Close button

Захмарні тарифи на електроенергію: скільки будуть платити українці

Захмарні тарифи на електроенергію: скільки будуть платити українці

Українці вже почали протестувати проти підвищення тарифів на ЖКГ. Наприклад, в селі Засулля Лубенського району Полтавської області жителі перекрили трасу "Київ - Харків" з вимогою знизити тариф на розподіл природного газу, повідомляє Вести.

Адже там він дійсно один з найвищих: з 1 січня 2021 року жителі Засулля змушені платити 2,6 гривень за 1 кубометр газу.

Тим часом і. о. міністра енергетики Юрій Вітренко в соціальній мережі міркує про ринок, натякаючи на "захмарний" тариф. Скільки ж коштуватиме кіловат і протримається 1,68 гривень до 1 квітня?

"Мене переконали"

Напередодні Нового року, 30 грудня, Юрій Вітренко публікує в соціальній мережі пост, де викладає справжню підгрунтя скасування пільгового тарифу на електроенергію.

Причин три

  • "Це ініціатива моїх попередників, але мене переконали в критичній необхідності цього кроку", - пише Юрій Вітренко.
  • "Ще задовго до мого призначення було прийнято рішення Національною комісією (Регулятором) про підвищення цих тарифів, і рішення вступали в силу з 1 січня", - абзацом нижче повідомляє і. о. глави Міненерго.
  • "Від скасування цієї додаткової пільги і, відповідно, поліпшення фінансової ситуації на ринку залежало отримання кредиту на суму понад 10 млрд гривень державним оператором" Укренерго ", який був уже готовий для видачі", - озвучує Вітренко третю причину.

Є і четверта причина. Вітренко стверджує, що, якщо б не скасування пільги на 100 кВт електроенергії для населення, "для" Енергоатому "залишалася б негативно ціна на електроенергію в межах цих 100 кВт".

Скільки "потягне" кіловат в 2021 році

Далі і. о. міністра енергетики каже, що його першою ініціативою була не скасування пільги, а такий перерозподіл грошей на енергоринку, щоб їх побільше отримав "Енергоатом", "а через нього - державний СхідГЗК ... Вже на наступний день це дозволило повністю погасити заборгованість перед шахтарями СхідГЗК".

Вітренко також вважає, що скасування пільги призведе до додаткових 78 гривням (в платіжці).

Цей пост викликав шквал коментарів. Особливо згадані 78 гривень.

"У курсі ви, що безліч українців опалюють свої оселі електрикою і мають пільгові 3000 кВт по 0,9 гривень. Тепер їм доведеться платити 5000 гривень за опалення?" - обурюється Руслан Кухарчук.

Вітренко відповів на питання, скільки буде коштувати кіловат для опалення: нічний пільговий тариф для опалення в 0,84 гривні за кВт залишається.

Днем раніше Юрій Вітренко перепостив повідомлення Соні Кошкіній про те, що з 1 квітня 2021 року запроваджується новий розподіл тарифів в залежності від обсягу споживання: до 300 кВт в місяць -1,68 гривень, якщо більше - 3,48 гривень. В. о міністра назвав цю інформацію фейком.

Все в суд - Стокгольмський

3 січня 2021 року Юрій Вітренко суперактивний в соціальній мережі. Перший пост він починає так:

"Працюємо зараз над вирішенням проблем у сфері енергетики". Відзначимо, що пост опублікував у вихідний день. Але не суть важливо. Виходячи з тексту, Вітренко стурбований збитковістю держкомпаній, які, замість наповнювати бюджет, "змушені залазити в боргову яму і просити допомогу з держбюджету, тобто, з коштів платників податків".

У в. о. міністра виникла шалена думка: розмір проблеми становить п'ять мільярдів доларів США - рівно стільки, скільки ми виграли у "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі по транзитній справі. Чому б критиканів його - Вітренко - премії - не наслідувати приклад Юрія Вітренка і не звернутися в суди?

"Нехай самі придумують, проти кого за межами України, за що і з яким обгрунтуванням можна подати позов. Хай потім це доведуть у міжнародному суді, і потім отримують п'ять мільярдів доларів для України. Нехай два мільярди будуть у вигляді, наприклад, електроенергії, а інше - три мільярди, - грошима ", - сформулював" шалені "думка Вітренко. Сам він готовий допомогти найняти юристів, "щоб їм допомагали українські політики і чиновники".

Ще одна реформа і захмарний тариф

Через дві години після першого поста Юрій Вітренко 3 січня публікує другий. Посилаючись на коментарі, він стверджує - вимальовується найбільш популярний варіант реформи:

"Коли Енергоатом, як виробник дешевої електроенергії, буде продавати її в першу чергу для потреб вразливих споживачів (здебільшого населення) і захищених споживачів (яких не можна виключити), - за собівартістю, плюс 10% прибутку".

А залишок атомних кіловат, за його словами, продавався б на відкритому аукціоні за європейськими правилами і цінами. Можна знизити тариф, замінивши амортизаційну складову інвестиційної.

Однак, як підкреслив Вітренко, при стабільному обсязі електроенергії, виробленої "Енергоатомом", споживання електроенергії населенням може "сильно коливатися", як і ринкова ціна.

"Але оскільки її будуть купувати професійні учасники ринку, вони вже самі будуть думати, що робити, коли електроенергія стане захмарно дорогою через її дефіциту", - попереджає він.

Йдуть бої тарифні

Якщо підсумувати ці пости, вимальовується така перспектива: завдяки закону про ринок електроенергії, на який посилається Вітренко, тариф може стати захмарними. "Стеля" зростання не озвучується. Зрозуміло одне - до квітня 2021 року 1,68 гривень за кВт не протримається. Але чи піде вгору або вниз?

Пости Юрія Вітренка 29 грудня - 3 січня підводять аргументацію під подальше зростання. За інформацією джерел, в Офісі президента вважають, що уряд підставило президента напередодні новорічних свят.

Розплата за знижку

Через введеної в 2015 році пільгової ціни (для населення) на перші 150 (потім 100) кВт, яка нижче собівартості, "Укренерго" зараз в божевільних боргах, розповів Vesti.ua президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

За його словами, якщо перерахувати за собівартістю, то ціна була б 3 гривні 30 коп за 1 кВт. З 1 січня 2021 року автоматично закінчилася дія пільги, одночасно через тариф нижче собівартості борги "Укренерго" досягли п'яти мільярдів, а закон про ринок електроенергетики вимагає запустити цей самий ринок. Схема та ж, що і з ринком газу: кілька постачальників, споживач вибирає.

Зробити це і повинен Юрій Вітренко. Якщо ринок запрацює, тарифи не стануть низькими, але не будуть і захмарними. Експерт прогнозує різні варіанти тарифів, щоб споживач міг заощадити.

"Ситуація тупикова і не залежить від Вітренко. Можна і далі продавати електроенергію нижче собівартості, але що робити з боргами? Списати їх не можна, погасити з держбюджету - для бюджету це непідйомні суми. Можливо, виходом був би взаємозалік в суді. У будь-якому випадку він (Вітренко) повинен запустити ринок електроенергії. Вийде - добре ", - розповів Олександр Охріменко.

Виходячи з цього, Юрію Вітренко дісталося проблемне спадщину. І піар не завадить.

"Стартонув він яскраво, зробив шикарний зачепив. Прем'єр, міністр, - це політичні фігури, їх повинні критикувати, обговорювати, - оцінює його активність експерт. - Знизити тариф (на електроенергію) теоретично можливо, якщо запустити в Україні хоча б два нові блоки АЕС .

Тоді б частка дешевої атомної енергії складала б не 40%, як зараз, а приблизно 60%. Тоді можна знизити тариф, скажімо, до 1 гривень 40 коп. Але це дуже затратні роботи і грошей на них немає ".

У той же час експерт акцентував увагу на необхідності реконструкції тарифів на електроенергію.

