Close button

В Україні погіршилася криміногенна обстановка

В Україні погіршилася криміногенна обстановка

У країні різко погіршилася криміногенна обстановка. Через весняного локдауна без "заробітку" залишилися кишенькові злодії, квартирні злодії і вуличні грабіжники. І саме зараз, перед другим обіцяним локдауном з 8 січня, кримінальний світ намагається поповнити свої запаси, про це розповіли співробітники поліції, повідомляє Вести.

Рекордні крадіжки

Дійшло до того, що грабіжники вриваються в будинок мера. У понеділок, близько 22:00, п'ятеро невідомих озброєних бандитів у масках увірвалися в будинок голови Броварів Ігоря Сапожка. Зв'язавши господаря, його дружину і малолітню дитину, вони побили чиновника і змусили сказати, де він зберігає гроші і коштовності. Грабіжники забрали близько 10 тисяч доларів, ювелірні вироби і втекли. "Не дивлячись на те, що всі заощадження, які були в будинку, ми віддали відразу, злочинці зв'язали дитини і Марину і почали мене бити. Після цього влаштували в будинку погром і швидко зникли", - розповів Сапожко.

У Києві ситуація також тривожна. Кількість крадіжок, серед яких кишенькові, просто зашкалює. Якщо в січні-лютому їх відбувалося в межах 1040, а в карантин не перевищувало 800 в місяць, то вже з червня пішов різкий ріст. У перший літній місяць зафіксували 939 крадіжок, а в листопаді рекордну кількість - 2383! І такі гойдалки спостерігаються у всіх містах.

З квартирними крадіжками в столиці ситуація трохи краща. Якщо, скажімо, в січні в Києві скоїли 300 квартирних крадіжок, в лютому - 273, а в квітні, коли всі сиділи вдома, всього 100, то з червня по листопад показник коливається від 202 до 258. І це тільки ті, що зареєстровані, адже часом господарі в поліцію не звертаються, не вірячи в те, що злочинець буде знайдений.

"Все йшло до того, що скоєних злочинів буде більше. Коли у людей є робота, вони працюють. Якщо немає роботи, але є можливість виїхати на заробітки, вони їдуть. Але сьогодні безробіття зростає, а з від'їздом виникають складнощі через карантин. і ось тут-то молоді люди, які не можуть знайти себе в житті, починають думати, як добути гроші. до того ж, якщо їх і ловлять, то в СІЗО не відправляють, суди приймають рішення про домашній арешт. А там за ними ніхто не стежить, не перевіряє, тому що в поліції цим зайнятися нікому. Вся система розвалена ", - розповідає один зі співробітників поліції.

Кримінал робить "запаси"

Власне, злочинний світ саме зараз робить "запаси". У спальних районах столиці виявляють активність квартирні злодії. Нещодавно в одному з великих РК двері в квартири мешканців верхніх поверхів були помічені стікерами, а вночі прийшли непрохані гості до тих, хто не зняв наклейку.

"Близько другої ночі чую, як хтось Колупаєв в замку. Стало зрозуміло, підійшов - дійсно, хтось двері намагається розкрити. Ну я одягнувся, узяв пістолет, відкрив двері, але тільки тупіт ніг по сходах почув. Я за ними з 10 поверху. Чи не наздогнав, моторні, чорти, попалися. Зате виявилося, що консьєржа на місці немає - він явно був в частці з крадіями. Вранці з'ясував, що такі наклейки по всьому верхніх поверхах в під'їзді розклеїли. Чи не полізли до тих, хто їх здер , а я не побачив, високо приліпили. до цього, мабуть, ці ж в сусідньому під'їзді обнесли квартиру ", - розповідає співробітник поліції Києва Юрій.

Як радять в поліції, сьогодні треба бути вдвічі обережнішими, уважно оглядати двері, а в разі від'їзду просити сусідів спостерігати за дверима. "Єдиний спосіб уберегтися від квартирних крадіжок - це або сидіти вдома, або ж обчислювати мітки, які залишили друзі злодіям. Якщо на двері або ж навколо неї з'явилися якісь папірці, написи олівцем або ж рекламні буклети на ручках, це може означати, що квартиру перевіряють. Головне все вчасно зняти - це не складно ", - радить один із співробітників поліції Київщини.

Сьогодні, як розповідає поліцейський, злодії і грабіжники, дійсно, зголодніли і знахабніли.

"Був випадок з колегою. До нього в квартиру намагалися залізти серед ночі. Він двері відкрив і в них вистрілив з травмата, так злодії вистрілили в нього, тільки з бойового. Добре, що куля не зачепила життєво важливі органи. Ось такі зараз злодії - на все йдуть ", - розповідає поліцейський. Він запевняє, що зараз кримінальний світ налаштований побільше вкрасти і награбувати, щоб вистачило безбідно прожити в разі локдауна. А тому на свята варто бути особливо пильними.

Тим більше, що у поліції зараз є інші завдання. "Сьогодні завдання поліції не ловити злодіїв, грабіжників, а боротися з підприємцями на мітингу або ж штрафувати рестораторів. Багато знайомих ресторатори впевнені, що в новорічну ніч до них поліція загляне. Не сумніваюся, що в зв'язку з цим квартирним злодіям будуть працюватиметься добре і спокійно ", - додає експерт з безпеки Сергій Шабовта.

Він взагалі вважає, що статистика МВС не відображає реальну ситуацію. "У липні Україна стала першою по злочинності в Європі. У всесвітньому рейтингу ми займаємо 47-е місце з 178 держав, а в грудні Американський фонд світу оцінює Україну як небезпечну країну. У нас зараз злочинці, навіть міжнародного рівня, відчувають себе як вдома. до нас приїжджав лідер турецької оргзлочинності та вів переговори з депутатами, а молдавські авторитети зустрічаються в Одеській області. Поліція з цим охоче мириться і навіть співпрацює ", - розповідає Сергій Шабовта.

Дистанція врятує від крадіжок

Зате в карантинних обмежень є багато позитивного. По-перше, в Україні стало менше злодіїв-гастролерів, які приїжджали сюди на "сезонні" роботи - барсеточників, квартирними злодіями, кишеньковими злодіями.

"У кафе, ресторанах, пабах, де дотримуються карантинні заходи, адміністрація розсунула столики і лазити по сумках і кишенях роззяв стало проблематично. Менше стало і барсеточників, а також сканерістов на парковках з числа залітних. Вони, зі зрозумілих причин, не можуть прилетіти в Україна, а за осілими намагається спостерігати поліція ", - розповідає співрозмовник з правоохоронних органів. Заважає кишеньковим злодіям і дотримання дистанції в транспорті. Їм тепер доводиться проявляти чудеса віртуозності, щоб поцупити з кишені або сумки гаманець.

Новини

Популярні теми форуму

analytics