Close button

Розкрито таємницю марсіанських льодовиків

Розкрито таємницю марсіанських льодовиків

У новій статті, опублікованій в Proceedings of the National Academies of ScienceS (PNAS), планетарний геолог Джо Леві, доцент геології Колгейтского університету (США), розкриває революційно новий аналіз загадкових льодовиків Марса, повідомляє Planet today.

Як відомо, на Землі льодовики покривали широкі смуги планети під час останнього льодовикового періоду, який досяг свого піку близько 20 000 років тому, перш ніж відступити до полюсів і залишити позаду каміння. Однак на Марсі льодовики ніколи не йшли, залишаючись замороженими на холодній поверхні Червоної планети понад 300 мільйонів років.

Однак геологи не змогли сказати, чи утворилися всі ці льодовики під час одного масивного марсіанського льодовикового періоду або в результаті декількох окремих подій протягом мільйонів років. Оскільки льодовикові періоди є результатом зсуву нахилу осі планети, відповідь на це питання дозволить вченим зрозуміти, як орбіта і клімат Марса змінювалися з плином часу, а також які породи, гази або навіть мікроби могли опинитися в крижаній пастці.

Леві придумав план дослідження скель на поверхні льодовиків в якості природного експерименту. Оскільки вони імовірно руйнуються з плином часу, постійний рух вниз по схилу від більших до дрібніших каменів вказувало б на одиничне тривалу подію льодовикового періоду.

Вибравши для дослідження 45 льодовиків, Леві отримав зображення з високою роздільною здатністю, отримані супутником Mars Reconnaissance Orbiter, і підрахував розмір і кількість каменів. За словами Леві, з дозволом 25 сантиметрів на піксель "ви можете бачити речі розміром з обідній стіл".

Однак навіть при такому збільшенні штучний інтелект не може точно визначити, що є скелею на нерівній поверхні льодовика, тому довелося все вважати і вимірювати вручну. "Ми провели свого роду віртуальну польову роботу, прогулюючись вгору і вниз по цих льодовиках і наносячи на карту валуни", - розповів Леві.

Вивчаючи отримані результати, Леві зазначив, що розміри каменів виявилися розподілені випадковим чином. Він зрозумів, що оскільки камені переміщаються всередині льодовиків, вони не руйнуються. У той же час вони були розподілені у вигляді чітких смуг уламків по поверхні льодовиків, позначаючи межу окремих і виразних потоків льоду, що утворилися при хитанні Марса навколо своєї осі. Грунтуючись на цих даних, він прийшов до висновку, що Марс зазнав від шести до 20 окремих льодовикових періодів за останні 300-800 мільйонів років.

Леві вважає, що відкриття льодовиків згодом має значення для геології планет і навіть для дослідження космосу. "Ці льодовики являють собою маленькі капсули часу, в яких фіксуються знімки того, що витало в атмосфері Марса", - говорить він. "Тепер ми знаємо, що у нас є доступ до сотень мільйонів років марсіанської історії без необхідності заглиблюватися в земну кору - ми можемо просто відправитися в похід по поверхні".

Причому ця історія включає будь-які ознаки життя, потенційно присутньої з далекого минулого Марса, адже якщо є якісь біомаркери, то вони обов'язково повинні залишитися в льодовиках. Крім того, знання про знаходження в льодовиках смуг гірських порід можуть бути корисні майбутнім дослідникам Марса, які з них можуть добувати воду.

Новини

Популярні теми форуму

analytics