Close button

Як Трамп допоміг Ірану натиснути на Байдена

Як Трамп допоміг Ірану натиснути на Байдена

Своєрідно Тегеран вирішив вшанувати пам'ять генерала Касема Сулеймані, ліквідованого американцями рік тому в Іраку, - бійці Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) захопили в Ормузькій протоці південнокорейський танкер Hankuk Chemi й всіх 20 членів екіпажу - громадян Південної Кореї, В'єтнаму, Індонезії, М'янми, повідомляє Деловая столица.

Офіційна причина: танкер, що перевозив 7,2 т етанолу, нібито порушив екологічні норми, оскільки забруднював води затоки (Перської). Власник судна - DM Shipping Co. Ltd (Пусан) - заперечує висунуті Іраном звинувачення.

Представник компанії в коментарі AP на умовах анонімності розповів, як же насправді відбувалося "спілкування" між екіпажем і КСІРівцями. За його словами, збройні іранські військові підійшли до судна, що йшов з Джубайль (Саудівська Аравія) в Фуджейру (ОАЕ), над яким до того ж ще і кружляв вертоліт, і поставили перед фактом: ми підіймаємося на борт з незапланованою перевіркою. Після чого судно змусили йти в іранські води. Камери на судні були відключені. Втім, капітан встиг передати повідомлення про піратство.

Міноборони Південної Кореї, як пише CNN, своєю чергою оперативно направило в цей район есмінець Choi Yong, на борту якого знаходяться спецназівці з підрозділу Cheonghae. Це підрозділ, створений у 2009 р. для боротьби з сомалійськими піратами, діє в Аденській затоці на прохання Вашингтона. Однак до радикальних заходів Сеул вирішив не вдаватися і має намір вирішити проблему дипломатичними заходами. За даними Yonhap, представник південнокорейського МЗС у справах Африки й Близького Сходу у вівторок вже зустрівся з послом Ірану і вони домовилися працювати над мирним розв'язанням кризи.

Союзникам під ребра

Важливий момент: буквально днями Тегеран "зачепив" також і Ізраїль - ще одного вірного союзника Сполучених Штатів.

У четвер, 31 грудня, а потім і в суботу, 2 січня, міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф, посилаючись на дані своєї розвідки, оголосив про підготовку з боку Ізраїлю провокації щодо США.

Заріф стверджує, що Єрусалим хоче спровокувати війну між США й Іраном, атакувавши американські війська в Іраку. І закликав президента Дональда Трампа не піддаватися на ці провокації, оскільки провокація-провокацією, але іранські військові будуть захищати інтереси країни.

Ізраїль, своєю чергою, заяви Заріфа спростовує. Міністр енергетики Юваль Штайніц в неділю, 3 січня, назвав їх "дурницею" і підкреслив, що це Ізраїль якраз повинен бути напоготові зважаючи річниці смерті Касема Сулеймані.

Побоювання Штайніца цілком обгрунтовані. 31 грудня, коли Заріф взявся котити бочку на Ізраїль, Fox News з посиланням на джерела в розвідслужбах США повідомив про те, що Тегеран до річниці смерті командувача "Аль-Кудс" планує завдавати удару або по американським силам на Близькому Сході, або по союзникам США.

Прогноз розвідки, як бачимо, був вірний. Американців Тегеран поки не чіпав, а ось союзні Ізраїль і Південну Корею насправді "зачепив".

Ідальго Трамп

Але кому в Білому домі зараз є справа до застережень спецслужб? Тим більше якщо Дональд Трамп ігнорував їх і в більш сприятливі для нього часи, ніж сьогодні, коли його пальці на президентському кріслі намагаються відірвати чи не все, включаючи санчопансів.

Трамп насправді все більше скидається на персонажа де Сервантеса. Тільки він - більш осучаснена, більш гротескна і куди менш благородна його версія. Людина, якій нічого не варто зателефонувати держсекретареві Джорджії Бреду Раффенспергеру і, то погрожуючи, то обсипаючи лестощами, просити знайти йому голоси для перемоги в штаті. Що, на думку ряду видних правознавців (Кіма Веле з Університету Балтимора, Ріка Хасена з Каліфорнійського університету, Річарда Пейнтера з Університету Міннесоти) є порушенням федеральних законів і приводом для оголошення імпічменту.

Звичайно, наївно було б думати, що представники великого бізнесу й істеблішменту в Штатах - суцільно законослухняні лапочки, але вони, принаймні, намагаються дотримуватися загальноприйнятих правил. Трамп же цими кайданами не обтяжений. Можливо через тривале спілкування з політконсультантом Януковича Полом Манафортом, а ще й з "сонцевські", яким він у 80-е продавав житло у своїх "трамп туєрах".

Його доходить до фанатизму зацикленість на війні вже навіть не з Джо Байденом, а з усією американською державною системою, яка відмовилася терпіти ще чотири роки президентства Трампа, становить величезну загрозу для нацбезпеки США та їхніх інтересів.

В інтересах Ірану

Власне, Тегеран просто скористався панує нині в адміністрації Трампа плутаниною і хаосом, щоб підвищити ставки. Захоплення південнокорейського танкера стався перед візитом до Ірану заступник міністра закордонних справ ЮК Чхве Чон Куна, який повинен був обговорити з аятолла питання розморожування $7 млрд іранських засобів, виручених від продажу нафти й знаходяться на рахунках банків в Південній Кореї. Вони були заблоковані після введення Штатами санкцій відносно Ірану.

У Тегерані намагалися натиснути на жалість і стверджували, що ці гроші потрібні їм для закупівлі вакцини від Covid-19. Але, мабуть, не так уже й важливо для влади здоров'я співгромадян, якщо вони пішли на ескалацію у відносинах з Сеулом.

Захоплення танкера, завуальовані погрози на адресу Ізраїлю, а також відновлення збагачення 20-відсоткового урану (про що стало відомо синхронно з атакою на судно) у відповідь на вбивство "батька ядерної програми" Ірану Мосха Фахрізаде - це банальне посилення переговорних позицій зі Сполученими Штатами. Тегеран прошмигнув у відкрите Трампом навстіж вікно можливостей. І тепер іранці, "покусав" союзників Вашингтона, готуються до діалогу з Байденом.

Обраний президент, як відомо, раніше декларував свою готовність відновити дипломатичні відносини з Іраном і повернутися до ядерного угоди (Спільному всеосяжного плану дій), якщо Ісламська республіка буде готова дотримуватися угоди, підписаної ще Бараком Обамою.

Іран поки таких намірів не демонструє. Навпаки: він хоче сісти за стіл переговорів, тримаючи на увазі запалений гніт конфлікту, щоб виторгувати собі умови кращі. Так що жорстка іранська політика Трампа, по суті, накрилася мідним тазом.

Владислав Гірман

Новини

Популярні теми форуму

analytics