Close button

Які картини з котиками варті цілого багатства

Які картини з котиками варті цілого багатства

Сучасні цінителі мистецтва платять на аукціонних торгах десятки, а то і сотні мільйонів доларів за кубічних жінок Пікассо, за супрематичні композиції Малевича, за абстрактний живопис Кандинського, повідомляє Главком.

Однак є в мистецтві живопису і полотна, за які колекціонери готові викласти також чималу суму. Це картини з зображенням милих котів, що стали улюбленцями багатьох людей.

Художники з давніх часів часто зверталися до образів кішок, котів та кошенят, зображуючи їх на своїх полотнах. Якими тільки ми не звикли їх бачити на картинах: незалежними і граціозними, м'якими і лагідними, самозакоханими і підступними, милими і дикими, приголомшливо реалістичними і схожими на людей. І оскільки коти з доісторичних часів завжди жили поруч з людьми, мало хто з художників обійшов їх своєю увагою.

6-е місце: Ян Фейт (1611-1661). "Натюрморт із зайцем, дичиною і котом" - $221.000

«Натюрморт з зайцем, дичиною і котом». (1644). Полотно, олія. 60.3х87.7см Автор: Ян Фейт

Нідерландський художник і гравер Ян Фейт (Jan Fyt) жив в 17 столітті і писав натюрморти, так звані - мисливські, із зображенням тварин і птахів. Його картини реалістичні і деталізовані, дуже барвисті і гармонійні, а сюжети взяті з мисливського життя. На своїх полотнах художник в основному зображував дичину, гончих і хортів псів. Не оминув своєю увагою живописець і котів.

На полотні "Натюрморт c зайцем, дичиною і котом" зображений видобуток мисливця і кіт-злодюжка, що тягне лапу за убитої пташкою. Це полотно було продано за 221 тисячу доларів США на аукціоні "Сотбіс".

5-е місце. Генрієтта Роннер-Кніп (1821-1909). "Кошенята, що грають" - $429.000

«Гравці кошенята». (1898). Полотно, олія. 91 х 73 см. Автор: Генрієтта Роннер-Кніп

Голландська художниця-анімаліст Генрієтта Роннер-Кніп (Henriette Ronner-Knip) почала малювати в 5 років, а вже до 6 років стала старанною ученицею свого батька. І зовсім скоро їй довелося стати його незамінною помічницею, бо батько став дуже швидко сліпнути і не міг прописувати дрібні деталі. А з 16 років вона вже дбала про хліб насущний для їх великої родини самостійно.

Спочатку творчої кар'єри Генрієтта писала в основному пейзажі і натюрморти. Але потім на її полотнах стали з'являтися і тварини. Перевагу вона віддавала собакам, а коли в будинку художниці з'явилася кішка, вона з захватом стала малювати її і милих пухнастиків. І ці картини приносили досить хороший дохід. У Генрієтти з'явилися солідні замовники серед монарших сімей Португалії та Бельгії.

Її картина з мамою-кішкою і кошенятами-пустунами була продана на арт-торгах у 2006 році за 429 тисяч доларів невідомому покупцеві.

Цікавий кошеня. (1893). Дерево, олія. 11 х 10 см. Автор: Генрієтта Роннер-Кніп

До слова, мініатюрна картина на дереві розмірами 11х10 сантиметрів "Цікаве кошеня", написана в 1893 році, з аукціонних торгів у 2009 році пішла за 29 тисяч доларів.

4-е місце. Лю Е (1964 р. нар.). "Няв" - $601.000

«Мяу». Автор: Лю Є.

Представники сучасного китайського мистецтва безсумнівно сьогодні займають вагоме місце у світовій культурі. Так, художник Лю Е з Пекіна малює анімаційні картини з трохи дивними сюжетами. Деякі з його робіт нагадують ілюстрації до дитячих книг, а інші виконані в стилі абстракціонізму. Вся творчість художника зосереджено на емоціях самого майстра, на внутрішньому світосприйнятті.

Одним з найдорожчих його творінь стала картина - "Няв", що зображає дівчинку з кошеням. Сюжет цієї роботи вельми дивний, проте це не завадило продати її на арт-торгах за 601 тисячу доларів.

3-е місце. Енді Ворхол (1928-1987). "Коти та собаки (Бродвей)" - $701.000

«Коти і собаки (Бродвей)». Автор: Енді Уорхол

Енді Ворхол - відомий американський художник і основоположник комерційного поп-арту, помітна фігура в історії поп-арт руху і сучасного мистецтва в цілому. Свого часу протягом багатьох років Енді був центром художньої нью-йоркської тусовки, попри те, що по життю він був вельми закритою людиною.

Але у художника була пристрасть до кішок, яких обожнював безмірно. Говорили, що Ворхол систематично заводив сіамських котів, яких в його будинку було повно, при цьому всіх він без розбору називав - Семами. Ворхол частенько робив замальовки своїх улюбленців в статичних позах, оскільки рухомі об'єкти давалися йому важко. Пізніше ці замальовки стали ілюстраціями знаменитого альбому "25 котів на ім'я Сем і одна блакитна кішка", виданого в 1954 році.

Але найдорожчим витвором Ворхола на котячу тему стала картина "Cats and Dogs (Broadway)", яка пішла з аукціону "Сотбіс" за 701 тисячу доларів США.

2-е місце. Карл Кахлер (1855-1906). "Коханці моєї дружини" - $826.000

«Коханці моєї дружини». (1891-1893). Автор: Карл Кахлер

Величезне полотно із зображеними на ньому 42-ма кішками належить пензлю австрійського художника Карла Кахлер. У 1891 році одна заможна дама і велика любителька котів Кейт Бердсолл Джонсон захотіла увічнити своїх улюбленців на величезному полотні. В її особняку в Каліфорнії жило понад 300 котів, але лише сорок два з них були ушановані честю залишитися в історії. Художник витратив 3 роки на написання цього полотна.

У 2015 році картина вагою в 100 кілограмів і дуже значними розмірами: 2,6 метра в довжину і висоту в 1,8 метра була продана за 826 тисяч доларів покупцеві, який побажав залишитися невідомим.

Початкова ціна лота становила 500 тисяч доларів. Цікаво те, що з-за великої ваги це полотно організатори аукціону не змогли прикріпити на стіну. Їм довелося спорудити спеціальну конструкцію для цього експоната.

1-е місце. Пабло Пікассо (1881-1973). "Дора Маар з кішкою" - $95.200.000

«Дора Маар з кішкою». (1941). Автор: Пабло Пікассо

Безсумнівним лідером в цьому топі є робота геніального Пікассо - "Дора Маар з кішкою", створена в 1941 році й присвячена французькій художниці й своїй коханці. Це один з найбільш незвичайних портретів коханої та музи Пабло Пікассо - Дори Маар. Твір виконано в стилі абстракціонізму і несе в собі внутрішнє переживання художника з приводу майбутнього розриву з коханою жінкою після 9 років стосунків.

Взаємини двох творчих особистостей були сповнені невгамовної пристрасті й суперечності, і, мабуть, тому Пабло зобразив Дору у вигляді суцільних кутів і ламаних ліній і до того ж вельми непривабливою. А на спинці крісла, на якому сидить Дора, бачимо милу маленьку чорну кішечку, а вірніше її силует. До слова, муза художника кішок не любила, але Пікассо зобразив кішку, як символ бурхливих відносин між ними.

Це полотно увійшло в десятку найдорожчих картин світу, так як продано було за неймовірну суму в 95,2 мільйона доларів США в 2006 році.

Новини

Популярні теми форуму

analytics