язку з нетиповими погодними умовами. Традиційно виробництво сільгосппродукції в Україні профіцитним. В цьому році валовий збір зерна склав 65,4 млн тонн, це в три рази більше від потреби внутрішнього ринку і дозволяє нам зберігати провідні позиції з експорту сільгосппродукції », - зазначив міністр економіки Ігор Петрашко.

Він додав, що Україна вже експортувала 12,2 млн т пшениці. Перехідні залишки пшениці в 2020/21 маркетинговому році очікуються на рівні 1,5 млн т і поступово будуть поповнюватися урожаєм нового сезону. Через втрати врожаю в цьому році на агроринку розгорілася справжня форвардна війна між групвиробниками і трейдерами, яка триває досі.

Як відомо, в минулому році Україна увійшла в трійку світових експортерів кукурудзи. З вироблених 35,9 млн т на експорт було відправлено 30,3 млн т. Тим часом, трейдери, орієнтуючись на прогнози, розраховували на урожай 40 млн т і експорт 33 млн. Відповідно, під такі обсяги укладали форвардні контракти з виробниками і планувалося поставки .

Однак через неврожай деякі агровиробники не змогли фізично виконати умови форвардів, інші ж під цей шумок відмовляються продавати зерно по весняним цінами (по $ 140-160 / т), коли зимова ціна на кукурудзу піднялася до $ 200-220 / т.

Під загрозою невиконання, стверджують трейдери, виявилися 70% зернових контрактів. Через це Україна, за оцінками Української зернової асоціації (об'єднує компанії, які контролюють 90% вітчизняного зернового експорту. - Авт.), може втратити близько $ 11-12 млрд.

"Україна, як гарант світової продовольчої безпеки, незважаючи на складності, пов'язані з пандемією короновірусу, повинна продовжувати виступати надійним партнером щодо безперебійного постачання сільськогосподарської продукції на зовнішні ринки", - переконані в міністерстві економіки. Чиновники закликають виробників виконувати умови контрактів і тепер шукають виходи з непростої ситуації.

А тим часом Рада підтримала зниження ставки експортного ПДВ з 20% до 14% для окремих видів сільськогосподарської продукції. Зокрема, якщо виробник буде поставляти на експорт велику рогату худобу і живих свиней, незбиране молоко, пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, цукровий буряк, насіння льону, ріпаку, соняшнику, насіння та плоди інших олійних культур, то ПДВ для нього зменшується на 6%. Тобто ці кошти залишаються в обороті.

Однак це рішення розкололо аграрне співтовариство на два табори: «за» і «проти». Апелюють проти говорять - це чергове нерівність і цінової реверанс в сторону великих агропереработчіков, зокрема, соняшнику, а саме компанії Кернел і її власника Андрія Веревського. А також збільшення простору для маніпуляцій і махінацій з ПДВ при його адмініструванні. Багатьох здивував вибір саме названих категорій сільськогосподарських товарів.

Інші кажуть, що це добре для ринку, так як створює фінансовий резерв оборотних коштів для аграріїв і допомагає боротися всілякі "скручування". Втім, такий податковий "подарунок" від депутатів окремим сільгоспвиробникам виявився в цьому році не єдиним для галузі в цілому. У 2021 році, коли запрацює ринок землі, на допомогу аграріям держава направить 4,5 млрд грн - на 500 млн грн більше, ніж у 2020 році.

При плануванні бюджету на 2020 рік очікувалося, що більшість державних дотацій аграріям піде на компенсацію кредитів малим фермерам на покупку сільгоспземель. Однак пізніше цю допомогу направили на інші програми, зокрема, на здешевлення кредитів і тваринництво. Але фермерам, які захочуть придбати землю, держава пообіцяла компенсувати частину відсоткової ставки за такими кредитами.

Також вперше в держбюджеті було передбачено видатки для виробників, які втратили свій урожай в результаті надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. І до того ж сільськогосподарські кооперативи тепер будуть включатися як реципієнти в усі програми державної підтримки АПК.

Отже, є сподівання, що все це допоможе подолати негативні тенденції, які склалися у вітчизняному агросекторі в 2020-му. Наскільки ці надії міцні - це вже інше питання.

Автор: Марина Нечипоренко

Новини

Популярні теми форуму

analytics