Close button

Розширено список банків-кредиторів на отримання портфельних гарантій

Розширено список банків-кредиторів на отримання портфельних гарантій

Кабінет міністрів України на своєму позачерговому засіданні прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку надання державних гарантій на портфельній основі в 2020 році», яким розширив коло потенційних банків-кредиторів для відбору на отримання портфельних гарантій, повідомляє УНИАН.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

"Згідно з прийнятою постановою, яка регламентує порядок надання державних гарантій на портфельної основі в 2020 році, буде спрощено доступ потенційних банків-кредиторів, які зможуть взяти участь у відборі для отримання часткового гарантування державою зобов'язань по портфелю кредитів малого та середнього бізнесу", - сказано в повідомленні.

Крім того, в порядок будуть внесені наступні зміни: знімаються обмеження щодо наявності в портфелі потенційних банків-кредиторів не менше 500 кредитних договорів; спрощується і скорочується в часі процедура формування портфеля кредитів; подовжується термін подачі заявок для участі в програмі банками-кредиторами; зменшується розмір плати агенту на етапі підготовки документів, поки банки-кредитори ще не пропонують кредити і не мають джерел для відшкодування своїх витрат.

Планується, що реалізація даного проєкту збільшить коло потенційних кредиторів, підвищивши конкуренцію між ними, і матиме позитивний вплив на реалізацію програми в цілому і вартість кредитів для малого і середнього бізнесу, зокрема.

Закон про держгарантії

3 вересня Верховна Рада прийняла закон про державні гарантії, які надаються на портфельній основі по кредитах перед банками.

Антикризові заходи НБУ

22 грудня 2020 року Національний банк України ввів комплекс антикризових заходів щодо підтримки банківського сектора та економіки на період введених обмежувальних заходів, в тому числі посиленого карантину (з 8 до 24 січня 2021 року).

Зокрема, банкам рекомендується реструктуризувати кредити позичальників, які зіткнулися з фінансовими труднощами через введення обмежувальних заходів і не можуть обслуговувати кредити.

Богдан Слуцький

Новини

Популярні теми форуму

analytics