Close button

Поповнення запасів вітамінів взимку: поради лікаря

Поповнення запасів вітамінів взимку: поради лікаря

Взимку організм починає відчувати брак вітамінів, і це проявляється у вигляді певних симптомів. Про те, які це симптоми і як поповнити організм потрібними вітамінами, розповіла житомирська лікарка - кардіологиня-ліпідологиня Світлана Гаркуша, повідомляє ТСН.

Якщо випадає волосся, значить, не вистачає вітамінів...

Необхідно своєчасно звертати увагу на такі симптоми, як безсоння (дефіцит вітаміну В7), випадання волосся (нестача вітамінів С, Н, В3), тріщини на п'ятах (недостатньо А, С), туга, депресія (дефіцит вітаміну В6), дерматити (нестача В2, В3, В6, Н), хронічні закрепи (нестача вітамінів групи В), висока сприйнятливість до інфекції (недостатньо А, С, В), вугрі, червоні плями на обличчі (дефіцит А, В), запаморочення, шум у вухах (мало В2, Е).

Вітаміни з їжею повинні надходити щодня, тому дуже важлива кількість і якість вживаних фруктів, овочів, зелені, ягід, сухофруктів, горіхів.

Справжнє джерело вітамінів — це свіжоприготовані страви з капусти, моркви, буряка, гарбуза. Ці овочі захистять вас від гіповітамінозу, налагодять процес травлення і поліпшать обмін речовин. Неймовірно корисна квашена капуста, яка позитивно впливає на мікрофлору кишківника, а значить, сприяє зміцненню імунітету. Не можна забувати про гарбуз, який містить багато вітамінів, є природним засобом для очищення організму і поліпшує обмін речовин. Можна робити гарбузовий сік і їсти насіння гарбуза, яке теж дуже корисне. А які смачні каші з овочів! В Інтернеті можна знайти масу цікавих і навіть нестандартних рецептів страв із гарбуза, якими можна приємно здивувати своїх рідних.

Ягоди можна їсти з кісточками

raspberries-5163812_960_720.jpg&key=fdc8

Червоні ягоди: гранат, журавлину, калину, малину — рекомендують вживати з кісточками щодня для забезпечення організму вітамінами С, В, Н. Але кісточки потрібно попередньо добре розжувати, інакше вони не переваряться. Можна з них приготувати сік або морс, а висушені кісточки додавати в чай.

Хороша господиня завжди запасається зеленню на зиму, зберігаючи її в морозильній камері. У листі замороженої зелені (кропу, петрушки, руколи, шпинату) вітамінів вдвічі більше, ніж у вирощеної взимку в теплицях. Зелень обов'язково потрібно додавати в страви, які стануть від цього ще духмянішими і смачнішими.

Чим корисний ківі

Вживання одного ківі на день дає організму немало корисних речовин. В одному фрукті багато вітамінів: С, А, В, РР, Е, В9 (фолієва кислота), а також є залізо, магній, йод і т.д. Ківі цілюще впливає на імунну систему, а значить, захищає від застуди та інших недуг.

Мед — це природне джерело вітамінів, мікро- і макроелементів, а також інших корисних речовин, джерело довголіття. Якщо вживати по 50 г меду щодня, ви захистите свій організм від гіповітамінозу і застуд, отримаєте енергію на цілий день.

Узвар — найкращий зимовий напій

Сушені фрукти зберігають в собі набір корисних вітамінів. У зимовий період з них можна приготувати узвар — напій із настояних на воді сухофруктів. Для цього можна взяти свої улюблені фрукти. Наприклад, сушені яблука, груші, сливи, абрикоси, суниці, вишню, родзинки, фініки, інжир. Ці фрукти можна також додавати в йогурт, каші або вживати в натуральному вигляді.

Приготований трав'яний чай з м'яти, липи, меліси, листя малини, суниці і ромашки дасть не тільки енергію і приємне самопочуття, але і заповнить нестачу вітамінів. Користь від трав'яного чаю буде більшою, якщо додати імбир, корицю або гвоздику.

Без горіхів — ніяк!

nuts-5622826_960_720.jpg&key=fd68774e76d

Вживаючи 30-70 г горіхів на день (краще всього брати жменьку горіхової суміші з волоських, кедрових горіхів, арахісу і мигдалю, фісташок, кеш'ю), ви заповните недолік вітамінів А, Е і прекрасно вгамуєте голод. Слід пам'ятати, що горіхи не тільки містять багато вітамінів, а й досить калорійні.

Якщо ви хочете мати здорові нігті і волосся, нормалізувати роботу нервових клітин і підвищити імунітет, вам необхідний біотин — це вітамін групи B (його знають як вітамін В7). Виробляється він особливими бактеріями в організмі. Як і будь-який вітамін групи B, біотин міститься в продуктах тваринного походження. Найбільше його в яловичій, курячій, свинячій печінці. Біотин допомагає засвоювати фолієву кислоту і знижує рівень глюкози в крові.

Якісне харчування, що містить вітаміни та інші корисні речовини, грає першорядну роль у підтримці здоров'я організму, проте за серйозної нестачі певних вітамінів варто порадитися з лікарем і, можливо, приймати таблетовані вітамінні препарати.

Анна Лукашевич

Новини

Популярні теми форуму

analytics