Close button

В ЄС опублікували рейтинг ганебних провалів російської пропаганди

В ЄС опублікували рейтинг ганебних провалів російської пропаганди

На першому місці "велика ганьба для російської держави" - справа про отруєння Навального, повідомляє Zn.ua.

Підводячи підсумки минулого року, інформаційний проект Єврокомісії EUvsDisinfo публікував рейтинг найбільш помітних провалів російської пропаганди в 2020 році, передає Радіо Свобода.

Перше місце видання віддало "справі Навального", яке дослідники називають "великою ганьбою для російської держави", причому мається на увазі не саме отруєння, а провал операції, яка супроводжувалася явним відсутністю професіоналізму як з боку отруйників Навального, так і тих, хто висував "альтернативні версії" того, що сталося. Це відноситься до зізнань співробітника ФСБ в телефонній розмові з самим Навальний, який представився начальником.

"Його готовність співати перед незнайомим начальником також свідчить про традиції сліпого холопства і поблажливості в російських державних структурах", - зазначили автори рейтингу.

А що стосується самого факту отруєння опозиціонера, то, як стверджують автори рейтингу, "радикальні заходи" вже давно значаться в арсеналі Кремля і це нікого не дивує.

Друге місце отримали спроби російської пропаганди поширювати фейковий новини про пандемію коронавирусу, в тому числі про запропоновані на Заході вакцинах. Зокрема пропаганда спочатку прагнула дискредитувати вакцину корпорації AstraZeneca, а коли ця корпорація заявила про намір співпрацювати з російським інститутом імені Гамалії, нападки на вакцину відразу припинилися.

Проект EUvsDisinfo нарахував близько 700 публікацій, в яких містилися не відповідають дійсності твердження, пов'язані з епідемією.

Третє місце дісталося режисеру Микиті Михалкову, який хотів показати, що зображення масових демонстрацій проти Олександра Лукашенка в Білорусі - це просто комп'ютерні зображення.

На четвертому місці Олександр Лукашенко, який поділився поділився грубо сфальсифікованою записом перехоплення розмови нібито між німецькими і польськими спецслужбами, що замислюють зміну режиму в Білорусі, які скаржилися на те, що Лукашенко "міцний горішок". Запис звучить настільки безглуздо, що на її справжності не наполягали навіть офіційні російські ЗМІ.

Раніше інститут масової інформації провів моніторинг матеріалів російських ЗМІ про Україну, на п'яти найпопулярніших онлайн-медіа РФ.

Загалом, третина відповідних матеріалів розповідали про Україну як кримінальної країні з агресивним суспільством. Ще 25% новин були побудовані в рамках кремлівського наративу про небажання України врегулювати конфлікт на сході країни. У 18,5% матеріалів Україна подавалася як недодержави і штучний проект Заходу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics