Close button

Жорстка зачистка в Капітолії: як прихильники Трампа штурмували Конгрес

Жорстка зачистка в Капітолії: як прихильники Трампа штурмували Конгрес

У середу, 6 січня, прихильники президента США Дональда Трампа влаштували масову акцію протесту, яка завершилася захопленням будівлі Капітолію. Мітинг проходив на тлі затвердження результатів президентських виборів, на яких переміг Джо Байден, повідомляє Апостроф.

З чого все почалося

6 січня о опівдні за вашингтонським часом обидві палати Конгресу США почали засідання, в ході якого повинні були офіційно затвердити перемогу Джо Байдена. Однак список штатів за алфавітом (з підсумками голосування) встигли дочитати тільки до Арізони - кілька конгресменів і сенаторів від Республіканської партії заявили про свої заперечення. Конгресмени розійшлися по палатах, щоб обговорити зауваження.

В цей же час поблизу Капітолію проходив мітинг прихильників Дональда Трампа, на якому виступав сам діючий президент. Він в черговий раз заявив, що не визнає своєї поразки на виборах глави держави, звинувативши команду Байдена в масових фальсифікаціях, хоча ніяких доказів цього не надав.

ghjn5_62nb_big.jpg

"Ми ніколи не здамося, ми ніколи не поступимося. Такого не станеться. Не можна визнавати поразку, коли мова йде про крадіжку", - заявив Трамп.

Після цього кілька сотень його прихильників пішли на штурм Капітолію - мітингувальники влаштували сутички з поліцією і охороною будівлі, а після захопили сама будівля Конгресу.

4e621c8143c909ebe34745f649ee32a4.jpg

Прихильники Трампа громили все навколо. Що знаходилися в будівлі конгресменів і журналістів терміново евакуювали.

Жорстка зачистка

Поліція зачистила будівля Капітолію - протестуючих вивели через східний вхід.

Також силовики відтіснили прихильників Трампа, які перебували поблизу будівлі, застосувавши сльозогінний газ і світло-шумові гранати.

"Капітолій очищається. Коли стане безпечно, ми повернемося, щоб виконати наші конституційні обов'язки. Це Сполучені Штати. Ми не дозволимо владі мафії підривати верховенство закону", - заявив журналістам член Палати представників від Демократичної партії Хакім Джеффріс.

Відомо, що під час штурму Капітолію вогнепальне поранення отримала прихильниця Трампа Ешлі Беббіт, яка вона 14 років прослужила в ВПС США. Жінка померла.

7e86c212ddfcd40e4ac03da0a1b1ed92.jpgЕшлі Беббіт Фото: CNN

За словами її чоловіка, Беббіт була "великою патріоткою". Її застрелив охоронець залу засідань. Він вистрілив в неї через двері, коли вона намагалася пролізти всередину. У той же час поліція округу Колумбія говорить про 4 загиблих під час подій навколо Капітолію.

У зв'язку зі штурмом Капітолію прихильниками чинного президента США Дональда Трампа затримали як мінімум 20 осіб.

Реакція Трампа і Байдена

Президент США Дональд Трамп закликав своїх прихильників, які протестують близько Капітолія у Вашингтоні, розійтися по домівках.

"Я знаю, вам боляче, неприємно. У нас пройшли вибори, які були вкрадені ... Але ви повинні йти додому зараз, зараз нам потрібен мир. Ми не хочемо, щоб хтось постраждав. Ми не повинні грати на руку цим людям, ми повинні зберегти мир, так що йдіть додому ", - заявив він.

Незабаром Twitter заблокував акаунт президента США Дональда Трампа на 12 годин - причиною назвали "безпрецедентну насильницьку ситуацію в Вашингтоні". Twitter також пригрозив Трампу постійної блокуванням його аккаунта, якщо він не видалить три останніх поста, які, на думку компанії, порушують правила соцмережі.

На тлі заворушень Трамп уже доручив ввести Національну гвардію до Вашингтона. Силовики повинні запобігти подальшим зіткнення.

У свою чергу, Джо Байден назвав захоплення Капітолію у Вашингтоні прихильниками чинного американського лідера Дональда Трампа "замахом на саме священне право американців: виконувати свою роботу". Також він закликав президента США Дональда Трампа негайно виступити по телебаченню і закликати своїх прихильників припинити протести.

Як відреагував світ на події в США

  • Глава Європарламенту Давид Сассоли заявив, що штурм Капітолію викликає глибоку стурбованість і закликав поважати вибір виборців.
  • Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон назвав сцени в Конгресі США "ганебними".
  • Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас заявив, що до таких наслідків могло призвести підбурення з боку Трампа.
  • Генеральний секретар Альянсу Йенс Столтенберг заявив, що вибір громадян США необхідно поважати.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про необхідність якомога швидше відновити верховенство права і демократичних процедур.

Що буде далі

Після зачистки будівлі в Конгресі поновилися перервані слухання. Сенатори повинні затвердити голоси вибірників, які віддали перемогу на президентських виборах Джозефу Байдену.

Засідання відкрив віце-президент США Майк Пенс, який засудив захоплення будівлі Конгресу протестуючими.

vw00eg0j75_big.jpg

Майк Пенс Фото: СNN

"Сполучені Штати і Конгрес США стикалися з набагато більш серйозними загрозами, ніж втратила розум натовп, яку ми бачили сьогодні. Нас ніколи не стримували раніше, і сьогодні нас не зупинити. Вони намагалися підірвати нашу демократію. У них нічого не вийшло", - заявив лідер республіканців в сенаті Мітч Макконнелл.

Інавгурація Байдена пройде в режимі комендантської години в столиці США - мер округу Колумбія Мюріел Боузер оголосила про продовження режиму НС у Вашингтоні на 15 днів - до 21 січня. Інавгурація нового президента призначена на 20 січня.

Демократична партія США, лідером якої є новообраний президент Джо Байден, здобуває перемогу на виборах в Сенат. У свою чергу Дональд Трамп заявив про фальсифікації.

Автор: Ірина Каплун

Новини

Популярні теми форуму

analytics