Тариф може бути переглянутий

Рішення проблем в енергетиці має бути комплексним і прийнятим в установленому порядку, зазначив в коментарі Vesti.ua експерт з енергетичних питань, директор спецпроектів НВЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

"На відміну від попередньої своєї посади, посада міністра не передбачає міркувань, одкровень в соціальних мережах. Будь-які зміни, особливо якщо мова йде про регуляторні акти, повинні оприлюднюватися в установленому порядку.

Встановлений порядок передбачає розробку нормативно-правових актів відповідно до свого порядком і публікацію цього проекту на сайті Міненерго. Ніякі посади цієї дії не замінюють. Обговорювати тут абсолютно нічого, до тих пір, поки проект не з'явиться на сайті ", - пояснює експерт, чому не схильний приділяти занадто багато уваги постам Юрія Вітренка.

Геннадій Рябцев, однак, не виключив, що тариф на електроенергію може бути переглянутий до 1 квітня 2021 року.

"Точно так само, як було прийнято попереднє рішення про скасування спеціального тарифу на перші 100 кВт, спожитих домогосподарствами. Нагадаю, це рішення було прийнято з грубими порушеннями регламенту Кабінету міністрів, за які років, скажімо так, 15 років тому багато б чиновники позбулися своїх місць. Чесно кажучи, ці міркування про скасування пільгової ціни, по-моєму, не мають серйозних підстав, так як ПСО "Енергоатому" і "Укргідроенерго" зберігаються, щонайменше, до кінця опалювального сезону.

Однак ж було прийнято рішення, на мій погляд, дурне, тому що під ним немає ніяких економічних обґрунтувань, розрахунків, половинчасте, - воно не вирішує жодної з існуючих проблем, але тим не менш, смикає більшість споживачів за найболючіше їх місце - за гаманець ", - говорить експерт.

Як вихід Геннадій Рябцев бачить комплексне рішення, прийняте в повній відповідності з процедурами, економічно обґрунтоване, а не лобіюється фінансово-промисловими групами або виходячи з політичної доцільності. Таке рішення, навіть якщо воно і буде непопулярним, все ж призведе до зняття багатьох проблем. Але передумови до цього, на думку експерта, відсутні.

Фаза зростання

Таким чином, і. о. міністра енергетики потрапив в кліщі. З одного боку, з його подачі прийнято непопулярне рішення, що може ускладнити йому твердження в статусі повноцінного міністра чи віце-прем'єра у Верховній Раді. З іншого - є борги енергетиків. З третього - накопичується заборгованість населення за послуги ЖКГ, яка з ростом тарифів також збільшиться.

Вийшло, що тарифом - 1,68 гривень за кВт незадоволені всі: Вітренко - тому, що мало, споживачі - тому, що багато. Західні партнери хочуть прозорості і ринку. Навколо тарифу вже розгортається, поки закулісна, інтрига, через Telegram-канали йдуть натяки нібито на невдоволення ОПУ таким рішенням. (Цікаво, що з-під шквалу критики виводиться прем'єр Денис Шмигаль).

Вітренко намагається виправдатися і одночасно підвести аргументацію під новий зліт тарифу. З його точки зору, плюс 78 гривень в платіжці - невелике навантаження. Судячи по ідеї судитися "як я з" Газпромом ", варіантів вирішити боргову проблему, крім як підняти тариф для населення, у нього немає. А згадка про ПСО викликає у нього роздратування.

Все це не обіцяє зниження тарифу на електроенергію. З урахуванням очікувань наступного траншу МВФ в березні 2021 року тариф на електроенергію може бути підвищений або зараз (поки шок не пройшов і не прийшли нові платіжки), або в кінці зими, коли частково ослабне для бюджетів домогосподарств навантаження опалювального сезону. Причому, це може бути не пряме підвищення, а просто скасування ще якихось пільг. Наприклад, для 30-кілометрової зони навколо ЧАЕС.

Навряд чи просте підвищення тарифів вирішить проблеми енергетики. Просто за "косяки" заплатимо ми, а не ті, з чиєї вини вони виникли, ось і все.

Лілія Фоменко

Новини

Популярні теми форуму

analytics