Close button

Українські медики відмовляються вакцинуватися від COVID-19

Українські медики відмовляються вакцинуватися від COVID-19

Через два тижні Україна повинна отримати перші дози вакцин від коронавируса. Вакцинацію планують почати вже в кінці лютого, повідомляє Страна.ua.

Про це сьогодні заявив заступник міністра охорони здоров'я з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко.

Розглянемо, як і в які етапи буде проходити вакцинація, і чому ті, кому покладена безкоштовна вакцина в першу чергу, вакцинуватися не хочуть.

Запис в чергу на вакцину онлайн

Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України, в коментарі розповів, кого будуть вакцинувати від коронавируса в першу чергу.

"Першими в списку будуть медичні працівники. У групі медпрацівників також є розбивка на пріоритетні групи. В першу чергу, це люди, які працюють в лікарнях і безпосередньо надають медичну допомогу хворим коронавірусів. Далі - працівники екстреної медичної допомоги. Потім сімейні лікарі, а вже тоді всі інші медики ", - розповів Ляшко.

Після лікарів будуть вакцинувати працівників соціальних установ закритого типу, і тих людей, які знаходяться в цих установах. Наступний етап - вакцинація військовослужбовців на сході України.

Щоб отримати щеплення від коронавируса, потрібно буде записатися в чергу через спеціальну онлайн-платформу, яку уряд презентує в лютому. Записатися на вакцинацію можна буде самостійно або за допомогою батьків, дітей, друзів, сімейного лікаря. Після запису людина отримає конкретну дату і час, коли він зможе вакцинуватися.

Як вдалося з'ясувати, кілька тижнів тому МОЗ розіслав по всіх медичних установ таблиці з вимогою скласти списки бажаючих вакцинуватися. Але що бажаючих отримати вакцину від коронавируса мало.

"У нашій клініці з майже 70 співробітників тільки четверо погодилися на вакцинацію. Керівництво сказало так:" Подамо списки на всіх, а там подивимося. Примусово вакцинувати ніхто не буде ", - розповідає один з лікарів Білоцерківської міської лікарні №3.

Причин відмови отримати навіть безкоштовну вакцину від коронавируса кілька.

Недовіра до вакцини

"Лікарі нічого не знають про вакцину, інформації дуже мало, а та, що є, в основному негативна", - пояснює один з медиків, який відмовився від вакцинації.
"Інтернет переповнений новинами про жахливі побічні ефекти від вакцинації. Ефективність вакцини ми побачимо трохи пізніше, і тільки через певний період часу зможемо оцінити, як це спрацює на всій країні. Адже коли мова йде про обмежену кількість людей, це одне, а коли про цілу країні, ми не зможемо зробити висновки, поки дози вакцини не отримає критична маса населення ", - аргументує доктор.

Наш співрозмовник каже, що лікарі усвідомлюють необхідність вакцинації для подолання пандемії. Але питання в якості вакцини і її застосуванні.

Наприклад, вакцина компанії Pfizer вимагає особливих умов транспортування і зберігання при -70 градусах. Чи реально дотриматися такий температурний режим в українських реаліях - питання спірне.

"Звідки я можу знати, що мені вколють? Що це буде за ліки, в яких умовах його зберігали і транспортували? Зараз зі ЗМІ ми дізнаємося, що у різних людей різна реакція на один і той же препарат. Багато з наших співробітників, які працюють безпосередньо з хворими коронавірусів, вже перехворіли. Вони вважають, що другий раз можуть і не захворіти або хвороба протікатиме легше. Так навіщо їм вакцина? ", - розповідає ще один лікар з іншої лікарні, який побажав залишитися неназваним.

До того ж, якщо в великих містах дотримати умови зберігання і транспортування препаратів не так складно, то як держава буде контролювати ситуацію в регіонах і малих населених пунктах, медики не розуміють.

