Close button

Бізнес закликав Кабмін не знижувати ціну на газ

Бізнес закликав Кабмін не знижувати ціну на газ

Представники бізнес-спільноти звернулися до уряду з проханням не обмежувати ціни на газ для населення і не створювати перешкод для вільного ринку і конкуренції, повідомляє UBR.

Вони пропонують підтримувати побутових споживачів через механізм адресних субсидій і широкомасштабної енергомодернізації, повідомила прес-служба Європейської бізнес асоціації (ЄБА). Держрегулювання може зупинити реформи ринку газу.

В асоціації вважають, що саме ринок і вільна конкуренція дозволяють визначити ціну, в тому числі і на газ українського видобутку. При цьому адресна допомога населенню та проведення енергоефективності повинні стати ключовими пріоритетами в процедурі зниження тарифів на комунальні послуги.

"Безумовно, розуміючи складну економічну ситуацію в країні і падіння рівня доходів населення, прийняте рішення уряду є соціально-орієнтованим і направлено на зниження цін на газ для населення", - відзначили в ЄБА.

Однак, обраний механізм є руйнівним для розвитку ринку газу. Тому що штучне обмеження цін в період дії карантину не практикується в європейських країнах. Одночасно адресна допомога окремим верствам населення довела ефективність разом із компенсацією виробникам вартості продукції.

Але механізм такої підтримки повинен бути прозорим. До того ж рішення про держрегулювання слід узгодити з МВФ, і воно повинно відповідати міжнародним зобов'язанням України.

Нагадаємо, 13 січня під час засідання Кабміну прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд має намір ввести державне регулювання цін на газ для всіх побутових споживачів.

У свою чергу в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко повідомив, що середня ціна гауз для населення в січні становить 9,6 грн за 1 куб. м. Таким чином, з лютого вартість може знизитися майже на третину - до 6,99 грн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics