Close button

У Трампа готуються до "фінальної битви" й бунту в Конгресі

У Трампа готуються до "фінальної битви" й бунту в Конгресі

Хоч можливість перегляду підсумків президентських виборів в США після голосування вибірників здається чимось з розряду фантастики, прихильники Дональда Трампа все ж готуються до фінальної битви в Конгресі, де в середу, 6 січня, пройде остаточна сертифікація (затвердження результатів), повідомляє Страна.ua.

Оскільки голосувати будуть обидві палати Конгресу, а у демократів більшість у Палаті представників, шанси переламати ситуацію і зупинити хід Джо Байдена до президентства виглядає вкрай невеликими.

Разом з тим очікувана сутичка трампістів з опонентами може внести хаос в політичну систему США і розбурхати багатомільйонну армію фанів Трампа напередодні наміченої на 20 січня інавгурації Байдена.

Крім того, важливий день з точки зору політичних розкладів в США 5 січня, коли пройдуть довибори в Сенат в штаті Джорджія. На кону - два місця. Якщо їх візьмуть демократи, то вони зможуть зібрати більшість у верхній палаті Конгресу, яку досі утримували республіканці.

Трампа звинувачують у тиску

Напередодні голосування в Конгресі Трамп провів нараду в Zoom з трьома сотнями конгресменів зі спірних штатів. Говорили про невизнання підсумків виборів (десертіфікаціі).

У пресу тим часом злили запис телефонного дзвінка Трампа з держсекретарем штату Джорджія, республіканцем Бредом Раффенспергером. У ній Трамп закликає владу штату знайти йому понад 11 тисяч голосів, необхідних для перемоги.

Ці переговори стосувалися позову Трампа в ставленні влади Джорджії, які звинувачуються в приховуванні даних про махінації на виборах.

Запис наробив багато шуму, Трампа звинувачують в спробі тиску і політичної корупції. Білий дім запевняє, що слова Трампа вирвали з контексту - дзвінок тривав протягом пів години, а опубліковані були лише кілька хвилин.

Юристи Трампа знову звернулися до суду, вимагаючи притягнути до відповідальності секретаря Джорджії, який, ймовірно, і злив в пресу запис дзвінка.

Водночас група з майже дюжини республіканців-конгресменів зажадала, щоб Конгрес призначив спеціальну виборчу комісію для проведення екстреної перевірки підсумків в спірних штатах (такі прецеденти вже бували в американській історії - наприклад, в 1877 році створювалася комісія для розслідування порушень на виборах у Флориді, Південній Кароліні та Луїзіані).

Представники Республіканської партії попередили, що на спільному засіданні обох палат Конгресу США 6 січня мають намір відхилити голоси членів Колегії вибірників від мінливих штатів.

Команда останньої надії

Очолює цю групу сенатор Тед Круз з Техасу, "баламутів" підтримав Майк Пенс, який як віцепрезидент головуватиме в Конгресі під час сертифікації голосів.

До сенаторів-республіканців готові приєднатися більше сотні конгресменів з нижньої палати, який, втім, в меншості й навряд чи зможуть вплинути на результат сертифікації.

Преса, що симпатизує демократам, пише, що союзники Трампа практично не мають шансів змінити результат, а лише затримують на кілька годин неминуче твердження Байдена як переможця в Колегії вибірників, оскільки, мовляв, у немає доказів про проблеми під час голосування, які могли б вплинути на вибори.

Прихильники Трампа, а за нього проголосувала майже половина Америки, як і раніше впевнені, що перемогу на виборах у нього вкрали й готують великий протест під Капітолієм 6 січня.

Масові збори республіканських активістів і прихильників Трампа в Вашингтоні може стати найбільшим мітингом консерваторів за останні роки.

До мітингу збирається приєднатися сам діючий президент.

Не виключено, що на вулиці вийдуть і противники Трампа, а тому багато закладів вже спішно барикадуються, побоюючись погромів.

"Криза легітимності Байдена"

Але, на думку експертів, якщо не трапиться нічого несподіваного, максимум чого можуть домогтися законодавці - це створення незалежної комісії для розслідування випадків фальсифікацій на виборах. Але її завданням буде вже не перегляд підсумків голосування, а пошук винних і їх подальше покарання.

Сама процедура сертифікації голосів вибірників буде проходити так.

Віцепрезидент США Майк Пенс, як президент Сенату, буде розкривати конверти від всіх штатів і засвідчувати голоси вибірників.

За правилами, конгресмени мають право подати письмові заперечення і спробувати скасувати голоси вибірників.

Якщо це трапиться (а це, як вже зрозуміло, трапиться), то заперечення повинні заслухати від члена кожної з палат Конгресу.

Після чого Сенат і Палата Представників видаляються на двогодинні дебати, щоб окремо розглянути й провести голосування з питання недійсності голосів вибірників згаданих штатів. А потім голосують, дискваліфікувати голоси вибірників від конкретного штату чи ні.

Рішення приймається простою більшістю голосів.

"Якби навіть раптом і набралося достатньо голосів, щоб переламати ситуацію через Конгрес і не визнати перемогу Байдена, це викликало б таку бурю, яка могла б привести до найрадикальніших наслідків - від затяжних масових протестів і хаосу до громадянської війни й розколу країни. Тому, звичайно, Конгрес на це не піде. Інше питання, що суспільство настільки поляризоване, що наслідків, зокрема, у вигляді бурління в окремих штатах і кризи легітимності презенту Байдена, все одно не уникнути", - говорить вашингтонський політолог Кріс Сіттон.

Олександра Харченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics