Close button

Названо термін неминучої кліматичної катастрофи

Названо термін неминучої кліматичної катастрофи

Вчені Університету Макгілла в Канаді назвали термін, коли критичний поріг кліматичних змін буде пройдений з неминучими катастрофічними наслідками. Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Climate Dynamics, повідомляє Лента.ру.

Дослідники проаналізували історичні дані про клімат, щоб з високою точністю визначити його чутливість до концентрацій вуглекислого газу. Вони розробили модель Scaling Climate Response Function (SCRF) для прогнозування температури Землі до 2100 року. Дана модель дозволяє зменшити невизначеність прогнозу приблизно на 50 відсотків у порівнянні з прогнозами МГЕЗК, які засновані на теоретичному розумінні взаємодії між атмосферою, океаном, льодом, поверхнею Землі і сонячним теплом.

Головним недоліком кліматичної моделі МГЕЗК був широкий розкид передбачених значень температури при збільшенні концентрації вуглекислого газу. Так, якщо концентрація подвоїться, то середня глобальна температура, відповідно до пророкування, підвищиться на 1,9-4,5 градуса Цельсія.

Згідно з результатами моделювання, небезпечний поріг буде пройдений в період між 2027 і 2 042 роками. За оцінками МГЕЗК, цей же поріг буде пройдений до 2052 року. При цьому температура неминуче підвищиться на більш ніж 1,5 градуса Цельсія. Хоча це підвищення відповідає помірним змін, наслідки проте будуть катастрофічними через різке збільшення кількості стихійних лих, а також їх сили.

Новини

Популярні теми форуму

analytics