Close button

Підвищення тарифів на електроенергію: який наступний крок

Підвищення тарифів на електроенергію: який наступний крок

В Україні тариф на електроенергію з 1 січня злетів майже в два рази - з 90 копійок до 1,86 грн за перші 100 кВт*год. В результаті суми в платіжках збільшаться на 78 грн, проте вже через кілька місяців також збільшать і загальний тариф, повідомляє Обозреватель.

Як розповіла експерт житлових програм "Опори" Тетяна Бойко, перший "пільговий" тариф 90 копійок (діє до 1 січня 2021-го) не покривав вартість транспортування. Тобто зібраних з українців грошей не вистачало навіть для того, щоб компенсувати витрати на доставку струму від станції до розеток.

  • пільговий тариф на перші 100 кВт * год електроенергії скасували,

Якщо раніше, наприклад, за 100 кВт * год треба було платити всього 90 грн (а за кожен наступний кВт*год уже по 1,68 грн), то з 1 січня 2021-го буде діяти єдиний тариф. І замість 90 грн потрібно буде платити вже 168 грн.

  • спеціальні зобов'язання продовжили до кінця березня 2021-го.

При цьому спеціальні зобов'язання продавати електроенергію держпідприємствам встановили до кінця червня. Що це означає? Ймовірно, вже в квітні до питання вартості електроенергії знову повернуться. Більшість опитаних експертів погоджується: вартість електроенергії потрібно було підвищувати давно, але на це не йшли через непопулярність такого рішення. Член Національної комісії з питань енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) на умовах анонімності пояснив: ще два роки тому в Україні розробили план перегляду тарифів, проте його так і не втілили в життя.

Новини

Популярні теми форуму

analytics