Close button

Що кажуть в Україні про штурм Капітолію

Що кажуть в Україні про штурм Капітолію

Штурм Капітолію в Сполучених Штатах, вбивства чотирьох прихильників Трампа охороною Конгресу і поліцією - все це викликало бурхливі дискусії в Україні, повідомляє Страна.

Виявилося, що у себе американці застосовують дещо інші "стандарти демократії" - ніж ті, які проповідують в інших країнах. Напади на органи влади тут називають не "мирними протестами", а заколотом і придушують певною мірою безжально.

Також з'ясувалося, що масові акції проти фальсифікації виборів бувають "погані" і "хороші". Залежно від того, кого звинувачують в підтасовуванні голосів. Якщо Джо Байдена, то "погані". Якщо Януковича, Лукашенко або Путіна - то зовсім навпаки.

В Україні обговорення цього феномена пішло двома шляхами - промайданівській табір та Зеленський, який до нього приєднався, підтримали розгін протестів. Інші коментатори заявили, що це нелогічно - у себе культивувати "революції", а в Штатах вихваляти їх придушення.

Головні думки відомих українців про події в США проаналізувала "Країна".

Хто підтримав придушення "бунту"

По-перше, на цьому терені відзначилася українська влада.

Спершу про протести твітнул міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Уже на той час було відомо як мінімум про одну загиблу. Але дипломат пройшов повз цього факту і закликав "скоріше відновити верховенство закону". Читай - придушити протести.

%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0(2)%

На наступний день ситуацію оцінив президент Володимир Зеленський. Він дочекався, поки з осудом захоплення Конгресу виступлять всі світові лідери й потім заспівав з ними в унісон.

"Ми рішуче засуджуємо безпрецедентне насильство проти Конгресу США. Ми натхненні стійкістю цього найстарішого і найбільшого демократичного інституту у світі, який всього за кілька годин після цього жахливого нападу провів історичне засідання, яке підтвердило волю американського народу", - написав український президент у Твіттері.

Тон цього твіту сумнівів не залишав - Зеленський підтримав жорстокий розгін протестів, на яких загинули четверо активістів. При цьому, нагадаємо, самі трампісти всередині Конгресу нікого не били і озброєні не були.

%D0%97%D0%B5.jpg

Цікаво, що практично ідентичне за смисловим наповненням повідомлення ще до Зеленського опублікував Порошенко.

"Глибоко шокований подіями в Капітолії. Справжній виклик для американської демократії! Чітке підтвердження жахливих наслідків політичної безвідповідальності, насильницької та егоїстичної риторики. Вірю, що американський народ встане на захист демократії, свободи й правопорядку. Україна солідарна з Вами!", - написав експрезидент.

%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%

Серед прихильників "великої демократії" закономірно проявив себе експрем'єр Арсеній Яценюк. Він назвав штурмувальників Капітолію "божевільними".

"Вчорашні події у Вашингтоні були викликом світовій демократії. Негідною є роль тих безумців, які спровокували штурм Капітолію і загибель людей. Упевнений, що американський політикум - представники демократів і республіканців - знайде правильні й мудрі рішення у відповідь на ворожі провокації проти основ американської демократії.Україна хоче єдності Сполучених Штатів. Україна хоче бачити мудре лідерство Джозефа Байдена ".

%D1%8F%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%8E%D0%BA(5).

Колишній глава МЗС Павло Клімкін вирішив поміркувати на тему, чому український Майдан - це було добре, а американський - погано. Відповідь виявилася простою - в "трампомайдані" Клімкін побачив російський слід.

"Не знаю, чи є у вчорашніх подіях російський слід, але спецслужби США це швидко з'ясують. Відповідальність все одно за Трампом, але Росія веде повномасштабну гібридну війну проти демократичних інститутів у всьому світі, в першу чергу проти нас та США", - змалював свою картину світу колишній дипломат.

%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8%D0%

Обрушилися на Трампа і ветерани євромайдана, які штурмували українські органи влади або направляли цей процес.

Дмитро Ярош, наприклад, з подій в Конгресі зробив парадоксальний висновок, що "Російська імперія повинна бути знищена". Він написав пост, в якому проходить думка, що дестабілізувати Штати вчора намагався "Путін, його оточення і весь російський народ".

%D1%8F%D1%80%D0%BE%D1%88(4).png

До слова, тема про те, що за протестами в США стоїть Кремль була одна з найбільш популярних серед націоналістів.

У прив'язці до неї йшло припущення, що вже тепер Байден точно покаже Путіну "кузькіну мать".

А "батько" українського Майдану Мустафа Найєм написав великий пост, чому події в Штатах це "зовсім інше".

"Кумедно спостерігати за тим, як колишні соратники Віктора Януковича вибудовують не вдягаємі ні на яку голову аналогії між протестами на Майдані й хвилюваннями під Капітолієм.

Звичайно, всі протести за формою чимось схожі. Сталінські трійки віддалено теж чимось нагадують суд присяжних. Але все-таки, є нюанси)

По-перше, людей під Капітолієм заохочував і очолював особисто чинний президент країни, який має всю повноту влади та керувався єдиною метою - цю владу зберегти.

У той час, як і Помаранчева революція і євромайдан були опозиційними до чинної влади, а люди, що вийшли на вулицю, не тільки не мали підтримки з боку влади, а піддавалися насильству і переслідуванням. У цьому сенсі протест під Капітолієм - це скоріше американський варіант антимайдану і тітушек, яких організовувала, фінансувала і захищала команда Віктора Януковича та його адміністрації.

По-друге, і це причина, по якій у протестів у Вашингтоні немає і не було ніякої перспективи, люди, які вийшли під Капітолій переслідували одну єдину мету - повернути Дональда Трампа. Підкреслю, тим, хто протестує цікава не перемога будь-якої партії або ідеології, а одного конкретного політика, який втратив підтримку і своєї партії, і свого найближчого оточення. Акції під Капітолієм офіційно і відкрито не підтримав жоден республіканець, а віцепрезидент Майкл Пенс визнав перемогу демократів ще до закінчення протестів.

Євромайдан же трапився як реакція на відмову Віктора Януковича, його партії й адміністрації виконати публічно (!) взяті на себе зобов'язання і підписати угоду про асоціацію з ЄС. Це не був похід під чиїмось прапором або за чиюсь перемогу. Йшлося про те, куди поверне країна.

Ну і вже якщо говорити про механіку процесу, в Києві протестувальники не захоплювали будівлю парламенту. Ні під час євромайдану, ні тим більше під час Помаранчевої революції, коли й у нас вирішувався результат президентських виборів. Нагадаю, в грудні 2013 року розміщення людей в будівлях навколо Майдану відбулося через три тижні після початку протестів і нападу силовиків. І це було не в теплому Вашингтоні, а в зимовому Києві при мінусовій температурі, по коліно в снігу.

Єдине, що у всій цій історії дивує - це неготовність поліції, нацгвардії, армії та спецслужб США до такого повороту подій. У цьому сенсі, наші, звичайно, більш підготовлені загони тітушек на вулицях Києва діяли набагато раніше і рішучіше Беркута і внутрішніх військ. Можна запропонувати обмін досвідом, але боюся, не зрозуміють. Слабаки", - написав Мустафа Найєм.

На ту ж тему, тільки менш багатослівно висловилася блогер Олена Яхно, яка симпатизує Порошено.

"Тільки абсолютна мразь може порівнювати наш світлий Майдан з тим люмпен-шабашем, що стався в США. Нічого спільного!

По-перше, не було розбито жодної вітрини. Так, люди грілися в адміністративних будинках, але за це платили орендну плату.

По-друге, якість людей. Там не було фріків з рогами. Там були прекрасні інтелігентні люди. Представники середнього класу. Так, жлоби і бомжі теж з'явилися, але в самому кінці, коли Майдан перетворився на твердиню. Їх приваблювала безкоштовна їжа.

І нарешті, найголовніше. На нашому Майдані люди стояли за цінності, за незалежність, за європейське майбутнє. Проти бандитського кагалу, який вирішив розвернути країну на 180 градусів і направити в тайговий союз. Там люди стояли за правду. Там не було @банутих конспірологів.

Мені навіть якось ніяково, що я розжовую такі банальні істини", - написала Яхно.

Насправді варто відзначити, що адміністративні будівлі, наприклад, будівля КМДА, була захоплена Майданівцями буквально в перший день масових протестів - 1 грудня. І ніхто, звичайно, за оренду нікому нічого не платив. Більш того, в той же день 1 грудня майданівці пішли на штурм Адміністрації президента, атакувавши силовиків, які її захищали - б'ючи їх ланцюгами та таранячи трактором.

І якби не контрудар "Беркуту", то захопили б і цю будівлю.

"Чому придушення протестів у Мінську погано, а в США - добре?"

Втім, дуже багато коментаторів висловлювали інший погляд на речі, ніж Мустафа Найєм або українська влада.

Юрист Андрій Портнов відреагував на спроби промайданівського табору заявити, що події в США - "це інше".

"Тут колишні функціонери режиму Порошенко, блудячій злодійський соросятнік і інші герої розкрадань і масових заворушень намагаються повідомити, що події 2014-го року в Україні не дуже схожі на вчорашні американські, - що вони тоді не захоплювали в Україні парламент і ще щось там не захоплювали.

Герої продажної 2014-го року революції проводять якісь дурні паралелі, стеляться перед американською адміністрацією і пропускають повз десятки фактів підпалів і захоплень будівель обласних адміністрацій, правоохоронних органів, міністерств і військових частин.

Вчорашня ситуація в США - точна копія українських подій з точки зору насильства і порушення Конституції та законів.

Але цим історіям вони дають різну оцінку тільки тому, що опинилися в протилежних за інтересами точках координат і змушені застосовувати подвійні стандарти - в українських подіях називати злочинців мирними активістами, а в американських - навпаки.

Це закон бумерангу і повчальна історія для всього майданного злочинного кодла, тимчасово, через слабкість і боягузтво панівної влади, що знаходиться без адекватної кримінально-правової оцінки.

Тому, вчорашні події - це урочиста і яскрава демонстрація брехні та подвійних стандартів, продовження якої лежить в наближенні, рік за роком, відповідальності за масові вбивства і заворушення в Україні, ідеологічна підтримка яких після вчорашніх подій виглядає тепер, як примітивний і дешевий фарс".

портнов

Головний редактор "Країни" Ігор Гужва розписав, в чому насправді різниця між подіями в Штатах і "кольоровими революціями" на пострадянському просторі.

"Багато хто порівнює вчорашні події в США з Майданом і іншими "кольоровими революціями".

За формою схоже. По суті - зовсім не те.

Як це б виглядало, якщо Трамп діяв би за канонами "кольорової революції"?

По-перше, Конгрес був би захоплений і ніхто не просив би звідти розходитися. Навпаки, було б створене наметове містечко навколо, побудовані барикади, а по периметру була б виставлена озброєна охорона.

Загибель окремих активістів нічого б не змінила (та й в реальній вчорашній ситуації постріли в Ешлі Беббіт прихильників Трампа не зупинили - вже після цього вони захопили зал Сенату). Убиті перетворилися б у мучеників і їх величезні портрети вивісили б на фасаді Капітолію.

По-друге, те ж саме відбулося б в найбільших містах - прихильники Трампа, там, де вистачило б у них сил, захопили б місцеві Капітолії.

По-третє, був би створений єдиний штаб, який би від імені американського народу висунув би вимоги (так само як і Майдан висував вимоги від імені всього українського народу) про призначення повторного голосування маючи на увазі масові фальсифікації на виборах президента. І до виконання цієї вимоги тривали б акції протесту.

Незрозуміло чим би все закінчилося (швидше за все, нічим хорошим), але тоді б це дійсно виглядало, по суті, як "кольорова революція" з американською специфікою через велику кількість легальної зброї на руках.

А то, що відбувалося вчора у Вашингтоні показувало, що ніякого плану з організації "Майдану" не було. Прийшли та пішли (причому до відходу закликав Трамп). І взагалі незрозуміло чи був якийсь план. Більше було схоже на кураж або на провокацію з метою політично обнулити Трампа, а разом з ним і весь консервативний табір.

Інше питання, що з боку, якщо не вдивлятися в нюанси, все виглядає дійсно цілком однозначно: американська еліта придушила повстання трампістов під схвалення більшості ЗМІ та світових лідерів. Силовики відкривали вогонь на поразку. І поки нічого не вказує, що хтось за вбивства активістів понесе відповідальність.

У цьому сенсі невідомий поки охоронець Конгресу, який розстріляв впритул ветерана армії США Ешлі Беббіт задав глобальний тренд.

