Close button

Критикував Пекін: чому зник Джек Ма

Критикував Пекін: чому зник Джек Ма

Відомий китайський мільярдер більше двох місяців не з'являвся на публіці, його місцезнаходження невідоме, повідомляє Корреспондент.

Засновник Alibaba, один з найбагатших жителів Азії Джек Ма більше двох місяців не з'являється на публіці. Мільярдер заліг на дно після того, як у ході свого виступу в Шанхаї піддав критиці китайські держбанки та економічні регулятори.

Напередодні ЗМІ писали, що бізнесменом незадоволений особисто глава Китаю Сі Цзіньпін. Відносно Джека Ма було відкрито антимонопольне розслідування, і влада закликала його не залишати територію Китаю.

Заліг на дно чи змусили зникнути?

Засновник китайського інтернет-рітейлера Alibaba, мільярдер Джек Ма більше двох місяців не виявляв ніякої активності ні в реальності, ні в соцмережах, а його місцезнаходження невідоме. Останній пост у соціальних мережах Дже Ма зробив 17 жовтня.

Газета Financial Times дізналася, що в листопаді Ма не прийшов на фінал заснованого ним конкурсу Africa's Business Heroes, в якому молоді африканські підприємці змагаються за гранти з призового фонду в півтора мільйона доларів.

Мільярдер мав сидіти в журі конкурсу, але він не прийшов на зйомки. У підсумку, його не включили в проморолик і прибрали зі списку членів журі на сайті. У Alibaba пізніше пояснили, що Ма не прийшов на конкурс через напружений графік.

В середині осені на конференції в Шанхаї він назвав міжнародні норми фінансового регулювання застарілими і заявив, що китайські банки дотримуються "менталітету ломбарду".

Джек Ма сказав, що китайські банки дуже повільні, тоді як сучасний бізнес вимагає швидких кредитних рішень.

Ця заява прозвучала перед виходом дочірньої Фінтех-компанії Alibaba - Ant Group на біржу. Ant Group управляє найбільшою в Китаї платформою мобільних платежів Alipay.

Через Alipay за рік пройшло близько 18 трильйонів доларів транзакцій. Ним користуються понад мільярд жителів материкового Китаю. Через платіжну онлайн-систему проводиться оплата проїзду в громадському транспорті, в тому числі і в таксі, комунальних послуг, покупок в онлайн-магазинах і багато іншого.

IPO Ant Group було заплановано на початок листопада одразу на двох біржах - в Гонконзі і Шанхаї. Він обіцяв стати рекордним в історії фондового ринку - очікувалося, що компанія залучить до 34,4 мільярда доларів.

Однак китайські торгові майданчики припинили IPO Ant Group за два дні до запланованого початку торгів.

Сама компанія пояснювала це тим, що може не відповідати вимогам лістингу або розкриття інформації. Це було пов'язано, зокрема, зі змінами регулювання в Китаї у сфері Фінтех.

Крім того, китайська влада посилила правила мікрокредитування - такі фірми, як Ant Group, повинні будуть фінансувати не менше третини кожного кредиту, який клієнти отримують на платформі.

Виконавчий директор стартапу Capital Блер Сильверберг, який фінансово утримує позики, сказав в листопаді, що правила були введені, щоб китайський уряд міг продемонструвати свою перевагу над Джеком Ма.

Одночасно Управління з контролю за ринком Китаю оголосило про початок антимонопольного розслідування відносно компанії Alibaba. Її підозрюють у проведенні політики, що змушує ділових партнерів відмовлятися від співпраці з конкурентами на користь гіганта електронної комерції.

Регулятор ринку опублікував заяву з однієї фрази - про те, що він вивчає практику Alibaba під назвою "вибрати одне з двох", яка вимагає від ділових партнерів уникати співпраці та взаємодії з конкурентами.

В офіційній заяві Alibaba йдеться, що компанія з радістю надасть сприяння регулятору, а її сервіси продовжать роботу у звичайному режимі.

"Це перше антимонопольне розслідування відносно китайської інтернет-компанії через домінування на ринку. В найгіршому випадку Alibaba може отримати штраф у розмірі до десяти відсотків від торішнього прибутку", - вважає Скотт Ю, юрист з антимонопольних справ компанії Zhong Lun.

Газета Wall Street Journal дізналася, що Джек Ма пропонував Пекіну націоналізувати частину активів Ant Group. Однак це не допомогло запобігти скасування IPO.

Уряд Сі Цзіньпіна хоче, щоб Ant Group повністю відмовилася від фінансових послуг і обмежилася обробкою платежів. Але справжня причина полягає в іншому, каже професор держуправління в коледжі Claremont McKenna, перший голова Бібліотеки Конгресу США з міжнародних відносин з Китаєм Міньсінь Пей.

"Обробка платежів - бізнес з низькою маржею, жоден державний банк цим не займається. Фінансові послуги, навпаки, дуже прибуткові - і дохід належить державі", - пише він у своєму блозі на порталі Project Syndicate.

Критики Ма можуть розглядати розслідування як відплату за його минулі заяви або ділову практику.

"Але китайські регулятори навряд чи зупиняться на Alibaba - під ударом весь приватний сектор Китаю. Це серйозно вплине як на майбутнє економічне процвітання Піднебесної, так і на стабільність самої Комуністичної партії Китаю", - вважає експерт.

У зв'язку зі зникненням Ма з публічного поля в китайській соцмережі WeChat обговорюють, що бізнесмен або втік з Китаю, або його "змусили зникнути", відзначає Techcrunch.

"Я думаю, йому сказали залягти на дно. Це досить унікальна ситуація, більше пов'язана з величезним масштабом Ant і чутливістю щодо фінансового регулювання", - заявив Данкан Кларк, глава консалтингової компанії BDA China.

56-річний Джек Ма заснував Alibaba в 1999 році і пішов з поста її керівника в 2019 році, залишившись при цьому співвласником компанії і одним з ключових осіб у ній. Зараз це друга найбільша китайська компанія з ринковою капіталізацією в 635 мільярдів доларів.

До недавнього часу пан Ма був найбагатшою людиною Китаю зі статком у понад 60 мільярдів доларів. Але за останні два місяці оцінка його майна знизилася на 12 мільярдів доларів через посилення Китаєм правил для індустрії фінансових технологій.

Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, статок Джека Ма зараз оцінюється в 50,6 мільярда доларів, що робить його четвертою найбагатшою людиною Китаю.

Новини

Популярні теми форуму

analytics