Close button

Супутник-V: що відомо про вакцину від малоросійства

Супутник-V: що відомо про вакцину від малоросійства

Напевно, уважний читач не забув шум, піднятий ЗМІ одного медіа-холдингу, що носить відоме політзабарвлення, про звернення до Міністерства охорони здоров'я України харківської компанії «Біолік» з проханням дозволити реєстрацію російської вакцини проти коронавірусу і, що головне, почати її виробництво (!), повідомляє Укринформ.

Це ще стало в Україні одним з перших інформаційних приводів перших днів нового року. Звичайно, в суспільстві відразу проляг поділ на палких прихильників і рішучих противників такої перспективи боротьби з COVID-19. І в числі перших - ми побачили представників ОТЗЖ на чолі з уже щепленим «Супутником» Віктором Медведчуком. Ці реакції були передбачувані, однак їх важливо відзначити.

Влада в особі Міністерства охорони здоров'я і головного санітарного лікаря Віктора Ляшко також оприлюднила свою позицію: ніяка вакцина, яка не пройшла третього етапу досліджень не буде зареєстрована в принципі, тому інтрига зі «Супутником» безглузда апріорі. Але - навіщо був зроблений це «вкидання»? І на що розраховували його організатори?

Про медицину без політики

Вся ця історія має два аспекти. Перший - суто медичного або наукового, другий - політичний. Розберемося з першим.

Звичайно, щоб говорити про вакцинах предметно, треба хоча б мати медичну освіту, а краще - спеціалізацію саме на вірусології. З огляду на, що це не про абсолютну більшість спостерігачів і обивателів, всі суперечки переходять на рівень - «а от я чув» або «а ось я читала в інтернеті». Тобто розуміння, що конкретно нам робити, це не додає.

Відомо, що в світі розроблено кілька вакцин проти коронавіруса, найбільш відомі продукти американських компаній Pfizer, Moderna, британсько-шведської AstraZeneca. Про закупівлю для нашої країни вакцини китайської фірми Sinovac Biotech МОЗ України веде переговори з урядом КНР. Ще є російський «Супутник-V» ... У всіх цих вакцин різний принцип дії, вони впливають на різні системи людського організму і різними шляхами виробляють імунітет проти хвороби.

Але є загальне: клінічні дослідження ефективності та безпеки препаратів. Тобто коли добровольці відчувають на собі вакцину - і, як то кажуть, власним прикладом і станом доводять: ось ця вакцина працює так-то. І, знову ж таки, всі перераховані вакцини крім «Супутник», такі клінічні випробування пройшли повністю (китайці - на фініші), в три етапи, а ось саме російську вакцину чомусь поспішно, без третього етапу, а не публікуючи повністю результатів перших двох , вже оголосили ефективної, почали використовувати всередині Росії і пропонувати мало не всім в світі.

Втім, посипалися відмови від використання «Супутника»: уряду Італії, Туреччини і Ізраїлю після вивчення наданих зразків російської вакцини - прийняли рішення утриматися від її використання. По суті, крім Росії, кампанію щеплення «Супутником» оголосила тільки Білорусь, але очевидно, що в цьому випадку зіграла роль вже політика.

Що з цього всього випливає? А то, по-перше, що не можна поки гарантувати, що саме якась конкретно вакцина є панацеєю від коронавируса. По-друге, тільки час і масова вакцинація по всьому світу дозволить зрозуміти, який препарат найбільш дієвий і безпечний.

Оголошувати автоматично «Супутник» недієвим або сумнівним тільки через його російського походження було б прикладом дискримінації. Але. Чому б не слідувати загальноприйнятим нормам виведення фармацевтичних новинок на ринок? Чому саме «Супутник» так агресивно нав'язують? І чому саме України та українців?

«Зате ми робимо ракети, перекриваємо Єнісей ...»

Ці слова з пісні знаменитого радянського барда Юрія Візбора якнайкраще ілюструють роль «Супутника» в політиці і пропаганді російського режиму в останні місяці. Згадаймо: розробка цієї вакцини почалася влітку 2020 го. Це співпало з головними подіями року для президента РФ Путіна - парадом на 75-річчя Перемоги та «голосуванням» за «обнуленческіе» поправки до Конституції.

Обидва ці події пройшли в самий розпал пандемії, але російська влада, нехтуючи всім, вирішили обов'язково їх провести - суто з політичної потреби чергового акту цементування диктатури. Чи передбачав Путін і його оточення наслідки? - Поза всякими сумнівами: передбачав і знав, що нова хвиля захворювання восени прийде і буде ще вище. Але: росіянам створили картинку «все під контролем» та ще й відкрили курорти, де ні про які епідеміологічних обмеженнях ніхто і не згадував. Ну - результат всім відомий.

