Close button

Наслідки пандемії на ринок рітейлу в Україні

Наслідки пандемії на ринок рітейлу в Україні

В результаті пандемії COVID-19 постраждали практично всі бізнес процеси, в тому числі на ринках торгової нерухомості в усьому світі і в країнах ЦСЄ-17, повідомляє Finanсe.

Урядові обмеження, введені відносно роботи торгових центрів, пунктів обслуговування, громадського харчування, розваг і дозвілля привели до динамічного зростання продажів в е-комерції і змін в поведінці споживачів.

За дослідженням компанії ЕVO, 107 млрд грн витратили українці на покупки в інтернеті в 2020 році. Сума онлайн-покупок за рік зросла на 41%.

Це також сприяло зниженню відвідуваності торгових центрів на 20-45% (залежно від країни), якщо порівнювати дані за середину 2020 року з відповідним періодом 2019 року.

Згідно з дослідженням Colliers International ExCEEding Borders в сегменті торговельної нерухомості, можна виділити основні пункти:

  • порівнюючи криза, викликана COVID-19, з рецесією в результаті глобальної фінансової кризи в 2007-2008, в більшості випадків, сегмент торговельної нерухомості демонструє стабільне V-подібне відновлення;
  • ринки праці в регіоні ЦСЄ, а також купівельна спроможність, схоже, на сьогодні в набагато кращій формі, ніж десять років тому;
  • різке підвищення купівельної активності в онлайн фундаментально впливає на трансформацію рітейлу;
  • в регіоні ЦСЄ частка онлайн-продажів варіюється від мінімальних показників у ряді країн до> 18% в Чеській Республіці;
  • згідно з даними на середину 2020 року, відвідуваність в ТЦ / ТРЦ знизилася на 20-45% в порівнянні з відповідним періодом 2019 року.

Спостерігається різке зростання активності споживачів в електронній комерції, яка фундаментально впливає на трансформацію рітейлу, пов'язану з розвитком технологій і змінами в поведінці споживачів. Також значно збільшився відсоток людей старше 55 років, які тепер переходять від офлайн покупок в інтернет-магазини.

Через численні обмежень постраждав сектор громадського харчування. Особлива категорія, в якій спостерігається значне зростання - це витрати на охорону здоров'я. Слово "термометр" в більшості країн з'являлося в Пошуку Google в 5-6 разів частіше, ніж рік тому.

У країнах Центральної та Східної Європи в цьому році більшість показників електронної комерції зросли історично швидкими темпами, але при цьому більше 80% продажів як і раніше доводиться на інші канали.

Згідно з даними Euromonitor International, частка е-комерції в Україні в 2020 році становить 8% річних роздрібних продажів (+ 45% Г / Г).

В результаті опитування рітейлерів експертами Colliers в травні 2020 року, понад 49% респондентів зізналися, що планують розвивати онлайн-канали продажів в найближчому майбутньому. З іншого боку, свою експансію прискорюють онлайн-рітейлери, посилюючи свою присутність в мережі.

Найбільший з них - мережа Rozetka, яка за станом на листопад 2020 року відкрила 5 флагманських магазинів (в середньому кожен магазин площею ~ 1500-3000 м²) і більше 70 пікап-точок.

Rozetka отримала заявки від більш ніж 300 українських підприємств на співпрацю в якості пунктів прийому вантажів по всій країні. Оператор планує відкрити 1000 пунктів прийому по франшизі.

Як стверджують в ЕVO, в 2021 році темпи зростання e-commerce частково збережуться і e-commerce виросте ще на третину. Цьому сприятимуть:

  • поява безпечних способів онлайн-оплати на маркетплейсах (наприклад, Пром-оплата, оплата через Shafa, безпечна оплата на IZI і ін.);
  • здешевлення доставки (в т. ч акції безкоштовної доставки від маркетплейсів з логістами);
  • швидкість і зростання якості обслуговування продавцями. Покупці стали більш вимогливими, і продавці підлаштувалися: моментальна обробка замовлень, відправка сьогодні, просте повернення товарів вже стало звичними.

Новини

Популярні теми форуму

analytics