Close button

Пенсії як в Польщі: в Україні обговорюють накопичувальну систему

Пенсії як в Польщі: в Україні обговорюють накопичувальну систему

В Україні влада заговорила про введення накопичувальної пенсії - у 2021 році вона стане обов'язковою для деяких категорій працівників. Польща більше 20 років тому була змушена відмовитися від дорогої пенсійної системи і, починаючи з 1999 року, ввела елементи накопичувальної системи, повідомляє Апостроф.

Про це розповів представник Міністерства сім'ї та соціальної політики Польщі Домінік Коморек, виступаючи 27 січня на Українському пенсійному форумі.

За його словами, в Польщі, насправді, є кілька пенсійних систем. Перша - найпоширеніша - загальна система.

"Вона охоплює 15,5 мільйона чоловік", - сказав він.

Крім найманих працівників, вона охоплює також самозайнятих громадян.

Окрема пенсійна система існує для фермерів і зайнятих в аграрному секторі. Ще одна окрема пенсійна система призначена для "людей в уніформі" - військовослужбовців, прикордонників, поліцейських, пожежників. Четверта система стосується представників правосуддя - суддів, прокурорів, тюремників.

"Якщо говорити про загальну пенсійну систему, то це - система, заснована на внесках. Основний принцип - платиш, коли працюєш", - зазначив Коморек.

Пенсійні внески досить високі, вони становлять 19,52% від доходу працівника (при цьому вони оплачуються в рівних частках по 9,76% працівником і роботодавцем).

Зазвичай 12,22% зараховуються на індивідуальний рахунок в Управлінні державного страхування, а 7,3% - на допоміжний рахунок в тому ж управлінні (можливий варіант, коли на цей допоміжний рахунок перераховуються 4,38%, а ще 2,92% - у відкритий пенсійний фонд). Крім того, у поляків є можливість брати участь в програмах приватних пенсійних фондів.

Пенсійний вік у Польщі встановлений на рівні 60 років для жінок і 65 років для чоловіків. Для отримання гарантованого мінімального розміру пенсії необхідно робити відрахування протягом 20 років для жінок і 25 років для чоловіків.

Нагадаємо, в Україні поки немає накопичувальних пенсій. За кожного працівника роботодавець відраховує в Пенсійний фонд єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в розмірі 22% від зарплати.

Передбачається, що з введенням накопичувального рівня працівник і роботодавець будуть перераховувати на спеціальний рахунок по 2% від зарплати - працівник зі свого податку на доходи фізичних осіб, який становить 18% (відповідно, 18% мінус 2%), роботодавець - з ЄСВ (22 % мінус 2%).

Новини

Популярні теми форуму

analytics