Close button

Як Банкова позбудеться Дубинського через Байдена

Як Банкова позбудеться Дубинського через Байдена

Глава президентського Офісу Андрій Єрмак виявився замішаним в цій історії зовсім не тому, що раптом за одну ніч перелякався через події у Вашингтоні. Швидше перелякався Зеленський, а Єрмак цим скористався, повідомляє Деловая столица.

Чим голосніше розгортаються події в США, тим більша увага їм приділяється в Офісі Володимира Зеленського. Особливо з огляду на санкції, введені Вашингтоном проти ряду українських діячів, включаючи "слугу народу" Олександра Дубинського. На Банковій розуміють, що санкції проти Дубинського вдарять по Зеленському, і намагаються придумати, як пом'якшити цей удар.

У Зеленського зараз є дві думки: одна від Михайла Подоляка, друга від Андрія Єрмака. Увечері 12 січня радник Єрмака Подоляк заявив "Радіо Свобода", що Зеленський і його Офіс не реагуватимуть на санкції США проти Дубинського.

"А чому саме президент на це повинен реагувати, а не керівництво фракції, наприклад? Дубинський - депутат. І первинна реакція - це прерогатива депутатського корпусу і насамперед фракції "Слуга народу". Саме так правильно", - пояснив Подоляк.

Однак уже наступного дня Єрмак у своєму офіційному акаунті в Twitter дезавуював слова свого радника.

"Для ясності - незалежно від партійної приналежності ця адміністрація зробить все, що в її силах, щоб притягнути до відповідальності осіб, відповідальних за втручання у вибори в США", - заявив він англійською мовою.

Через п'ять годин аналогічне повідомлення з'явилося вже і на сайті Зеленського (українською та російською мовами): "Офіс Президента України Володимира Зеленського зробить все, що в його силах, для того, щоб відповідальні за втручання у вибори в США були притягнуті до відповідальності, незалежно від партійної приналежності. Конкретні кроки будуть оприлюднені найближчим часом".

Що загрожує Дубинському

Telegram-канали, близькі до Банкової, вже встигли наплодити самих різних версій про можливі дії Банкової. Наприклад, за однією з версій, голові СБУ Івану Баканову, а також генпрокурору Ірині Венедиктовій доручено зайнятися кейсом про втручання в американські вибори громадянами України. Перевірять всіх зі списку (нардепа Олександра Дубинського, колишнього прокурора, який вів справу Burisma, Костянтина Кулика, нардепа Деркача і т.д.). Офіс президента хоче показати, що він готовий повністю "співпрацювати-працювати" з новою адміністрацією президента США ".

Насправді для Вашингтона тут принципово важливо побачити від Києва реальні дії по двох фігурантам: Деркачу і Дубинському. Нагадаємо, що Деркач був включений до списку санкцій ще 10 вересня 2020 р. Як підкреслив держсекретар США Майкл Помпео, Деркач "понад десять років є активним російським агентом, що підтримує тісні зв'язки з російськими спецслужбами". Дубинський і інші нові фігуранти, що потрапили в список в січні 2021 р. є, за словами Помпео, "здебільшого пов'язані з Росією й мережею іноземного впливу, яка взаємодіє з Деркачем". Тобто Деркач вважається головним, а інші - лише його пособниками. Тому зрозуміло, що Вашингтон чекає від Києва насамперед активних дій саме проти Деркача, включаючи кримінальне переслідування, викриття його зв'язків і т.п.

Що ж стосується Дубинського, то сам по собі він для США нецікавий. Але він важливий як статусна людина з команди Зеленського. І тут Зеленський не може кивати на слідство і прокуратуру - мовляв, це їх сфера відповідальності. Якщо Зеленський хоче продемонструвати Вашингтону непримиренність до фігурантів списку санкцій США, то Зе-команда може негайно зробити, як мінімум, два кроки. По-перше, це виключити Дубинського з парламентської фракції "слуг народу". По-друге, позбавити його посади голови Київської обласної організації партії "Слуга народу" і взагалі вигнати його з партії.

Примітно, що голова партії, перший заступник голови парламентської фракції "слуг народу" Олександр Корнієнко 12 січня повідомив, що питання про Дубинського поки що не стоїть на порядку денному партії й фракції. "Поки що навіть обговорень ніяких немає, ми зайняті тарифами й іншими більш нагальними питаннями", - пояснив Корнієнко. Але після заяви Єрмака обговорення точно почалися. Вже пішли чутки, що Зеленський не хоче псувати відносини з Вашингтоном, але водночас боїться гніву Ігоря Коломойського, оскільки Дубинський - це особа і голова умовної "групи Коломойського" в складі фракції "слуг народу". Тому, мовляв, між ОП і олігархом можуть відбутися торги, на яких умовах виганяти нардепа з фракції.

Також цілком можливо, що всі заходи проти Дубинського будуть тільки показухою. Наприклад, виженуть його з партії, але на чолі Київської обласної парторганізації поставлять його креатуру, і він далі буде заправляти "слугами" на Київщині.

У чому бонуси Єрмака

Але в будь-якому випадку у всій цій історії є один важливий момент. Додалося проблем у Деркача, Дубинського та й у Зеленського. А бонуси дісталися Єрмаку.

Підкреслимо, що реальну, справжню реакцію Банкової на санкції проти Дубинського сформулював Подоляк. Радник Єрмака абсолютно чесно зізнався, що Зеленський буде удавати, ніби він тут ні при чому, і перекладати всю відповідальність на партію і фракцію. Справді, у Дубинського пости не на Банковій і не у виконавчій владі, а в партії. І все, що з ним можна зробити, це виключити його з партії та фракції. Але це поза президентських повноважень Зеленського, це прерогатива "слуг народу".

Проте Єрмак вліз в цю історію і виставив в непривабливому світлі Подоляка, заявивши протилежне. І зробив це Єрмак зовсім не тому, що він раптом за одну ніч перелякався через події у Вашингтоні. Швидше перелякався Зеленський, а Єрмак цим скористався.

Єрмак своїм твітом показав, що він "головний по Америці". Тобто, тепер Зеленський потрапив в ще одну залежність від Єрмака. До слова, глава ОПУ спеціально підібрав хитре формулювання - пообіцяв не від імені Зеленського, а від себе особисто: "Офіс Президента України Володимира Зеленського зробить все, що в його силах, для того, щоб відповідальні за втручання у вибори в США були притягнуті до відповідальності..." Так що, якщо патріоти тепер вимагатимуть вигнання Єрмака з Банкової, то цілком можуть почути у відповідь звинувачення в роботі на Кремль і Деркача.

Не менш важливий бонус Єрмака полягає в тому, що оскільки він тепер "головний по Америці", то його на цій підставі повинні слухатися в партії. "Кейс Дубинського" тепер буде використовуватися як приклад всім тим, хто дозволяє собі зайву самостійність, що йде врозріз з лінією Банкової. Раніше вже повідомлялося про плани примусити усіх "слуг" в парламенті підписати "фракційну угоду", фактично примушує їх до однодумності. Тепер ці плани можуть стати реальністю, і головним вигодонабувачем буде саме Андрій Єрмак.

Юрій Вишневський

Новини

Популярні теми форуму

analytics