Close button

Україна зробила ставку на євроатлантичну інтеграцію

Україна зробила ставку на євроатлантичну інтеграцію

Традиційна нарада керівників дипломатичних представництв України проходило в цьому році в режимі відеоконференції, повідомляє Укринформ.

Володимир Зеленський не тільки підкреслив на продовженні курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію, а й зазначив, що буде оцінювати роботу послів за економічними показниками. Він закликав дипломатів приєднатися до пошуку вакцини від коронавируса для потреб України. Зазначу, що і в інтерв'ю The New York Times Зеленський дорікнув США і Великобританію за відсутність нашої держави в переліку країн, які в першу чергу отримають вакцину від COVID-19. Також, не чекаючи інавгурації Джозефа Байдена, Володимир Зеленський відзначив зацікавленість України у співпраці з 46-м президентом США.

19 грудня в Києві відбулося перше засідання "Квадриги" - нового формату консультацій між Україною і Туреччиною, який реалізовуватимуть міністри оборони й закордонних справ наших країн. Йому передувала передача нашій країні технологій будівництва турецьких корветів і ударних БПЛА, і це, як видається, далеко не межа співпраці у військово-технічній сфері. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба справедливо зауважив, що більш тісні відносини з Туреччиною сприятимуть поглибленню євроатлантичної інтеграції України.

Актуальність зближення з НАТО для нашої країни залишається помітною, адже "білою і пухнастою" Росія є хіба що в сприйнятті Володимира Путіна, який провів традиційне спілкування з журналістами в дистанційному режимі. Однак цей формат не позначилася на традиційно хамовитій манері спілкування володаря Кремля. Серед іншого той підкреслив, що Росія і надалі буде підтримувати Донбас, на що в Києві чомусь стримано промовчали.

Втім, не тільки заяви свідчать про наміри Росії продовжувати гібридну агресію у світі. Розслідування Bellingcat дозволило виявити групу співробітників ФСБ, причетних до спроби отруєння Олексія Навального, серед них - фахівці з бойових отруйних речовин. Путін, звичайно, підкреслив, що Навальний нікому не потрібен, і "якби хотіли - отруїли б". Схоже, що атмосфера у відносинах Росії із Заходом отруєна остаточно, адже паралельно стало відомо про масштабну кібератаку росіян на міністерства і компанії Сполучених Штатів. Вона тривала протягом декількох місяців, і деякі конгресмени порівнюють її наслідки з оголошенням війни Штатам. Дональд Трамп, на відміну від Майка Помпео, не бачить в цій агресії російський слід, тому акцентованою реакції офіційного Вашингтона варто чекати після інавгурації Байдена.

Євген Магда

Новини

Популярні теми форуму

analytics