Close button

Чому Україна може залишитися без вакцини від COVID

Чому Україна може залишитися без вакцини від COVID

На минулих вихідних в Євросоюзі стартувала масова вакцинація від коронавірусу, повідомляє Страна.ua.

Робити щеплення своїх громадян почали в Польщі, Франції, Португалії, Німеччини, Італії, Австрії та Іспанії. У деяких країнах зі щеплення кампанія стартує з початку цього тижня.

Вакцини від ковіда доставлені вже в усі держави ЄС. Нагадаємо: 21 листопада Єврокомісія схвалила вакцину виробництва німецькою компанією BioNTech і американської Pfizer. Препарат отримав схвалення Європейського агентства лікарських засобів (ЕМА) після чого був сертифікований в Європі.

У США, в Британії, в Ізраїлі та в інших країнах вакцинація почалася ще раніше.

З 5 грудня йде вакцинація і в Росії (російською вакциною Супутник V).

Вакцинація уже почалася навіть в таких аж ніяк не великих і не багатих країнах як Сербія.

А в Україні, тим часом повна невизначеність.

Влада стверджує, що вакцина нібито вже на підході. Розроблено графік вакцинації, а також план з логістики та зберігання вакцин. МОЗ заявив, що вакцини українцям почнуть робити вже з лютого наступного року.

Але ці терміни можуть зірватися. З постачанням безкоштовних вакцин по лінії COVAX є проблеми. Та й зрозуміло, що вони - це свого роду "швидка допомога", і побороти епідемію вони навряд чи допоможуть. Потрібно закуповувати великі партії вакцин на світовому ринку.

Якраз за цим напрямком у нас - повний провал.

"У той час, як багато країн вели переговори з різними розробниками вакцин, і бронювали дози, наша влада тільки імітували бурхливу діяльність. В результаті досиділись до того моменту, коли вакцин просто немає - вони під бронюванням на місяці вперед", - говорить глава Національної медичної палати Сергій Кравченко.

Нардеп Ольга Стефанишина також стверджує, що закупівлі вакцини практично зірвані.

"З такими темпами вакцину за державні кошти ми отримаємо приблизно через рік", - відзначає вона.

"Якщо тільки нам не підсунуть за бюджетні мільярди відвертий неліквід, скажімо, якусь пептидну вакцину з низькою ефективністю, але високою ціною", - додав Кравченко.

Чому Україна опинилася у хвості світової черги за вакцинами від ковіда, і коли у нас може початися вакцинація?

Європа масово вакцинується, а що в Україні?

26 грудня Угорщина, першою в ЄС, почала робити своїм громадянам щеплення від коронавірусу. А з неділі, 27 грудня, вакцинальна кампанія офіційно стартувала в ЄС. У Польщі використовували першу партію вакцини від компанії Pfizer в кількості 10 тисяч доз.

До кінця грудня країна отримає ще 300 тисяч доз, а наступна велика партія зайде в Польщу в січні наступного року.

Кампанії з вакцинації розпочалися також у Франції, Португалії, Німеччини, Італії, Австрії та Іспанії. На першому етапі вакцинують населення з груп ризику (літніх, громадян з хронічними захворюваннями та інших), а також медиків.

Міністр охорони здоров'я Німеччини Єнс Шпан заявив, що вже з середини наступного року вакцина стане доступна всім громадянам.

Нагадаємо: Єврокомісія схвалила вакцину BioNTech / Pfizer.

У США і Канаді масова вакцинація почалася ще в середині грудня. Спочатку використовували вакцину BioNTech / Pfizer. А у двадцятих числах грудня управління по санітарному нагляду США (FDA) видало екстрений дозвіл на застосування ще однієї вакцини - від американської компанії Moderna. Також було розподілено перші 6 млн доз. На цей час в США вже вакциновано більше мільйона осіб.

Активно шукають вакцини від коронавірусу й інші країни.

В Аргентині напередодні Різдва приземлився літак з першою партією (300 тисяч доз) російської вакцини Супутник V. Також в країні схвалили вакцину Pfizer / BionTech. Російський Супутник V також увійшов в бразильський графік вакцинації від ковіда.

Але в списку є й інші вакцини (в тому числі вироблені в самій Бразилії - в рамках співпраці з китайськими й британськими фармацевтичними компаніями). Бразильська влада також збираються закупити 70 млн доз у компанії Pfizer.

Плюс 42,5 млн доз Бразилія розраховує отримати в рамках Covax.

