Close button

Неефективна вакцинація сповільнить відновлення економіки, — експерт

Неефективна вакцинація сповільнить відновлення економіки, — експерт

У зв'язку з початком масової вакцинації очікування міжнародних інвесторів на 2021 рік досить позитивні. Про це розповів засновник групи ICU Костянтин Стеценко, повідомляє Українські новини.

"Якщо ми віримо в ефективність вакцини, в те, що буде поступово відновлюватися туризм і ділова активність, продовжиться зростання цін на сировину, то, звичайно, 2021-й має стати роком циклічних історій. Це буде штовхати нагору котирування авіаційних, туристичних, сировинних компаній", - прогнозує Костянтин Стеценко.

За словами експерта, перспективними також будуть облігації країн, що розвиваються, які зберегли прибутковість.

"Також ми очікуємо, що продовжать розвиватися компанії нової економіки, які спрощують життя людині, бізнесу, суспільству. Уберізації, діджіталізації й поведінкових змін в нашому житті ставатиме все більше", - сказав засновник групи ICU.

Однак він зазначив, що неефективна вакцинація може уповільнити темпи відновлення економіки.

"Також залишається ризик глобальних торгових воєн. А в разі високих темпів інфляції почнуть підвищуватися процентні ставки, що спричинить переоцінку боргових активів", - окреслив ризики 2021 року фінансист.

За прогнозами Костянтина Стеценка, фінансовий світ продовжить змінюватися завдяки експансії нових приватних інвесторів, які вкладаються в акції через технологічні платформи типу Robinhood або Interactive Brokers.

"Можливість купити через смартфон на $1000. акції модних компаній - Facebook, Amazon або Apple - викликала величезну купівельну спроможність. Змінилася і модель поведінки роздрібних інвесторів: раніше, під час кризи, вони б таїлися по кутах, а цього разу (у 2020 році - прим. ред.) інвестори, у яких була ліквідність, досить впевнено купували ", - вважає він.

Поведінка фінансових ринків, на думку засновника групи ICU, вже не буде такою, як раніше.

"Не дивлячись на появу нового класу інвесторів, ринки розуміють, що центробанки і уряди не дозволять їм втрачати розум", - зазначив співзасновник ICU.

Костянтин Стеценко рекомендує приватним інвесторам диверсифікувати інвестиційні портфелі, щоб гнучко реагувати на ризики на кшталт тих, що виникли навесні 2020 року.

Костянтин Стеценко - один з найвідоміших фахівців з торгівлі цінними паперами на українському фондовому ринку. У 2006 році разом з колегами з міжнародного банку ING створив фінансову групу ICU, яка за 15 років стала №1 на українському ринку держоблігацій і одним з лідерів по управлінню активами не тільки в Україні, але і в Центрально-Східній Європі.

Надія Комендантова

Новини

Популярні теми форуму

analytics