Close button

Що таке сатурація і чому вона важлива при COVID-19

Що таке сатурація і чому вона важлива при COVID-19

Багатьом хворим коронавірусів пацієнтам необхідно вимірювати рівень насичення крові киснем (сатурація), оскільки при пневмонії він може різко падати, повідомляє Обозреватель.

Вимірювати його можна і самостійно за допомогою пульсоксиметра. Як пояснив лікар-анестезіолог, президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров, сатурація здорової людини повинна бути 95-99%, передає hromadske.ua.

За словами лікаря, будь-яка дихальна недостатність призводить до зниження сатурації, тому рівень кисню в крові не є діагностичним критерієм при визначенні коронавируса. Низький показник сатурації, за його словами, є одним з важливих критеріїв для госпіталізації хворого з коронавірусів.

"Це один з основних критеріїв, за яким ми стежимо, якщо у людини коронавірус. Краще купити пульсоксиметр, ніж постійно ходити на КТ або пити антибіотики", - говорить Дубров.

Якщо у людини сатурація опустилася до 92%, його треба госпіталізувати. У такому випадку, за словами лікаря, хворому вже треба проводити оксигенотерапію.

Дубров пояснив: сатурація може поступово знижуватися годинами, інколи навіть днями. Часто можна спостерігати зниження сатурації на 1-2% в день.

"Якщо виникає ускладнення, наприклад тромбоутворення легеневої артерії, то рівень кисню в крові може за лічені хвилини знизитися до критичних показників. В наших хворих найчастіше погіршення ситуації пов'язане з такими тромбоутворенням", - розповів лікар.

Для вимірювання сатурації, необхідно розмістити пульсоксиметр на кінцевій фаланзі пальця домінантною руки. Більшість лікарів розміщують його на вказівних пальцях. Далі слід натиснути кнопку - на екрані з'являться дві цифри - верхня буде показувати відсоток кисню в крові, а нижня - пульс.

Вимірювати сатурацию краще сидячи або лежачи. Рука не повинна бути в підвішеному стані, її треба рівно покласти на стіл або ліжко.

За словами Дуброва, раніше пульсометри коштували 280-450 гривень, а тепер - від 300 до 1200 гривень.

Ольга Ліпич

Новини

Популярні теми форуму

analytics