Close button

Ціни на електроопалення: як влада збирається виходити з ситуації

Ціни на електроопалення: як влада збирається виходити з ситуації

На ринку електроенергії чергова проблема. Через рішення Кабміну скасувати пільгову ціну на світло для населення, в глухому куті опинилися споживачі з електроопаленням на яке багато років влада закликала перейти. Суми в платіжках виростуть в рази, повідомляє УНИАН.

На ринку електроенергії України черговий скандал. Ситуацію спровокувала постанова Кабміну про скасування з 1 січня 2021 року пільгової ціни на електроенергію для населення - 90 копійок за перші 100 кВт-год. Вартість "світла" встановлена на єдиному рівні - 1,68 гривні за кВт-годину. В результаті цього рішення була скасована і пільга в 90 копійок за перші 3000 кВт-годину при використанні електрики для опалювання.

У постанові Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, перераховані всі новації. Так, право на пільговий тариф втратили такі категорії: населення, яке живе в будинках з електричним опаленням, а також ті, хто проживають в багатоквартирних не газифікованих будинках, і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання.

Втратили свої пільги та багатодітні, прийомні сім'ї, та дитячі будинки сімейного типу. Раніше вони користувалися тарифом 90 коп / кВт-год, незалежно від спожитих обсягів. Тепер для них теж діє єдиний тариф 1,68 грн / кВт-год.

Не буде більше пільг і для гуртожитків із загальним будинковим лічильником, а також для громадян, які проживають в 30-кілометровій зоні від АЕС. Ця категорія постраждала більше інших. Так, раніше у них була 30% -ва "екологічна" знижка на електроенергію, яка, до того ж складалась з пільговими 3000 кВт при переході на електричне опалення. Такі переваги стимулювали жителів міст-супутників АЕС переходити на такий вид обігріву житла. Тепер же вони опинилися в глухому куті.

Разом з тим, нові тарифи не торкнулися власників багатозонних лічильників - встановлені для них ціни залишилися без змін, як і нічна розцінка.

Обурені втратою електропривілеїв люди виставили на сайтах Кабміну та президента свої петиції, які активно набирають голоси. Вимоги до влади зводяться до одного: ви нас закликали відмовитися від централізованого опалення на користь електроенергії, реалізовувалися відповідні програми, цим шляхом пішли цілі міста, а тепер все зійшло нанівець. Тепер ущемлені люди вимагають повернути 30% знижку на електроенергію для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, а також переглянути тариф для людей, які зважилися, на тлі реклами урядом низьких тарифів, перейти на електроопалення.

Обіцянка допомогти

Потрапивши в черговий скандал, прем'єр-міністр Денис Шмигаль 13 січня на засіданні Кабміну дав міністерствам соціальної політики та фінансів доручення розробити систему субсидування українців, які використовують для опалення електроенергію.

"Враховуючи, що з 1 січня був встановлений єдиний тариф на електроенергію, доручаю Міністерству соціальної політики та Міністерству фінансів спрямувати механізм субсидування, який допоможе людям, які використовують електроенергію для опалення своїх будинків", - сказав прем'єр.

Він також зазначив, що в січні, через підвищення тарифів, виростуть і розміри субсидій. На цей час допомогу держави отримують 3,1 млн домогосподарств. Середній її розмір становить 1600 гривень.

"Близько 400 тисяч домогосподарств зараз користуються електроопаленням. Це і міста, там, де були тарифи в 30-кілометровій зоні атомних станцій, пільгові тарифи, і просто був пільговий тариф на 3000 кіловат для таких домогосподарств. Уряд пропонує механізм субсидій, тобто монетизації цієї пільги. Раніше це була перехресна субсидія з боку "Енергоатому", зараз це буде просто пряма субсидія для домогосподарств з боку уряду, буде видаватися стандартними механізмами видачі субсидій", - розповів перший заступник голови парламентської фракції" Слуга народу "Олександр Корнієнко.

За його словами, для отримання такої субсидії потрібно буде звернутися в Міністерство соціальної політики. Корнієнко не виключив, що уряд передбачить можливість і онлайн-звернень.

"Вона (субсидія) буде видаватися, починаючи з січня. Тобто, навіть заднім числом, якщо люди будуть реєструватися вже в лютому, вона буде їм потрапляти й за січень, і за лютий, відповідно, і далі за березень", - пояснив ситуацію депутат, уточнивши, що розмір допомоги держави складе близько 1 тисячі гривень.

Мінсоцполітики на своєму сайті вже оприлюднило новини: "На виконання доручення Кабінету міністрів щодо вжиття заходів для забезпечення належного рівня соціального захисту для домогосподарств, які використовують електроенергію для індивідуального опалення, які потребують державної підтримки в умовах встановлення єдиних фіксованих цін на електроенергію для побутових споживачів, Мінсоцполітики звернулося до Міненерго та НКРЕКУ з проханням організувати роботу по інформуванню постачальників таких споживачів щодо можливості оформлення житлової субсидії".

Простими словами, міністерство доручило обласним державним адміністраціям налагодити зв'язок між органами соцзахисту населення та постачальниками електроенергії, які повинні роз'яснити українцям, як держава збирається підтримати їх з оплатою комунальних послуг. Самі ж ОДА повинні оперативно розглядати звернення населення і призначати субсидії.

Думка експертів

"Далеко не всім зможуть компенсувати витрати на електроопалення. Тисяча гривень - не та сума, яка їх покриє, - зазначає експерт у сфері енергетики Дмитро Марунич. - Якщо взяти, наприклад, опалення приватного будинку при холодній зимі, як це відбувається зараз, то такої суми може не вистачити для домогосподарства".

За його словами, все, що відбувається - це спроба держави змусити споживача платити більше. "Свого часу стимулювали електроопалення. І люди, сподіваючись на низький тариф, перейшли на нього. А тепер ці громадяни потрапили в пастку. Я знаю людей, які живуть під Києвом в приватних будинках, вони, в середньому, на електротопленні викладали в місяць 3 -3,5 тисячі гривень. Причому це - не основне житло й будинки невеликі. За новим тарифом тепер оплата складе близько 10 тисяч гривень. Зрозуміло, що тисяча гривень їм не допоможе. Але якщо мова йде про квартиру - є ж багатоквартирні будинки, які перейшли на електроопалення, то в цьому випадку рішення уряду ще може якось спрацювати. Але для домогосподарств - не вихід. Ще багато, повторюся, залежить від погоди в опалювальний сезон ", - зазначив експерт.

Він звертає увагу на колосальні диспропорції на ринку електроенергії. Йдеться про десятки мільярдів гривень. "Ситуація настільки погана, що влада шукає вихід в такій спосіб. Намагаються знайти гроші, в тому числі коштом побутового споживача. Для промисловості вже більше нікуди підвищувати кінцеву вартість. Вона і так достатньо висока", - резюмував Марунич.

Експерт з питань енергетики Валентин Землянський вважає рішення уряду про надання субсидій замість скасування пільгового тарифу на електроенергію популістським: "Це - абсолютно популістське рішення. Як і фіксована ціна на газ. За якими критеріями будуть визначатися субсидіанти? Звідки в бюджеті додаткові 400 млн гривень, якщо видати тисячу кожному з 400 тисяч домогосподарств на електроопалення? Це все - авральне гасіння пожежі, без системи. Потрібно міняти правила на ринку, а не фасад шляхом бюджету "фарбувати". Влада намагається залатати дірки, які виникли під час розрахунків на енергоринку, шляхом населення".

Якою буде схема надання субсидій для тих, хто опалює свої житла електроенергією, стане відомо найближчими днями. Принаймні, це пообіцяв прем'єр Шмигаль. За його словами, механізм уже розроблено, він передбачає прямі виплати.

"У нас тисячі людей на нього (електроопалення) перейшли, і ми мали пільговий тариф. Кабмін розробив і найближчим часом прийме механізм, який передбачає прямі виплати людям, у яких встановлено таке електроопалення. Це будуть прямі виплати, без прив'язки до того, які у людини доходи. тобто, це не субсидія в класичному розумінні, це буде компенсація за підвищення тарифу або монетизація пільг, яка пройде з 1 січня", - зазначив прем'єр.

Хочеться вірити, що держава зможе викрутитися з цієї електроситуації. Але більш вірогідним виглядає те, що незабаром всю Україну накриють тарифні бунти.

Нана Чорна

Новини

Популярні теми форуму

analytics