Тобто, забезпечення вакцинами йде відразу за двома напрямками - по лінії Covax і через закупівлі на зовнішньому ринку.

"Влада більш-менш платоспроможних країн ще пів року тому почали домовлятися про вакцини, хоча їх на той момент ще й не було. Гроші вже були виділені, а як тільки про препарати з'явилися перші новини, пішли бронювання. Таким чином влада диверсифікувала ризики, адже все розуміли, що попит на вакцину від коронавірусу буде ажіотажним, і хто не встигне її вихопити, залишиться ні з чим. на поставки від Covax ніхто не робив ставку. Ну, хіба що Україна", - говорить Кравченко.

У нашому ж МОЗ заявляють, що чекають перші партії вакцини на початку 2021 року.

Втім, поки немає ніяких гарантій, що кампанія по вакцинації наших громадян почнеться в озвучені терміни.

8 мільйонів доз від COVAX - під питанням

В Україні вже є графік вакцинації, також МОЗ опрацьовує особливості логістики та зберігання вакцин (для препарату Pfizer / BionTech потрібна дуже низька температура зберігання - до мінус 80 градусів). Але це не означає, що вакцинація на низькому старті.

В теорії Україна, як і інші країни, може отримати вакцину двома шляхами - через гуманітарну ініціативу COVAX або через закупівлі на зовнішньому ринку.

COVAX схвалив українську заявку на 8 млн доз. Але цього занадто мало: препарату вистачить тільки на 4 млн осіб (потрібно по два флакони на кожного). У перспективі нам можуть виділити ще 8 млн доз, але незрозуміло коли це буде і чи буде взагалі.

Щоб домогтися формування колективного імунітету, потрібно вакцинувати близько 20 млн українців. Тобто, вакцини від COVAX - крапля в морі.

При цьому незрозуміло, коли ми зможемо їх отримати.

За словами голови Інституту мікробіології та імунології імені Мечникова Валерія Мінухін, в рамках COVAX Україна зможе отримати лише вакцину, офіційно схвалену ВООЗ. А поки таких немає, так ні одна з вакцин остаточно не пройшла третього етапу клінічних випробувань (на людях). Після завершення цього етапу ВООЗ проаналізує всі матеріали, і тільки після цього може дати добро на ту чи іншу вакцину. Для цього знадобимося від декількох місяців до пів року, - розповіла нам Мінухіна.

Попередньо в рамках COVAX буде закуплена вакцина AstraZeneca, ефективність якої нижче, ніж в інших західних вакцин. Крім того, ця вакцина ще допрацьовується. І коли її схвалить ВООЗ поки зовсім незрозуміло.

Також незрозуміло - коли COVAX взагалі отримає ці вакцини вже після того, як вони будуть схвалені ВООЗ.

Вже на середину листопада найбільші країни зарезервували для себе більш ніж половина всіх майбутніх партій препаратів, повідомляв The Economist з посиланням на дані дослідницького центру Global Health Innovation Center при Університеті Дьюка (США).

Наприклад, Канада закупить вакцин з розрахунку 10 доз на людину, Австралія і Британія - понад 5 доз, США - близько 3 доз, Євросоюз в середньому 2,5 дози на кожного жителя. Тобто, забронювали явно з запасом.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що "вакцинальний націоналізм" поширюється у світі "повним ходом". Багаті країни розкуповують вакцини в явно надлишкових обсягах, а бідним через це препаратів може не вистачити.

"Крім іншого, у COVAX, схоже, ще й не вистачає грошей на закупівлю", - говорить Кравченко.

Гуттеріш дійсно звернувся до донорів із проханням виділити більше $ 4 млрд у січні-лютому 2021 року на закупівлю вакцин від коронавірусу для найбідніших країн світу.

Але, за даними організації Peoples Vaccine Alliance, вакцини може не вистачити. У найближчий рік в бідних і країнах, що розвиваються вакцинувати зможуть в кращому випадку кожного десятого жителя.

"Коли Україна насправді отримає вакцину від COVAX, якого виробника, якими партіями - питання відкрите", - додала Ольга Стефанишина.

З ким Україна домовлялася по вакцині, але так і не домовилася

Інший варіант - як Україна може отримати вакцину - централізована закупівля у виробників.

Про те, що ведуться переговори з приводу таких закупівель, влада заявляла вже не раз.

