Close button

Банки обіцяють прискорити фінмоніторинг

Банки обіцяють прискорити фінмоніторинг

Автоматизація банківського фінмоніторингу не приведе до більшої кількості блокувань транзакцій клієнтів. Навпаки, кажуть банкіри, фінустанови зможуть прискорити процеси аналізу, і їх автоматизація полегшить роботу банку з клієнтом, повідомляє Ubr.ua.

Про це розповіла виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

За її словами, терміни для автоматизації, які перенесли постановою НБУ, стосуються в першу чергу супроводу перекладів певним набором інформації, якої вимагає закон №361-IX (ст.14), а також конфігурації програмного забезпечення банку, яке дозволить автоматизувати визначення ризик-профілю клієнта і виявленню ризикових операцій, заснованих на ризик-орієнтованому підході.

"Зазначені зміни не стосуються й не вплинуть на роботу клієнтів, які проводять через банки звичайні операції, властиві їх основній діяльності. При цьому однозначно вплинуть на роботу тих клієнтів, які будуть намагатися проводити через банки схемні та ризикові операції", - підмітила Коробкова.

Нагадаємо, оскільки доопрацювання ПЗ банків здійснюють відповідні IT-компанії, на які також вплинули карантинні обмеження, викликані пандемією, було прийнято спільне рішення про необхідність продовження термінів автоматизації. Тобто і банки, і IT-компанії будуть мати час на якісні доопрацювання ПЗ.

Що стосується посилення контролю за операціями клієнтів, то банки на постійній основі здійснюють контроль та виявлення ризикових операцій клієнтів.

"Автоматизація безумовно прискорить й процес обслуговування клієнтів, й дозволить банкам більше часу приділити загальному процесу аналізу, зосередивши свою увагу на дійсно ризикових операціях, тим самим не турбувати зайвий раз клієнтів, які здійснюють звичні та зрозумілі для банку операції", - підсумувала Олена Коробкова.

Новини

Популярні теми форуму

analytics