Close button

Велика гра: яку стратегію вибрав Байден для Китаю

Велика гра: яку стратегію вибрав Байден для Китаю

Після зміни адміністрації у Вашингтоні протистояння між США і Китаєм за переважання в Європі - в першу чергу в економічній зоні, на загальному ринку Європейського Союзу - розгорається з новою силою, повідомляє Деловая Столица.

Передбачувано неправими виявилися ті коментатори, які пророкували Джо Байдену більш м'яку, "відступальну" тактику у стосунках з Китаєм - цього не відбувається. Швидше, в рамках існуючих у Америки можливостей демократи мають намір відступити від хаотичних практик часів Трампа і "душити" Китай системно.

Межі гегемонії

Повернення Сполучених Штатів до світового лідерства і визнання за КНР статусу головного суперника при назві Росії опонентом - постійно звучить лейтмотив виступів нового президента і членів його команди.

Проголошена Білим домом доктрина зовнішньої політики для середнього класу передбачає стримування Китаю в площині перехоплення робочих місць, інвестицій, ринків збуту і технологій, відновлення надійних відносин з групами союзників США в уражених цими процесами регіонах планети.

Тим часом спостерігачі за китайськими політичними процесами відзначають, що спроби діалогу уряду КНР з адміністрацією Байдена на даний момент методично провалюються. Таким чином, нинішній американський кабінет, схоже, зовсім не збирається відкочувати назад заходи, вжиті на азіатському напрямку попередниками, а скоріше спробує побудувати на цій спадщині якісь довгострокові алгоритми.

Однак якщо в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні виправити ряд помилок, скоєних у другій половині 2010-х, можна досить швидко (в силу відносної простоти місцевої моделі відносин і політичних систем країн, що входять до неї), то в Європі вихідна позиція США виглядає сьогодні вкрай проблематичною.

Варто зазначити, що проблему меж американської гегемонії цілком усвідомлюють в нинішньому Вашингтоні. Звідси і риторика, присвячена спільним зусиллям з союзниками, під якими розуміються країни ЄС, Великобританія, Канада і Австралія (ведуча, до речі кажучи, власну торгову війну з Китаєм).

Ці зусилля і повинні (так передбачається) підкріпити світове американське лідерство - в той час як про концепції офшорної гегемонії, дистанційної проекції сили або блискучої самотності, правляча частина істеблішменту сьогодні не згадує, як би відсікаючи частку наступності з періодами Буша, Обами і Трампа, при цьому симпатизуючи стилістиці Картера (моральне лідерство) і Клінтона (доброзичлива однополярность).

Власні нотки Байдена додають в цей формується конструкт трагізм нашого часу - глобальні загрози, сили зла і заперечення чеснот Просвітництва, які оголосили гібридну війну Америці і втілювані Росією, Китаєм і поки що ні конкретизованими режимами пригноблення власного населення.

Разом з тим вбудовування саме європейської проблематики в подібний погляд на речі стикається з низкою небанальних перешкод. Адже сфокусувавши свою увагу на розвалі або паралізації міждержавних інститутів, адміністрація Трампа розв'язала руки не тільки собі, а й багатьом іншим.

Причому як тим з них, хто дивиться на Європу хижими очима ззовні, так і тим, хто в ній самій не проти скористатися релятивістською кризою, породженою потрясіннями в глобальній метрополії. Такий США все ще є з точки зору військово-політичного, технологічного, в значній мірі економічного, але (або вже, або все ще - не) морально-етичного ресурсу.

Друга група - внутрішні європейські диверсанти, в число яких входять такі країни як Австрія (не член НАТО, але член ЄС) і її маленькі аналоги у вигляді Люксембургу (член ЄС, але не НАТО) або Ліхтенштейну (не входить в обидва блоки, належачи до старомодною Європейської асоціації вільної торгівлі).

Впливати на ці країни для Америки досить складно з інституційної точки зору, що ми і спостерігаємо в приватному кейсі зі спробою домогтися екстрадиції Дмитра Фірташа. Перераховані країни традиційно проводять політику етичної свободи від сумнівів в моральності залучення інвестицій і отримання торгових вигод з держав, керованих кримінальними або тоталітарними режимами.

Запал для торгу

На жаль, подібними реліктами європейська фронда проти американського лідерства далеко не вичерпується. За межами НАТО, але з розміщеною на своїй території базою британських ВПС знаходиться член ЄС Кіпр, за схожим алгоритмом з Великобританією взаємодіє і член ЄС Мальта.

