Close button

Борг по ЕСB дозволили списати: інструкція

Борг по ЕСB дозволили списати: інструкція

Скоро закінчується гарантований законом термін, коли фізособи-підприємці (ФОП, на укр. - ФОП) та самозайняті особи можуть подати документи на списання заборгованості по єдиному соціальному внеску, повідомляє UBR.

Після його закінчення податківці можуть знову почати полювання за картками та банківськими рахунками боржників.

кого торкнеться

Списання заборгованості по ЄСВ було передбачено прийнятим законом №592-IX від 13 травня 2020 року, який в подальшому продовжувався і уточнювався законами №786-IX від 14 липня і №1072-IX від 4 грудня 2020 року.

"Коло суб'єктів, які мають право на таке списання, не змінюється: це фізособи-підприємці (крім фізосіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність", - розповідає керуючий партнер ЮК "Winner" Ігор Ясько.

Під другий мається на увазі наукова, літературна, артистична, художня, освітня або викладацька, а також медична, юридична практика, в тому числі адвокатська, нотаріальна діяльність, а також релігійна (місіонерська) та інша діяльність, яка приносить дохід.

умови

Для того, щоб скористатися правом на списання, необхідно:

  • щоб платником не було отримано дохід (прибуток) від діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО;
  • подати передбачені законом документи до 1 березня 2021 року.

Причому списанню підлягають всі борги за ЄСВ, що накопичилися за чотири роки.

"Чи підлягають списанню в порядку, визначеному законом №2464, несплачені за станом на 1 грудня 2020 року суми недоїмки за період з 1 січня 2017 до 1 грудня 2020 року, а також штрафи і пеня, нараховані на ці суми недоїмки", - уточнює Ігор Ясько .

Які документи

За словами адвоката ЮК "Riyako & Partners" Андрія Тимонова, подаються такі пакети документів.

Для ФОП:

  1. Заява про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, яке подається державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи ФОП (якщо така заява не подавалося раніше);
  2. Заява про списання заборгованості;
  3. Звітність з ЄСВ відповідно до вимог частини другої статті 6 закону № 2464-VI за період з 1 січня 2017 до 1 грудня 2020 року, яка здається в податковий орган за основним місцем обліку (якщо такі звіти були подані раніше або містять помилки). Звітність з ЄСВ обов'язково повинна відображати дані за період з 01.01.2017 року до дати державної реєстрації припинення підприємницької діяльності включно в зазначеному періоді, який завершується 1 грудня 2020.

Для осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність:

  1. Заява про списання заборгованості;
  2. Заява про зняття з обліку як платника єдиного внеску (якщо така заява не подавалося раніше);
  3. Звітність відповідно до вимог частини другої статті 6 закону № 2464-VI за період з 1 січня 2017 до 1 грудня 2020 (якщо звітність не подавалася раніше або була подана з помилками).

Якщо платник вже звертався до контролюючих органів із заявою про зняття з обліку раніше, то звітність повинна охоплювати період з 1 січня 2017 року до дати подачі заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску.

Якщо ж така заява подається вперше після 30 листопада 2020 року, то звітність подається за період до 1 грудня 2020 року.

Зазначене письмову заяву про списання заборгованості подається на ім'я начальника територіального управління ДПС в довільній формі.

Повторно не потрібно

Терміни подачі документів не раз продовжувалися, тому тим, хто вже подавав їх раніше, подавати їх повторно відповідно до закону №786-IX не потрібно. Контролюючі органи здійснять списання на підставі документів, які були подані раніше на підставі законів №592 та №786.

"Це зможуть зробити все, хто з яких-небудь причин не зміг звернутися до контролюючих органів за списанням або виконати необхідні для цього умови в термін, попередньо визначений законом №786, який минув 31 серпня 2020 року", - підкреслює Ігор Ясько.

можуть відмовити

Податківці можуть і відмовити у списанні заборгованості. Підставою для цього є наявність будь-якого доходу, що може поставити крапку в питанні списання. При цьому не мають значення суми.

Будь-який дохід, отриманий за зазначені періоди, стане причиною для відмови. Є й інші недоліки.

"Мінусом також є те, що не зможуть скористатися списанням ФОП, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Однозначну плюс - якщо платнику погодили списання заборгованості з єдиного внеску, то до нього не застосують штрафні санкції", - коментує норми закону Ігор Ясько.

Згоден з ним і Андрій Тимонов, адже ця ініціатива фактично вносить у вирішення проблеми боргів по ЄСВ соціальну справедливість і дає можливість ФОП, які не здійснювали господарську діяльність і не отримували від неї доходу, звільнитися від необґрунтованого тягаря.

Причому запропонований механізм списання заборгованості простий і зрозумілий.

"Мінусом вважаю те, що платники, які до вступу в силу вищезгаданого закону добровільно сплатили суму заборгованості перед бюджетом або пройшли процедуру примусового стягнення ЄСВ, вже не можуть розраховувати на зворотні виплати", - резюмує Андрій Тимонов.

Новини

Популярні теми форуму

analytics