Close button

Росія розпродує в приватну власність пам'ятки архітектури Криму

Росія розпродує в приватну власність пам'ятки архітектури Криму

Росія продовжує розпродавати в приватну власність пам'ятки архітектури окупованого Криму. В кінці минулого року з молотка пішла одна з ключових пам'яток курортного селища Сімеїз - вілла "Мрія", повідомляє LB.ua.

У скільки оцінили унікальну пам'ятку архітектури, розташовану на Південному узбережжі, і хто брав участь в торгах з продажу цієї примітної садиби - читайте в нашому матеріалі.

"Туристичний кластер"

Навесні 2017 року кримські чиновники заявили про намір почати реконструкцію двох напівпокинутих будівель 19 століття, розташованих в Сімеїзі, - вілли "Ксенія" та вілли "Мрія". До окупації ці історичні садиби в Сімеїзі були предметом нескінченних судових розглядів між українськими органами влади та київською компанією "Банк крові", яка заволоділа об'єктами у 2007 році під приводом реставрації, але ніяких робіт не вела.

Після захоплення півострова Росією прозвучали заяви про наміри окупаційної влади провести реконструкцію двох вілл. На ці цілі було виділено трохи понад сто семи мільйонів рублів (1,5 мільйона доларів). Журналісти севастопольського телеканалу повідомляли, що після завершення реставрації "тут очікують побачити не просто відреставровані пам'ятники архітектури - а туристичний кластер".

"Вілли ці дійсно унікальні. І для нас, місцевих жителів, сімеїзців, це дуже знакове місце, як Ластівчине гніздо вважається для Криму - так вілли" Ксенія" та "Мрія" є візитівкою нашої великої Ялти", - розповідав журналістам керівник Сімеїзького територіального органу Ігор Дишлєвий. І запевняв, що в обох віллах буде відкритий музей Сімеїзу.

У черзі за віллою

6 листопада цього року "Розпорядча дирекція Республіки Крим", яка відає питаннями продажу "націоналізованого" після окупації майна на півострові, виставила віллу "Мрія" на торги, позначивши початкову ціну за об'єкт 36 мільйонів рублів (понад 520 тисяч доларів). Судячи з відомостей про результати проведення аукціону, в торгах взяли участь всього 3 фізичні особи та одне акціонерне товариство.

Першим ціну запропонував Дмитро Сташків, президент союзу надрокористувачів Росії: він має кілька фірм з "пітерською" пропискою та активно заробляє десятки мільйонів на перероблюванні кримських гір в щебінь для будівництва траси "Таврида". Другим учасником став Роман Саф'янов - розробник проєкту "яхтового села" на березі Балаклавської бухти. Проєкт, до речі, розробляється за дорученням Президента Росії Володимира Путіна.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Мальцова" з Севастополя мало не стало переможцем цього аукціону - їх пропозиція виявилася всього на 182 тисячі рублів (близько 2600 доларів) менше, ніж остаточна ціна. Хто реально володіє компанією, невідомо - реєстр акціонерів прихований. Однак, зв'язки у структури дуже великі. Наприклад, директор компанії Станіслав Гостенко виступає ліквідатором якоїсь фірми в Сімеїзі, один із власників якої має спільний бізнес з активним учасником кремлівського проекту "Сколково" Сергієм Кретовим. Той своєю чергою є головою правління "Барвиха Хіллс" - елітного котеджного селища на Рубльовці.

Вілла 'Мрія' в Сімеїзі, 2010 р Фото: 1-yalta.com. Вілла 'Мрія' в Сімеїзі, 2010 р

Творча діяльність

Отже, у черзі на отримання ласої будівлі й вісімдесяти гектар землі в самому центрі Сімеїзу вишикувалися "головний надрокористувач", будівельник яхт-клубу, до якого російський мультимільйонер Ротенберг як би не має відношення, і бізнесмен-інноватор, який за сумісництвом очолює товариство одного з найелітніших селищ Росії. А виграє аукціон нікому не відома москвичка Ніна Ксенц, яка запропонувала 90 мільйонів 519 тисяч рублів (1,3 мільйона доларів).