Але ця група проміжна - серія чисток, ініційована американським Мінфіном за минулі роки, при байдужому ставленні до цього питання Лондона і Брюсселя більш-менш привела до тями ці невеликі острівні держави. Припинила своє позерство і Італія, яка перебуває у важкій залежності від транснаціональних банків, в ядрі яких в обороті знаходиться зовсім не євро.

Більш небезпечними для завдання відновлення трансатлантичного партнерства є сьогодні дві пари європейських країн: скривджені Франція і Німеччина і неліберальні Польща і Угорщина. Друга пара дуже комфортно почувала себе в президентство Трампа, але якщо з Варшавою конструктивний діалог буде відновлено, то з Будапештом справа йде складніше. Зустрічає свою одинадцяту весну уряд Віктора Орбана встиг глибоко заплутатися в китайській (і частково російській) павутині, а сам дунайський приятель Трампа з віком втрачає гнучкість.

Схоже, хорошого сценарію тут немає, і Вашингтон візьметься стягувати цю гібридну демократію публічними і непублічним санкціями, результат яких поки не прогнозуємо, оскільки крім самого угорського суспільства впоратися з феноменом Орбана не може ніхто. Давній екзерсис Брюсселя, Парижа і Берліна на цьому напрямку можна з чистою совістю визнати невдалими.

В якійсь мірі і тому, що "скривджена Трампом пара" в особі Ангели Меркель і Еммануеля Макрона давно втратила ресурс щирості і використовує синдром "образи на Америку", як раціонально, так і ірраціонально, проти США, незалежно від того, хто ними сьогодні керує. Навіть якщо Байден і Блінкен наб'ють свої апарати вихідцями з Парижа і Берліна, найближчим часом очікування від Америки своєрідних "репарацій" залишиться.

Більш того, і Берлін, і Париж, і Будапешт (зі свого боку), і Відень (з третьої), і навіть Афіни спробують шантажувати Америку, крізь посміхаються Брюссель, своїм попереднім "Всеосяжним угодою про інвестиції" з КНР від 30 грудня минулого року.

Чи робить ЄС спробу перехопити у США "китайську фабрику" або ж це Китай намагається підім'яти Європу власними технологічними стандартами? Здається, кожен з варіантів, і тим більше їх поєднання, кидає виклик трансатлантичному партнерству, до якого прагнуть повернутися США.

Виклик цей, правда, в чималому ступені нівелюється тим, що Росія не зуміла стати партнером для ЄС - це, схоже, остаточно зрозуміли навіть найбільші оптимісти з числа євробюрократів, нехай і ціною обернулася ганьбою і провалом московського вояжу голови "всеєвропейського МЗС" Жозепа Борреля .

Та й американцям є що протиставити Китаю в Європі крім повернення в Білий дім усміхнених франкомовних єврофілів на зразок того ж Блінкена. Тим більше що поки ця угода, в общем-то, ні про що - сторони зробили вигляд, що це не про гроші і що у них є якесь спільне бачення загальних питань. З огляду на історію з тримісячною пропажею Джека Ма після критики на адресу китайського керівництва, очевидно, що насправді немає.

А тому такий рух європейської колективної душі можна розглядати скоріше як приманку для складного і важкого торгу зі старою доброю Америкою, яку потрібно змусити відчути себе винуватою і в міру можливості доїти шляхом скасування або зниження загороджувальних мит і збільшення американських же витрат на оборону.

Однак поки ця давно відома пісня не проходить з урахуванням згаданої вище зовнішньої політики в інтересах середнього класу: хоча Джозеф Байден і видав європейцям взаємовигідні плюшки у вигляді повернення в кліматичний пакт і пакет з красивою риторикою, питання про подальші підношення завис, а пропозиції Вашингтона Берліну стосовно розблокування "Північного потоку-2" виглядають як квест в стилістиці "піди туди - не знаю куди, принеси те - не знаю що".

Так що ж здатна запропонувати і чим може налякати європейців Америка, щоб перебити або збалансувати китайську ставку на відвертий підкуп європейських еліт і усереднених споживачів (адже для європейського робітничого класу вільна торгівля з Китаєм - перспектива досить похмура)?

Стейки по-Вашингтонськи

По-перше, з порівняно дрібними пряниками, Білий дім - не обов'язково через Конгрес - все ж пом'якшить умови торгівлі, враховуючи, що особливого ефекту протекціонізм не вплинув, що і відобразили результати голосування в промислових штатах.