І ось на тлі некерованого поширення пандемії з'явилася новина по «Супутнику», більш того - він був оголошений першою в світі вакциною проти коронавірусу. Тут вже не до якихось технологічних норм, будь вони хоч тричі загальновизнані! А далі - вже справа техніки: пропаганда почала свою роботу, з'явилися добровольці, відразу визнали вакцину ефективною - і все, закрутилося, понеслося ... Повторюємо: той факт, що клінічні дослідження не закінчені, нікого не цікавив, головне було доповісти Путіну, а він вже на весь світ оголосив про чергову перемогу, цього разу - російської науки.

Насправді, ми маємо справу з черговою спробою російського керівництва довести всьому світові, що Росія являє собою щось. Адже за останні 10 років сутність режиму Путіна і перспективи РФ стали остаточно зрозумілі всім тверезомислячих людей в світі. І ось - спроба показати себе рятівником всього світу від коронавируса ... Як то кажуть, дійсно - «і навіть в області вакцини ми попереду планети всієї ...», - міг би сказати згаданий Юрій Візбор, якби дожив до наших днів.

При цьому - все інше - теж, як при совку: вже ходять чутки, що для російської еліти закуповується партія американської вакцини, а російська - це так, для «холопів». Власне, і вакцинація, яка стартувала в Росії з середини грудня, має дещо дивний характер: судячи по записах в соцмережах, багато хто робить щеплення «Супутником», що називається, для галочки. А ніяких гарантій влада дати просто не може.

Рятувальники і піддослідні

А тепер подивимося на цю ситуацію з українського ракурсу. Відповідно до заяв харківського «Біола» та глави «Російського фонду прямих інвестицій» (який фінансував розробку «Супутника») Кирила Дмитрієва, росіяни готові передати Україні - увага! - клітинну лінію для виробництва вакцини в Україні. Скажемо відверто, це - майже сенсація. Ну, погодьтеся, так просто, взяти і передати секретну інформацію представникам іншої держави та ще й благословити виробництво продукту? Це що за альтруїзм такої напав на російських бізнесменів і вчених?

І тут відповідь проста - це політика. З російського боку вона чітко зрозуміла: це нова спроба «гибридно» увійти в український простір, спровокувати протистояння: не вийшло з мовою - давай з вакциною. Заодно продемонструвати, що чинна влада нібито не в змозі вирішити проблему, але при цьому відмовляється від «руки допомоги» з Москви. Звичайно, це інформпідтримки з боку представників інтересів РФ в Україні - ОТЗЖ, її лідера Віктора Медведчука і ЗМІ його медіа-холдингу з абсолютно прорахованими політичними наслідками. Ось стежте: за пару тижнів не почнеться там істерика про «бездіяльність влади»? Тому що про «виняткову ефективність російської вакцини» ми вже істерику чуємо.

Всі спроби продавити «Супутник» в Україні - це знову російська спецоперація з метою «довести», що тільки з Росією може бути пов'язано будь-який позитивний розвиток в Україні. Тобто, це чергове загострення хвороби «малороссіянства», якою страждають ідеологи впливу РФ в Україні. Вони і не намагаються її в собі подолати, а точніше - це для них природно - так ставитися до своєї країни і її народу. Шкода, що вакцини проти цієї хвороби ще не придумали.

Але Україна інша. За сім років війни у нас навчилися розрізняти ворогів і друзів, а головне - суспільство дуже чітко реагує на перетин морально-етичної «червоної лінії». У випадку зі «Супутником» - це як взяти ліки з рук ворога. Ці ліки можуть стати отрутою, адже ворог залишається ворогом - і його мета не врятувати або допомогти, а встановити повний контроль і підпорядкувати своїй волі. І робити це можна - і за допомогою прямої війни, і шляхом пропагандистських фейків, і ось - через вакцину.

Отже, відповідь на «Супутник» повинен бути простий: спасибі, не треба. Ті, хто дуже горить бажанням - можуть поїхати в Росію і там вакцинуватися їх хоч греблю гати.

Українська ж влада, як і здорова більшість частина суспільства, має пройти цю чергову спробу гібридного втручання з гідністю. А саме: завершити переговори, закупити вакцини і почати вакцинацію. Не реагуючи ні на які стогони і спроби розгойдати ситуацію.

Віктор Чопа

Новини

Популярні теми форуму

analytics