Відтепер єдиним стримувальним фактором для придушення різних "майданів" і інших заворушень для влади буде лояльність / ефективність силовиків і соратників, здатність вистояти проти зовнішнього тиску (якщо таке буде), а також сила й організованість опору опозиції.

Точніше тренд навіть не заданий, а укріплений. Після українського Майдану вже мало хто йде на поступки й переговори з протестантами. Але одна справа, коли Лукашенко пригнічує "майдани", і зовсім інша, коли США.

Силу впливу на уми не можна порівняти.

І ось уже президент Грузії Саломе Зурабішвілі, якій час від часу загрожує майданами Саакашвілі, заявляє: "США є для нас зразком для наслідування. Не дивлячись на вчорашні тривожні сцени, американські інститути змогли довести свою силу і стійкість в умовах насильства".

%D0%B3%D1%83%D0%B6%D0%B2%D0%B01(14).png

%D0%B3%D1%83%D0%B6%D0%B2%D0%B02(14).png

Інші коментатори обговорювали, як в США застосовують подвійні стандарти.

"Якщо не буде відставки - ми підемо на штурм".

Заявив "сотник майдану" Парасюк перед останньою стадією перевороту 2014 року.

Цей переворот, нагадаю, підтримало уряд США.

Потім, через кілька років, Парасюк зізнався, що за три дні до закликів до штурму брав участь в масових розстрілах "мирних протестувальників" і силовиків.

До чого це все? До того, що США - НЕ бананова республіка. Не Україна. У США Парасюк отримав би від поліції кулю", - пише журналіст Олексій Романов.

%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%

"Коли поліцейський ненавмисно перегнув з силою і завершив життєвий шлях кримінальника з п'ятьма відсидками Джорджа Флойда - сталося БЛМ.

Коли ветерана ВВС США Ешлі Беббіт, відслужив 14 років в армії, абсолютно навмисно впритул розстрілюють в Капітолії, - трапиться що? Або "це інше"? ", - пише оглядач Юрій Молчанов.

%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%

А журналіст Юрій Ткачов адресував пост до Володимира Зеленського.

"Володимир Олександрович, не могли б ви коротенько пояснити, чому придушення протестів проти результатів виборів в Білорусії це погано, а придушення протестів проти результатів виборів в США - це добре?".

%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2(35)

Інші теж оцінили заяву Зеленського.

"На тлі знову злетілих тарифів з 1 січня 2021 року ось ці пасажі про "тепло" і "світлу надію" заграли новими фарбами ...

Піарники з ОП, а привітання нас з новими тарифами від Зе коли буде? А то все-таки відчувається якась недомовленість і немає повного відчуття свята", - пише адвокат Олена Льошенко.

%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%

Цікава дискусія розгорнулася під постом американського посольства в Україні, яке процитувало держсекретаря Майка Помпео:

"Насильство, яке ставить під загрозу безпеку інших, в тому числі тих, на кого покладено обов'язок забезпечувати безпеку всіх нас, неприпустимо як вдома, так і за кордоном. Я закликаю до негайного притягнення до відповідальності всіх злочинців, причетних до цих безладів".

Такій постановці питання багато в Україні здивувалися.

"А чому не було переговорів з протестуючими? Чому ви не виконали їхні вимоги? Ви ж нас самі цього вчили в 13-14 роках", - запитав журналіст Андрій Павловський.

"Революція гідності в США починається! Досить ганьбити американський народ, ідіть геть, корупціонери!", - потролліть Помпео журналіст Дмитро Василець.

%D0%BF%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%

Економіст Михайло Кухар пише ще про одну подію, пов'язану з "Трампомайданом" - заборону Трампу користуватися своїми соцмережами.

"Це як якби Рузвельту заборонили виступати по радіо зі зверненнями до американського народу під час війни або епідемії, а усі просто знизали плечима, ну так, все норм. Він же не сподобався власникам трьох основних радіостанцій - нехай терпить, та, все ок. ..

Краще не будемо критикувати це рішення, а то ще й нам радіо відключать ... Ви що дорогі друзі, з розуму всі посходили чи що? "

%D0%BA%D1%83%D1%85%D0%B0%D1%80.png

Вікторія Венк

Новини

Популярні теми форуму

analytics