На недавньому брифінгу глава МОЗ Максим Степанов заявив, що розраховує підписати контракт на постачання вакцин вже до кінця цього року. Хоча, з огляду на, що на 28 грудня ніякої інформації про контракт немає, в ці терміни МОЗ навряд чи вкладеться.

Ольга Стефанишина зазначає, що відомство Степанова вже зірвало всі терміни.

За її даними, МОЗ доручив закупівлю вакцини "Медичним закупівлям України" лише 10 грудня (тоді ж на закупівлю вакцини перерозподілили 1,3 млрд гривень), а технічні характеристики компанія отримала тільки 22 грудня.

Але, якщо контракту не буде до кінця року, виділені 1,3 млрд просто "згорять", їх потрібно витратити у 2020 році, бо бюджетне фінансування на наступний звітний період не переходить. Правда, 15 грудня ВР прийняла поправку до Бюджетного кодексу, за якою самі гроші можна перерахувати й в наступному році, але тільки якщо контракт буде в цьому (щодо відтермінування платежу).

Кравченко каже, що влада просто сиділа до останнього, розраховуючи на безкоштовні вакцини, а тепер виявилося, що купити препарати, навіть при наявності коштів, не так просто.

Втім, є й інша - конспірологічна версія.

"У затягуванні строків насправді зацікавлене міжнародне фармацевтичне лобі, яке вже не перший рік зриває держзакупівлі ліків в Україні й поставляє сюди відвертий неліквід, наприклад, препарати, терміни використання яких закінчуються. Не виключено, що тепер, щоб вскочити в останній вагон, наша влада закуплять за шалені гроші те, що їм "втюхають". Це може бути, наприклад, пептидна китайська вакцина з вкрай сумнівною ефективністю, але задорого", - говорить Кравченко.

До речі, інформація про появу в Україні китайської вакцини від коронавірусу на рівні чуток з'явилася вже давно. Так, деякі ЗМІ написали, що китайську вакцину замовили якісь "приватні клініки", і нібито вже формують листи очікування на вакцинацію.

Втім, співвласник клініки "Оберіг" Олександр Деркач це спростував, зазначивши, що приватні клініки будуть закуповувати лише ті вакцини, які будуть зареєстровані в Україні й стануть офіційно імпортуватися (а на сьогодні таких немає).

Не виключено, що інформацію про "китайські вакцини" запустили навмисно, щоб перевірити реакцію громадськості, - припускають експерти.

Кравченко каже, що влада зірвала терміни переговорів із закупівлі вакцин.

"Потрібно було домовлятися ще з літа", - говорить Кравченко.

Тобто, фактично повторюється та сама історія, що і з масками й ШВЛ. До останнього влади кажуть, що ситуація під контролем, а потім виявляється, що на світовому ринку вже все розкупили. І українцям в результаті доступні лише товари втридорога, завезені заповзятливими бізнесменами.

Водночас президент Володимир Зеленський в інтерв'ю The New York Times сказав, що Київ вів переговори з Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson. Але після того, як США заборонили експорт американських вакцин до забезпечення потреб внутрішнього ринку, вакцина надійде в Україну на кілька місяців пізніше.

Втім, в українському медичному співтоваристві кажуть, що чули про переговори з провідними виробниками вакцин тільки від нашої влади, хоча активно спілкуються з іноземними колегами. Тобто, чи були насправді переговори і чому іншим країнам вдалися вихопити свою порцію вакцин, а ми не встигли - питання відкрите.

Якщо прямо контракту все-таки не буде, Україна ще може спробувати дістати вакцини через посередників, тобто, перекупити їх у країн, які забронювали препарат для себе. Нещодавно на Кабміні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що таким посередником може стати Польща.

Раніше Зеленський звернувся до послів України в США, Великобританії та країнах Європи з проханням докласти максимальних зусиль, і домовитися про постачання в Україну вакцин з країн, де є їх надлишок.

В інтерв'ю The New York Times президент також сказав, що неможливо пояснити українцям, чому вони не зможуть зробити щеплення російською вакциною від коронавірусу в умовах, коли постачання західних препаратів затримуються. "Звичайно, неможливо пояснити українському суспільству, чому, коли Америка і Європа не поставляють нам вакцини, вони не можуть отримувати вакцини з Росії", - заявив Зеленський.

Кравченко вважає, що, для того, щоб забезпечити вакцинацію в наступному році, Україна повинна входити в кооперацію з РФ і виробляти у нас російську вакцину.

Людмила Ксьонз

Новини

Популярні теми форуму

analytics