Close button

Спадщина Трампа: що залишає світу президент США

Спадщина Трампа: що залишає світу президент США

В 2021 році йде один з найбільш суперечливих і скандальних американських президентів - Дональд Трамп, повідомляє Апостроф.

"Апостроф" розповідає, яку спадщину залишає він, а також про те, як його президентська каденція змінила Америку і її відносини з Україною та всім цивілізованим світом.

До завершення підходить президентський термін Дональда Трампа, який досі не визнав свою поразку на виборах, проте вже очевидно, що повноваження все ж будуть передані Байдену. Відбутися це повинно через два тижні - 20 січня. Водночас, навіть йдучи з поста президента, Трамп продовжує бути антиподом класичного політика. Тому саме час підбити підсумки президентства людини, яка робила офіційні заяви державної ваги частіше за допомогою свого Twitter, ніж на прес-конференціях.

"Зробити Америку великою знову"

Без врахування цілого комплексу чинників і подій, які відбувалися за час його каденції, аналізувати президентство Трампа вкрай складно. Як вважає директор Інституту світової політики Євген Магда, на початку президентської каденції було і економічне зростання, і повернення американського виробництва на територію США, і втілення гасла "Make America great again". Але потім почалася пандемія, яка дуже істотно і негативно вплинула на президентство Трампа. Водночас, експерт звертає увагу і на поведінку Трампа під час підрахунку голосів, прогнозуючи, що це теж увійде в підручники з історії, правда, явно не в позитивному ключі.

"Фактор Трампа", тобто політичної непередбачуваності з боку Білого дому - це те, з чим світ навчився жити протягом минулих 4 років. Навіть залишаючи пост президента, Трамп діє у властивій йому експресивній манері, каже "Апострофу" директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик.

"Коли Трамп вступив в повноваження, було ясно, що до влади прийшла несистемна людина, не представник американського істеблішменту і політичної еліти, незважаючи на свій майновий стан. Таке сталося вперше в США за багато років. Він був не тільки не підготовлений до цієї посади, але і сам заявляв, що його завдання - зруйнувати звичну систему і підірвати норми звичного американського політичного життя з її засадами і правилами. Вважаю, що з цим завданням Трамп впорався, показавши приклад майбутнім політикам подібного штибу - радикальним популістам, націоналістам і натівістам (противникам мігрантів, - ред.). Його головна спадщина полягає в тому, що він показав, як можна отримати велику базу прихильників, використовуючи популістські гасла, а також зробити це всупереч традиційним медіа, зробивши в своїх руках особистий аккаунт в Twitter небезпечною інформаційною зброєю. Для США період президентства Трампа - це час розквіту "альтернативних фактів" або, простіше кажучи, пост-правди", - вважає Володимир Дубовик.

Водночас експерт зазначив, що саме Трамп став голосом вулиць і простих людей.

"Примітний той факт, що стався поворот, коли Демократична партія помінялася електоратом з Республіканською. Так, в цей раз республіканці, хоч і формально, але найчастіше представляли категорію простих громадян, працівників без освіти, людей із сіл і глибинки. Водночас демократів підтримували на цих виборах люди з освітою, молодь і всілякі меншини", - констатує Дубовик.

Таким чином, Трамп буквально перевернув Америку догори дном, помінявши не тільки методи інформаційного впливу та агітації, а й перетасувавши звичні тенденції в американській політичній традиції.

Проти всього світу, чи ні?

Швидше за все, саме з ім'ям Трампа в майбутньому будуть пов'язувати кризу американського лідерства і провал стратегії "зробити Америку знову великою", хоча, як зазначає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко, 45-й президент США в цьому не винен.

"Ослаблення позицій США почалося задовго до його президентства, і продовжиться за будь-якого розвитку подій. Це реальність, яка визначається перетіканням силових потенціалів. Президенти можуть дещо по-різному на неї реагувати, але не можуть її змінити", - вважає Капітоненко.

На його думку, в основі зовнішньої політики США лежала доктрина реалізму і прагматизму, на основі якої передбачалося посилити позиції Вашингтона в ключових парах відносин - з Китаєм, ЄС та Росією. Експерт зазначає, що хоч результат і вийшов сумнівним, але і не став надто драматичним: Трамп ніде не зробив серйозних помилок.

"Контрольована криза в стосунках з Європою була ризикованою стратегією, але в розумних межах. Вимагати від європейських країн НАТО більше платити за колективну безпеку і займати більш жорстку позицію щодо Росії - в цьому немає нічого нового. Розкол у відносинах не трапився, криза переборна - зате Трамп зміг зайняти більш жорстку позицію по "Північному потоку-2". Новий виток протистояння з Китаєм теж цілком прогнозований і трапився б при будь-якому президенті. Незважаючи на войовничу риторику останнього року, нової холодної війни немає, а є довгострокове геополітичне суперництво. Воно буде визначати характер світової політики на найближчі кілька років. Відносини з Росією були прагматичними. Діалог з сильних позицій з потрібних Вашингтон питань - так само буде робити і Байден. Світ після Трампа став трохи більш конфліктним, але не з його вини", - розповідає експерт.

Трамп і Україна

На думку експерта Євгена Магди, популізм Трампа показав всю міцність американської системи стримувань і противаг, оскільки не дивлячись на всю ексцентричність Трампа, США залишилися економічним, політичним і військовим лідером в світі.

Якщо оцінювати, як вплинуло президентство Трампа на стан відносин між Україною та США, то очевидно, що всі будуть згадувати про те, що Україна отримала летальну зброю.

"Не дивлячись на поставки летальної зброї Україні були і менш приємні епізоди. Саме розмова Зеленського з Трампом стала приводом для спроби імпічменту американського президента - і це факт. Те ж саме було під час американських виборів, коли була спроба за допомогою українських політичних гравців розіграти тему так званих "плівок Байдена", і це помітно вплинуло, на мій погляд, на українсько-американські відносини. І незважаючи на відоме інтерв'ю Зеленського для New York Times, впевнений, що ані Трамп, ані Байден тепер не мають особливої симпатії до чинного президента України", - вважає експерт.

А ось експерт МЦПД Микола Капітоненко схиляється до того, що для України президентство Трампа було цілком стабільним.

"Здійснювалася постійна фінансова підтримка. Діяв фронт антиросійських санкцій, як і при Обамі. Було рішення про постачання озброєнь - в пику всім тим, хто вважав, що Трамп розміняє України на Сирію або щось ще. Все це відповідає довгостроковим інтересам США, і Байдену не буде сенсу щось змінювати в цій політиці. Вона - ефективна, безпечна і недорога", - підсумував експерт.

У будь-якому випадку, після своєї відставки, Трамп залишив чималу спадщину як всередині Америки, так і на зовнішню політику США, довівши світові, що несистемний людина може стати президентом, але за результати цієї людини - буде відповідати вся країна. Трамп цілком може спробувати повторити свій успіх 2016 року через чотири роки, в 2024-му, про що він неодноразово заявляв. Але це вже буде зовсім інша історія...

Костянтин Соборний

Новини

Популярні теми форуму

analytics