Close button

Виявлена найдавніша мумія вовченя

Виявлена найдавніша мумія вовченя

Відмінно збереглася мумія молодої тварини, якій на момент смерті не було і року, лежала у вічній мерзлоті сучасного Юкону протягом близько 57 тисяч років, повідомляє Naked Science.

В Юконі - території на північному заході Канади, - у невеликого притоки річки Ласт-Ченс-Крік виявили прекрасно збережену природним чином мумію цуценяти сірого вовка (Canis lupus), якому місцевий народ тр'ондек хвеч'ін дав ім'я Жур ( «вовк» ). Останки хижака, а точніше, хижачки, так як це самка, зберігалися у вічній мерзлоті - частини кріолітозони, яка характеризується відсутністю періодичного протаювання.

Джулі Мічен, палеонтолог і професор анатомії з Університету Де-Мойн у Айові, яка очолювала групу фахівців, за допомогою неінвазивних методів спробувала дізнатися якомога більше подробиць про давнє вовченя. Їх звіт опублікований в журналі Current Biology.

Вчені припускають, що близько 57 тисяч років тому, в липні або на початку серпня, тварина виявилося похованою в результаті обвалення входу в його піщане лігво і померла від нестачі повітря. Мумія молодої самки вагою 670 грамів і 417 міліметрів в довжину від морди до основи хвоста лежала там протягом багатьох століть, поки кілька років тому її не виявив місцевий золотошукач Ніл Лавлесс. Він поклав останки в холодильник і передав вченим.

2-ancientwolfp-1024x683.jpgimage-9.png

Унікальну мумію виявили почасти «завдяки» глобальному потеплінню, яке призвело до танення ділянок вічної мерзлоти. Як виявилося, останки тварини збереглися безпрецедентно добре: є можливість детально розглянути і вивчити шкіру, хутро, зуби - не вистачає тільки очей.

Використовуючи різні методи, такі як радіовуглецеве датування, секвенування ДНК, витягнутої з волосяних фолікулів, і хімічні дослідження рівнів кисню в зразку, фахівці зосередилися на часі, протягом якого жила Жур, 57 тисяч років тому. За їх словами, це був період міжльодовиків'я : погода стояла досить тепла, щоб в цьому районі текли річки.

21TB-WOLFPUP3-superJumbo-683x1024.jpg

«Такі мумії рідко можна знайти на території Юкону, хоча в Сибірі подібна їх консервація досить поширена. Тварина має померти у вічній мерзлоті, де земля весь час заморожена, і їх потрібно дуже швидко поховати. Якщо труп пролежить в замороженої тундрі занадто довго, він розкладеться або його з'їдять інші. Думаємо, Жур перебувала в своєму лігві і миттєво померла в результаті його обвалення », - зазначила Мічен.

1-ancientwolfp-1024x681.jpg

Вивчивши рентгенівські знімки кісток і зуби вовченяти, вчені визначили, що на момент смерті Жур досягла віку від шести до семи тижнів. Вона була здорова і добре харчувалася. Доля її ймовірних однопоплемінників матері і решті зграї залишається загадкою. «Можливо, Жур була єдиним щеням. Або інших вовків не було в лігві в момент обвалення. На жаль, цього ми ніколи не дізнаємося », - сказала керівник дослідження.

ancientwolfp-1024x622.jpg

Вивчення ДНК тварини показало, що перед фахівцями - мумія арктичного вовка плейстоцену. Жур народилася від древніх вовків Сибіру і Аляски. Це той самий вид, що і сучасні сірі вовки, але не їх прямий предок, оскільки псові, як і люди, почали прибувати з Євразії декількома хвилями, починаючи з 500 тисяч років тому. До того ж, уточнюють вчені, вперше сірих вовків на території Юкону винищили, а потім замість них прийшли нові популяції, які і просунулися далі на південь.

Хоча вовки того часу полювали на крупних ссавців, таких як карибу (північний олень), біохімічний аналіз кісток Жур дозволив встановити, що в її раціоні переважала риба, зокрема чавича з сімейства лососевих (Oncorhynchus tshawytscha). «Зазвичай, коли ми думаємо про вовків льодовикового періоду, уявляємо, що вони поїдали бізонів, вівцебиків або інших великих тварин на суші. Однак, нас здивувало, що Жур харчувалася лососевими ».

«Один з невеликих плюсів зміни клімату в тому, що ми плануємо знайти ще більше подібних мумій у міру танення вічної мерзлоти. Це хороший спосіб для науки краще реконструювати той час, але він також показує нам, наскільки наша планета насправді нагрівається », - підсумувала Мічен.

Новини

Популярні теми форуму

analytics