Close button

Пам'ятні дати 7 січня

Пам'ятні дати 7 січня

Сьогодні християни східного обряду відзначають Різдво Христове. Сьогоднішнє Різдво святкують церкви, що використовують в своєму літочисленні юліанський календар. Зокрема, Православна Церква України, Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, а також Українська греко-католицька церква, повідомляє Укринформ.

Відповідно до Писання, Богородиця народила Ісуса Христа, якому була уготована доля Спасителя, під час перепису населення в Вифлеємі. Оскільки місто було переповнене, і там не знайшлося вільного місця, Марія разом з Йосифом розташувалися на нічліг в хліві, поряд з домашньою худобою. У момент народження Спасителя на небі засяяла Вифлеємська зірка, яка вказала шлях волхвам, які принесли свої дари маленькому Ісусу. На згадку про цю святий день християни щороку збираються на урочисті богослужіння.

Свято Різдва Христового - найбільш урочисте серед двунадесятих, він відзначається до наступного свята - Водохреща. Цей період називають Святки. В Україні здавна в ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.

Різдво Христове надзвичайно урочистий - високо-небесний, а й одночасно дуже земний, людське свято, адже, що може бути важливіше і дивніше ніж народження дитини, прихід нового маленького життя у великій складний світ дорослих. І нехай срібний світло Різдвяної зірки, що світить ось уже більше двох тисяч років і не тьмяніє, торкнеться душі кожного.

І нехай звістку про народження Сина Божого буде для нас в ці дні головною і найважливішою новиною: «Христос рождається! Славімо Його! »

Ювілеї дня:

169 років від дня народження Миколи Аркаса (1852-1909), українського композитора, музично-громадського діяча, історика. Засновник і керівник миколаївського «Просвіти», активний і наполегливий збирач українського музичного фольклору. Дружив з Кропивницьким, Лисенко.

Мав величезну власну бібліотеку по українознавчої проблематики, глибоко вивчав документальні матеріали та роботи професійних істориків. У 1908 році вийшла його «Історія України-Руси» - одна з перших написаних і надрукованих українською мовою книг з історії України. Тираж її (7 тис. Примірників) розійшовся протягом кількох місяців. Відомі українські письменники та вчені схвально сприйняли сам факт її появи.

Євген Чикаленко зазначав, що праця читається з великим інтересом, пробуджує любов до рідного краю, його минулого і надію на майбутнє. Автор отримав багато відгуків, йому дякували за книгу, написану українською мовою, доступну для розуміння навіть малоосвіченим читачам. Микола Аркас відомий і як талановитий композитор, хоча спеціальної музичної освіти не мав. Його оперу «Катерина» (1891), написану на основі власного лібрето за поемою Шевченка, можна віднести до української оперної класики.

1609922582-229.jpg

94 роки від дня народження Ростислава Братуня (1927-1995), українського поета, громадського діяча, одного із засновників Товариства Лева - однієї з перших незалежних громадських організацій в Україні (1987). Випускник Львівського університету ім. І.Франка. Племінник відомої української актриси Наталії Ужвій. У 1966-1980 роках очолював Львівську організацію СПУ, був деякий час головним редактором журналу «Жовтень» ( «Дзвін»). Видав збірки: «Березень», «Пісня про свободу», «Світанки». Значну частину віршів поета становить інтимна лірика. Автор лібрето опери «Назустріч сонцю».

Ряд віршів Братуня покладені на музику композиторами Євгеном Козаком, Володимиром Івасюком ( «Ватра», «Ноктюрн осіннього міста», «Вогні Львова», «Перший сніг»), Мирославом Скориком. Всього на вірші Ростислава Братуня написано понад 200 пісень. Свого часу на II з'їзді народних депутатів СРСР саме Братунь, відстоюючи позиції незалежності, сказав Горбачову: «А Україна буде таки вільною!» (Братунь був першим демократичним депутатом від західного регіону України). У 1993 році підняв український національний прапор над «Гетьманом Сагайдачним» - флагманом Військово-Морських Сил України. Одна з вулиць Львова названа ім'ям Ростислава Братуня.

