Close button

Тест-системи в Україні виявлять нові штами коронавируса

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко запевняє, що тест-системи, які використовують в Україні, здатні виявляти нові штами коронавируса, повідомляє УНИАН.

Про це він сказав під час брифінгу.

Ляшко зазначив, що хоче спростувати фейк про те, що нібито українські лабораторії при проведенні досліджень на виявлення коронавируса методом полімеразної ланцюгової реакції використовують тест-системи, які не вловлюють мутував штами вірусу.

"Всесвітня організація охорони здоров'я після заяви, яка була оприлюднена в Великобританії, звернула увагу всіх країн на те, щоб вони переглянули тест-системи, які використовуються в країнах, саме на їх прицільність до гену шипа S-вірусу", - зазначив він.

За словами головного санітарного лікаря, Україна ще на початку пандемії прислухалася до рекомендацій ВООЗ і дозволила використання тест-систем, які визначають РНК вірусу з декількома фрагментами.

"Сьогодні навіть при появі нового штаму наші тест-системи спрацюють, і ми будемо чітко виявляти і діагностувати Коронавірусние хвороба", - запевнив Ляшко.

Разом з тим він повідомив, що в кінці грудня Центр громадського здоров'я МОЗ збере всіх виробників ПЛР-тестів, постачальників і обговорить з ними зміна праймерів, які Великобританія опублікує 27 грудня, щоб також "змінити наші ПЛР-системи і додати« мішень », яка уловлюватиме саме білок нового мутованого вірусу ".

Ляшко також зазначив, що в Україні «цілеспрямовано» будуть посилювати тестування, щоб встановити, циркулює новий мутований коронавірус в нашій країні.

«Для цього надані відповідні рекомендації, особлива увага звертатиметься на людей з симптомами коронавирусной хвороби, які протягом інкубаційного періоду були у Великобританії або контактували з людьми, які були в Великобританії. І від них, в разі встановлення позитивного діагнозу, буде проводитися забір ізоляту вірусу, і в подальшому передаватися на секвенування для того, щоб ми досліджували геном, і сказали, циркулює в Україні вірус або не циркулює », - сказав він.

Новини

Популярні теми форуму

analytics