Про покупницю практично немає ніякої інформації в публічному доступі, крім того, що вона володіє і за сумісництвом керує ТОВ "Прайм Арт". Згідно з відкритими даними, основним видом діяльності цієї фірми є "діяльність творча, діяльність в галузі мистецтва та організації розваг". Однак, пошук компанії з такою назвою на московському ринку розважальних послуг не дає результатів. Не вдалося знайти навіть сайт "Прайм Арт". І це не єдині ознаки фірми-одноденки.

Статутний капітал ТОВ мінімальний - десять тисяч рублів (менш як 150 доларів). Ніяких зв'язків з іншими комерційними структурами не проглядається. Абсолютно стерильні історії арбітражних суперечок, державних закупівель, виконавчих проваджень та банківських гарантій. Позаминулий рік компанія закінчила зі збитками майже в півтора мільйона рублів (близько 22 тисяч доларів), а за весь час існування з 2013 року тільки двічі виходила в незначний "плюс".

Звідки у Ніни Ксенц при таких жалюгідних показниках раптом знайшлося у вільному доступі дев'яносто з половиною мільйонів рублів (1,3 мільйона доларів)? Відповідь на це питання, можливо, криється за адресою реєстрації її фірми "Прайм Арт". Згідно з відомостями з Єдиного реєстру юридичних осіб, реєстрація виконана за адресою Великий Трьохгірний провулок 1/26, будова 2. Це історичний особняк фабриканта Прохорова в центрі Москви, що є, до речі, об'єктом культурної спадщини РФ.

Саме остання обставина послужила приводом для позову Департаменту культурної спадщини міста Москви до власника цього особняка - ТОВ "Сенатор". Департамент вимагає від них демонтувати самовільну надбудову в 900 квадратних метрів (!) та привести об'єкт культурної спадщини в належний вигляд. Генеральним директором і єдиним співробітником фірми, яка володіє величезним особняком у центрі Москви, виступає Віктор Бескібалов.

Бескібалов - останній керівник найбільшої (до 2006 року) мережі магазинів косметики та парфумерії "Арбат Престиж", яка втратила свої позиції на ринку у зв'язку з кримінальною справою про ухилення від сплати податків. В рамках справи був затриманий власник компанії Володимир Некрасов. Разом з ним був заарештований Семен Могилевич, про якого тоді вже повідомляли, що він є фактичним власником компанії, і якого ізраїльські журналісти з посиланням на матеріали поліції називали "босом всіх босів російської та української мафії".

Воєнний злочин

Продаж вілли це значна втрата для місцевих громад в контексті стирання ідентичності та знищення культурної спадщини, вважають в Постійному представництві Президента України в АР Крим. І, коментуючи для LB.ua продаж вілли "Мрія", додають, що зміна статусу майна України на тимчасово окупованій території, його експропріація або знищення можуть бути кваліфіковані як військові злочини.

"Кожен такий факт документується і розслідується правоохоронними органами. Надалі захист такого майна може здійснюватися не тільки на національному рівні, а й в міжнародних судах в рамках претензій до РФ, як до країни-окупанта", - зазначає перша заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим Дар'я Свиридова.

Разом з тим, у відомстві визнають, що робота із захисту культурної спадщини на тимчасово окупованій території вимагає також внесення певних змін до нормативно-правових актів, розробку механізмів в рамках ратифікації Другого протоколу Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку військового конфлікту.

У Міністерстві культури та інформаційної політики України стверджують, що розробили стратегію боротьби за кримські пам'ятники, але подробиці цієї стратегії нікому не розкривають. І поки вони мовчать, культурна спадщина півострова без шуму і пилу йде з молотка друзям, партнерам і "хрещеним батькам" Путіна.

Вілла 'Ксенія' Фото: krym4you.com. Вілла 'Ксенія'

Павло Буранов

Новини

Популярні теми форуму

analytics