1609922591-175.jpg

57 років від дня народження Ніколаса Кейджа (1954), відомого американського актора, продюсера і режисера. Справжнє ім'я актора - Ніколас Кім Коппола, і відбувається він з відомої голлівудської сім'ї. Один з його старших братів став актором, другий вибрав професію кінорежисера, рідний дядько - всесвітньо відомий кінорежисер Френсіс Форд Коппола, який зняв «Хрещеного батька», а дідусь Кармін Коппола - знаменитий композитор. Сам Ніколас дебютував в кіно в 1981 році, а перший успіх прийшов до нього в 1983 після фільму «Дівчина з долини».

Тоді ж він і взяв собі псевдонім. Згодом Кейдж зіграв у картинах свого дядька Френсіса Копполи - «Бійцівська рибка» (1983), «Клуб Коттон» (1984), «Пеггі Сью вийшла заміж» (1986). Однак, слава до актора прийшла після участі у фільмі Девіда Лінча «Дикі серцем» (1990), а довгоочікуване справжнє визнання в 1995, після ролі у фільмі «Залишаючи Лас-Вегас».

За цю роботу Ніколас Кейдж був нагороджений премією «Оскар» в номінації «Кращий актор року» і «Золотим глобусом» за кращу чоловічу драматичну роль. Наступні ролі тільки підтвердили його славу по-справжньому талановитого актора. Зараз фільмографія Кейджа вже наближається до сотні.

Річниця смерті:

1609922601-798.jpg

У цей день пішла з життя Михайлина Коцюбинська (1931-2011), український літературознавець, перекладач, критик, одна з головних фігур українського шістдесятництва. Племінниця класика української літератури Михайла Коцюбинського. Народилася у Вінниці, потім жила з родиною в Чернігові (там її батьки організували Меморіальний музей поета).

«Все наше життя була невіддільне від способу Коцюбинського, його творчості, його життя. Я росла з якимось природним почуттям всеприсутності Коцюбинського », - зазначила якось Михайлина Хомівна. З дитинства вона росла в атмосфері любові до слова і до прекрасного.

Згодом згадувала: «... відчуття слова дали мені Коцюбинський і Тичина. Вони навчили мене дивитися на життя як на художній твір ». Вона закінчила філологічний факультет університету ім. Шевченко, захистила докторську дисертацію, отримала чудову роботу за фахом в Інституті літератури АН УРСР, видала свою першу книгу - «Література як мистецтво слова».

Могла б, мабуть, стати академіком (для цього було все: глибокий інтелект, ерудиція, працьовитість), але не стала - на шляху була моральна позиція Михайлини Хомівни, яка ніколи не зраджувала своїм морально-етичним принципам.

У питаннях людської гідності і честі вона була непорушною. Величезний вплив на неї мало знайомство з Євгеном Сверстюком, Василем Стусом, Іваном Світличним, Григорієм Кочуром, Аллою Горською і багатьма іншими шістдесятниками, які буквально «відкрили їй очі» на деякі аспекти радянської дійсності, перетворивши, тим самим, зі звичайного успішного радянського вченого на одну з центральних фігур інтелектуального руху шістдесятників.

Довгий час (1971-1988) її праці не друкувалися (заборонялися навіть дослідження про Шевченка), Михайлину Хомівну звинувачували в «політичну незрілість» і «ідейних помилках», виключили з партії, звільнили з роботи.

Їй, блискучому вченню, яке відзначив сам академік Білецький, скрізь відмовляли. Ледве влаштувалася простим редактором і пропрацювала на цій посаді 18 років. За цей час друкувала і поширювала самвидав, допомагала сім'ям репресованих шістдесятників, писала і підписувала власним ім'ям листи-протести, виступала на культурно-громадських заходах.

За це її неодноразово викликали в КДБ, проводили обшуки, погрожували, шантажували (говорили, що відберуть дочку Таню), але вона не здалася: нікого не обмовила, «покаянних сповідей» від неї теж не дочекалися.

Лише в кінці 80-х років, коли затріщали основи «союзу непорушного», Михайлина Хомівна повернулася в літературну науку. Саме вона привела в порядок першу видану в Україні книгу Василя Стуса - збірку віршів «Дорога болю» (1990), а потім і 9-томне наукове зібрання творів поета.

Останнім часом працювала над 10-томним виданням творів В'ячеслава Чорновола. Багато працювала, виступала з лекціями, виховала гідних учнів, які під її керівництвом захистили дисертації та видали книги. У 2005 році двотомник її робіт «Мої обрії» був відзначений Національною премією ім. Шевченко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics