Close button

Перенесення вихідних скасують: що придумали депутати

Перенесення вихідних скасують: що придумали депутати

Українців збираються позбавити додаткових вихідних. Народні депутати пропонують заборонити можливість перенесення робочих днів, що своєю чергою "підвищить продуктивність праці, поліпшить роботу з інвесторами та донорами, а також сформує позитивну репутацію бізнес-потенціалу України у світі". Тобто про три або чотири поспіль вихідних днях з нагоди державних або ж релігійних свят можна буде забути, повідомляє Вести.

Правда, HR-фахівці запевняють, що продуктивність праці, навпаки, знизиться. Крім того, люди почнуть масово "хворіти".

Працювати більше, відпочивати менше

Довгі вихідні більшість українців чекали як манну небесну, тому що це була можливість на Новий рік і Різдво побачитися з родичами та друзями, на Великдень посадити картоплю, на День незалежності її викопати. Але цілих 15 народних депутатів від "Слуги народу" на чолі з головою комітету соцполітики Галиною Третьякової вирішили, що українці занадто багато відпочивають і мало працюють. Нардепи пропонують відмовитися від практики переносити вихідні та святкові дні, що випадають на уїк-енд, на робочі. І це попри те, що в цьому році всього-то 11 червоних днів календаря.

На думку нардепів, перенесення робочих днів призводить до чотирьох неробочих днів поспіль, що "знижує трудову мотивацію, а також негативно впливає на можливість людини адаптуватися до робочого дня, який настав за довгими вихідними".

Більш того (і мабуть, це основне), перенесення робочих днів - типова радянська традиція, яка є, наприклад, в Росії, але відсутня у всіх західноєвропейських країнах.

Зменшення вихідних призведе до спаду економіки

Увесь сир-бор розгорівся через п'яти "зайвих", на думку народних обранців, вихідних, які будуть в цьому році. А по суті аж цілого робочого тижня, який українці прогуляють. Але як зазначає економіст й соціолог Юрій Гаврилечко, навіть якщо депутати скасують додаткові вихідні, це жодним чином не позначиться на зростанні економіки України.

"Більшість наших народних депутатів, судячи за віком, це жертви Болонської системи освіти, які погано собі уявляють, що таке працездатність. А в економіці розбираються так само, як свиня в апельсинах. Якщо комусь здається, що після відпочинку працездатність знижується, то це з області - корову менше годувати та більше доїти, щоб вона давала більше молока. До того ж все навпаки: чим більше людина відпочиває, тим краще вона працює. Якщо комусь здається, що постійна робота підвищує продуктивність праці, то нагадаю чудовий приклад з Оруелла: "найбільше в колгоспі працював кінь, але головою не став, а помер першим". Як відомо, у вихідні дні люди витрачають максимум грошей. Чим більше вихідних, тим більше витрат. Якщо вихідних буде менше, це призведе до спаду в економіці, особливо такої країни, як Україна, де і так внутрішній ринок розвинений не сильно. І чим менше у нас буде обсяг внутрішнього ринку, тим більші борги будуть у країни в цілому і тим більше буде дисбаланс внутрішньоекономічної діяльності. А головне - без нормального, повноцінного відпочинку неможливо нормально працювати", - розповідає Юрій Гаврилечко.

Вихідних менше, роботи більше. Як вирішили піднімати економіку країни - фото 1

Якщо скасують додатковий вихідний, народ почне "хворіти"

З одного боку, роботодавців дійсно дратують ці перенесення вихідних днів, додаткові свята. Але з іншого боку - бувають такі вихідні, після яких необхідно робити ще один вихідний, говорить експерт ринку праці Тетяна Пашкіна: "В цьому році сьомого січня, в четвер, відзначили Різдво, а восьмого, в п'ятницю, на один день вийшли на роботу. В кращому випадку в цей день продуктивність праці досягла 80%. Багато хто прийшов похмелитися, напитися кави та водою з кулера. І поки вони розгойдалися, пройшло кілька годин. Було б зручніше для всіх п'ятницю зробити неробочою. Так, подальше відпрацювання у вигляді шести днів мало кого радує, але краще так, проте повноцінно відпочити кілька днів поспіль. До того ж перенесення вихідних днів на будні для багатьох працівників - це можливість заощадити відпускні дні. Якщо сьогодні заборонять перенесення вихідних, я впевнена, що половина співробітників після свят не вийде на роботу під самими більш-менш пристойними приводами: отруївся, не встиг повернутися від родичів, втопив телефон і так далі. Переконана, що співробітники почнуть часто брати лікарняний, і це ляже на плечі роботодавців".

А якщо три вихідних в тиждень?

Два вихідних в тиждень для людей, що працюють, недостатньо, їх тривалість повинна становити три дні. З думкою про те, що робочий тиждень потрібно скоротити до чотирьох днів для зниження рівню стресу, який змушені відчувати люди, що працюють, виступив британський професор Джон Ештон.

Він довго займався дослідженням того, яким за своєю тривалістю повинен бути робочий тиждень, і прийшов до висновку, що оптимальним є чотириденний робочий тиждень. А тиждень, який залишає людині, що працює, тільки два дні вихідних, занурює її в занадто глибокий стрес, в результаті чого вона мало відпочиває та мало приділяє часу сім'ї й близьким.

Алла Дуніна

Новини

Популярні теми форуму

analytics