У той же час до дивних формул Пола Кругмана про обмін фермерами з Оклахоми своєї продукції, що експортується в Китай кукурудзи на новенькі автомобілі чи з багатостраждального Детройта, то чи все-таки з Німеччини, справа, схоже, більше не дійде. Та й найважливіші угоди тепер стосуються, як правило, сфери послуг, зокрема фінансових, а також стандартів.

І, як показав досвід переговорів з європейцями при Обамі, дорога це довга і нерівна. Більш-менш впоралася з подібного роду протиріччями в своїх відносинах з європейцями, здається, тільки Канада. Великобританія, як відомо, немає. І її вільна торгівля з США поки "зависла", що вже дає Байдену один козир.

По-друге, при тому що скорочення американського військового контингенту в Німеччині зупинено, Білий дім, мабуть, поки не збирається нарощувати (від нинішнього рівня) свої оборонні витрати. В контексті внутрішньосоюзних балансів це, як мінімум, означає, що від Європи продовжують чекати зростання геополітичної свідомості, нехай і приглушивши провокаційну риторику в стилістиці Трампа.

Тут шантажувати ЄС розміщенням російських або китайських гарнізонів замість американських вже не доводиться. Крім того, хворобливе, хоч і зрозуміле бажання красиво жити за рахунок заокеанського оборонного замовлення і військкомату де-небудь в сонячної Джорджії, тепер може обернутися позбавленням доступу до американських оборонних технологій - монополісти соціальних мереж вже продемонстрували, як це буває.

Нарешті, є і третій, резервний "стейк", шматочок якого європейцям, і не тільки їм, рано чи пізно доведеться попросити у США (не факт, втім, що самим американцям він не знадобиться).

Справа в тому, що за минулий рік, не кажучи вже про зиґзаґи нафтових цін ще до початку епідемії і різного роду проявах стагнації, центральні банки генерували "золоті гори" умовно цінних паперів (в українському випадку - державних зобов'язань за зовнішніми позиками). Ці вперлися в хмари піки Ельдорадо абсолютно відірвалися від процесів, що відбуваються в реальному секторі, і колись неминуче перетворяться в "авгієві стайні".

Досвід кордону попереднього десятиліття показовий - від катастрофічного обвалу цей сміттєвий полігон здатна врятувати тільки федеральна резервна система США, а все інше - лише пустопорожні вигадки. Або - анекдотичні кадаври, на кшталт фінансової системи Китаю, яку донезмоги розхитали дорвалися до фондового ринку діти і безробітні, і яка нині намагається примусити Джека Ма працювати по її "стандартам".

На цьому реальні і потенційні пряники Байдена для європейців поки закінчуються. І починаються виховні методи, далеко не вичерпуються залишаються в силі санкціями проти СП-2, тим більше що в європейсько-китайському контексті РФ грає роль третьорядну.

По-перше, це реанімація конструктивного діалогу з об'єктивно ослаблою, але все частіше не без причин і неголословно загрожує Китаю неприємностями Великобританією в сфері широкої торгової угоди. Непослідовний Трамп цього досягти так і не зміг, а системний Байден при бажанні зможе цілком. Очевидно, що під цей проєкт швидко підтягнуться і інші троє із товариства "п'яти очей" (Австралія, Канада, Нова Зеландія). Що позбавить європейців можливостей постійного троллінгу побіжного Лондона.

По-друге, це розміщення нових і розширення існуючих американських контингентів в Центрально-Східній і Південно-Східній Європі, недарма розпочато їх глобальна інвентаризація. Для, так би мовити, позначення позиції і вказівки на реальні, а не віртуальні можливості європейців в цій площині. А також - потенційної, чергової реінкарнації "Європи-2" часів Дональда Рамсфельда. Притому можна зробити і більше - наприклад, відповівши в якійсь формі на звернений до Байдена напівзадушений клич Зеленського.

У пакеті, по-третє, з повною забороною на використання китайських технологій в галузях подвійного призначення. На французькому "Мінітель", предтечі телевізійної торгівлі - Європа явно довго не протягне. Як і на заморожених одним розчерком пера американського президента рахунках в європейських банках китайських і російських багатіїв, що недавно було продемонстровано на прикладі того ж Віктора Вексельберга.

Але, будемо сподіватися, що до цього не дійде.

Максим Михайленко

Новини

Популярні теми форуму

analytics