"Проти щеплень" настрою

Також однією з причин масових відмов від вакцинації лікарі називають антивакцинальні настрої, які вже давно зміцнилися в Україні і з кожним роком тільки посилюються. Йдеться про небажання людей робити взагалі будь-які щеплення - не тільки від коронавируса, але і від давніх поширених хвороб.

За останні 10 років кількість вакцинованих дітей постійно зменшувалася, що підтверджується статистикою. Так, якщо в 2010 році близько 80% дітей до року були щеплені від поліомієліту та дифтерії, а 80% однорічних - від кору, то за наступні роки їх кількість зменшилася кардинально. У 2014 вже всього 40% дітей мали щеплення від поліомієліту, в 2016 - 20% від дифтерії і 45% від кору.

А в 2020 році, за даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні охоплено трьома дозами вакцинами проти дифтерії лише 23% людей. Рекомендований ж охоплення проти дифтерії - не менше 80%. Європейська регіональна комісія з-за такого показника навіть віднесла Україну до країн з високим ризиком поширення епідемії цього захворювання. При цьому серед країн ЄС найнижчий охоплення вакцинацією в Румунії - 89%.

"Для більшості людей думку лікаря є головним при ухваленні рішення під час лікування. Але зараз ми зіткнулися з тим, що самі медичні працівники сумніваються в необхідності вакцинації від коронавируса", - розповідає директор Волинського обласного фтизіопульмонологічного центру Волинської області Іван Нискогуз.

За словами Нискогуз, причина зростання кількості антіпрівівочніков в Україні - у населення вкоренилося негативне ставлення до вакцинації в цілому. За останні десять років в Україні сформувався цілий пласт людей, які були некомпетентні в питаннях вакцинації і ставили під сумнів її необхідність в цілому - починаючи від викладачів на лекціях, закінчуючи самими лікарями.

"У нашому центрі працює близько 500 осіб. Більшість з них скептично ставляться до вакцинації. Але ми проводимо інформаційно-просвітницьку роботу. Не можу не погодитися з тим, що поки нам мало що відомо про існуючі вакцини від коронавируса. До сьогоднішнього дня нам невідомо, якою саме вакциною нас будуть вакцинувати, а відповідно, нам важко доносити інформацію до персоналу про конкретний препарат ", - розповідає Іван Нискогуз.

За словами медика, роль інформаційного просвітителя в питаннях вакцинації має взяти на себе держава, а не окремо взяте керівництво лікарні.

"Потрібно провести масштабну інформаційну компанію про користь вакцинації. Але це не повинно стосуватися тільки вакцини від коронавируса - потрібно поміняти ставлення людей до вакцини в цілому",
- впевнений Нискогуз.

Вакцина не захистить

Однак у деяких медиків взагалі є сумніви, що існуючі на сьогодні вакцини від коронавируса можуть захистити людей від хвороби.

Такої думки дотримується, наприклад, Ольга Голубовська - професор і завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця.

"Вакцина може не захистити від нових штамів коронавируса", - стверджує Голубовська.

Крім того, за її словами, люди можуть повторно заразитися і захворіти Covid-19.

"Все розслабилися, але ще рано. У США вперше виявлений високозаразливий бразильський штам коронавируса - Brazil P1. Нагадаю, поки немає точних даних, що ці штами (британський і бразильський) викликають більш важкі форми захворювання, проте Р1 має мутації, які дозволяють йому ухилятися від імунної системи організму. Це означає, що наявні на сьогоднішній день вакцини можуть не працювати проти нього. Крім того, люди можуть також повторно заражатися і вболівати Covid-19 ", - аналізує Голубовська.

За словами лікаря, вакцинація від коронавируса не вплине на його поширення.

"Всі чомусь обговорювали слова експерта ВООЗ, який недавно заявив, що вакцинація не запобіжить поширення вірусу і має більш індивідуальне значення. Хоча я про це давно вже кажу, це правда", - додала Ольга Голубовська.

Новини

Популярні теми форуму

analytics