Close button

"Український експерт" запропонував підірвати Кримський міст

"Український експерт" запропонував підірвати Кримський міст

Черговий український експерт на каналі Петра Порошенка закликав почати війну з Росією. Він запропонував підірвати Керченський міст і атакувати Крим з моря, повідомляє Страна.ua.

Експертом виявився католицький активіст і виходець з Ватикану Зіновій Свереда. Його заяви вже викликали реакцію в Москві.

Розбиралися, що відомо про новий адепт "партії війни" і чим він ще знаменитий.

Перл-Харбор під Керчю і космічні війська

Гучні заяви київський економіст, президент Українського кооперативного альянсу Зіновій Свереда зробив, виступаючи в ефірі телеканалу "Прямий".

Він вважає, що Україна повинна розробити план військового звільнення Донбасу і Криму, а також влаштувати російському флоту "новий Перл-Харбор".

"Хочемо ми того чи ні, але Україна повинна мати свою стратегію атаки. Ми повинні відійти від системи оборони й заглядання в очі партнерів. Київ повинен мати план військового звільнення Донбасу та Криму. Тому потрібно мати конкретні чіткі речі, починаючи з того, щоб підірвати Керченський міст і влаштувати російському флоту новий Перл-Харбор.

Тому що реальна оборона України - це патріотична свідомість, небажання народу здаватися на яких би то не було умовах, відновлення своєї армії й навіть створення своїх космічних військ", - заявив Зіновій Свереда.

Це не перша подібна пропозиція щодо поліпшення нацбезпеки від Свереди. Раніше він вже пропонував продати землю в Україні компаніям з США, щоб убезпечити цю територію від посягань Росії.

Таку думку експерт висловив, коментуючи законопроєкт про створення вільного ринку землі.

"Там, де йде війна, часто є бажання інвестувати в викуп землі, тому що тоді земля дешевше. Я б особисто говорив - давайте максимально прикордонні території Сумської та Харківської області продамо американським компаніям, тому що американські війська приходять там, де є американська приватна власність, де є їх інтерес", - розповів Свереда.

За його словами, продаж землі також вирішив би питання зі сланцевим газом на сході України (напередодні 2014 року велися підготовчі роботи по розробці родовищ сланцевого газу на Донбасі, який збиралися добувати американські компанії).

Як зазначив Свереда, Україна повинна будувати свою "лінію Маннергейма" або знайти партнерів.

"Козаки завжди шукали турків, татар чи ще когось. Ти повинен мати партнерів, щоб перемогти", - заявив він.

Висловлення Зіновія Свереди прокоментували в російській Раді Федерації з міжнародних справ від Республіки Крим.

Глава Ради Федерації Сергій Цеков, коментуючи загрозу "Перл-Харбору", заявив, що будь-які військові дії відносно Росії "закінчаться крахом України".

Також він зазначив, що політолог Зіновій Свереда не володіє військовим досвідом, а його пропозиція безглузда.

"На жаль, всі частини українського суспільства, різні галузі пронизані такими неадекватними особистостями, які, розуміючи безвихідність ситуації на Україні, намагаються якось розворушити українську державу такими навіженими пропозиціями", - сказав Цеков.

Хто такий Зіновій Свереда

Автор екзотичних рецептів війни з Росією широко відомий у вузьких колах. Зокрема - серед українських католиків.

Свереда - випускник Українського католицького університету у Львові й доктор Папського Григоріанського університету в Римі - на факультеті соціальних наук. І навіть якийсь час значився там доцентом - але зараз в списку викладачів вишу Зіновія немає.

zynovii_svereda%5B1%5D.jpg

Крім того, Зіновій - магістр ватиканського фонду Centesimus annus.

Це фонд, який названий на честь енцикліки папи Іоанна Павла II, яку він випустив напередодні розвалу СРСР. У ній обговорювалася доля соціалістичної Східної Європи. Папа засудив комунізм, класову боротьбу і заявив, що регіону необхідна християнська демократія і капіталізм "з людським обличчям".

Зрозуміло, що в однойменному фонді готували фахівців з католицької "декомунізації" колишніх радянських територій.

Ім'я Свереди часто зустрічається на різних католицьких симпозіумах в Італії, де обговорюють проблеми сучасного світу і геополітики.

Зараз Зіновій Свереда працює в Україні по ряду напрямків. По-перше, возить по країні виставки про митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького. По-друге, очолює кілька структур і виступає від їх імені як громадський активіст - наприклад, "Український кооперативний альянс".

Однак всі засновані ним компанії, судячи з даних реєстрів, займаються сільським господарством: наприклад, виробництвом соків або розведенням тварин.

%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%

Свереда - постійний лектор в Українському католицькому університеті (де, до речі, веде школу реабілітаційної медицини Уляна Супрун). Його постійна тема - це бідність українців, яка, як він вважає, викликана їх "неорганізованістю". На думку Зиновія, їм потрібно займатися виробництвом органічних продуктів і продавати їх в Євросоюз.

Судячи з інтерв'ю Свереди, він активно співпрацює з посольством Польщі в Україні й реалізує з ним проєкти, спрямовані на ветеранів АТО. Зокрема, їх навчають бджільництва.

Зараз Зіновій Свереда живе під Києвом і є регулярним гостем телеканалів, де виступає як аграрний експерт і "фахівець з усіх питань".

Новини

Популярні теми форуму

analytics