Close button

Конфлікт між США і Саудівською Аравією: чи зашкодить він Україні

Конфлікт між США і Саудівською Аравією: чи зашкодить він Україні

В історії зі звірячим вбивством журналіста Джамаля Хашоггі в саудівському посольстві нібито поставлено крапку, повідомляє Depo.ua, повідомляє Depo.ua.

У США розсекретили доповідь розвідувальних служб, який розкриває моторошні подробиці вбивства і пов'язує з подією наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана. Який, швидше за все, був замовником злочину. Що не доведено. Але при цьому він не міг не знати про цей злочин - причому ще до його скоєння.

І ремарка, що "немає прямих свідчень про те, що учасники подій знали про неминучість загибелі Хашоггі" виглядає досить формальною - якщо врахувати той факт, що вбивці прихопили з собою паталогоанатома, який згодом розчленовував труп. Після чого адміністрація Байдена на вихідних прийняла санкції щодо 76 підданих Саудівської Аравії, пов'язаних з вбивством Хашоггі, і репресіями проти інших дисидентів.

При цьому сам наслідний принц бін Салман під санкції США не потрапив. Взагалі, це стає якоюсь не дуже доброю традицією сучасного Заходу - санкції за злочини Лукашенко, які торкнулися оточення екс-президента, але не його самого, тепер змінилися санкціями проти оточення бін Салмана. Які на найбільш ймовірного винуватця події знову не вплинули.

В Ер-Ріяді звіт розвідки США, звичайно, спростували, як "негативний, помилковий і неприйнятний" - але тим і обмежилися. Попередні переговори Байдена з чинним королем Салманом аль-Саудом, очевидно, заздалегідь прояснили, хто кого і в чому буде звинувачувати. І яка на це буде реакція.

Звичайно, преса в США, а також частина конгресменів, вимагають ввести санкції і проти МБС, як любить називати себе наслідний принц. Але, судячи з усього, в Білому домі не поспішають прислухатися до цих вимог.

Звичайно і декоративними санкціями щодо офіцерів саудівських спецслужб справа не закінчиться Так, наприклад, обмеження на поставки наступальної зброї до Саудівської Аравії, прийняті кілька тижнів тому, цілком можуть бути частиною більш серйозних санкцій проти Ер-Ріяда.

Втім, ці санкції приймалися - і, можливо, будуть розширюватися - таким чином, щоб, з одного боку, переконати наслідного принца викреслити політичні вбивства опозиціонерів зі свого дипломатичного арсеналу.

Але, з іншого боку, при тому в Вашингтоні явно ставлять собі за мету зберегти наші зв'язки з монархією, і не підштовхувати Саудівську Аравію до надмірно щільного співробітництва з Росією або Китаєм, які, в разі занадто жорсткої політики з боку США, в Ер-Ріяді можуть спробувати використовувати як альтернативні джерела геополітичної підтримки.

Втім, незважаючи на обурення заявами Вашингтона, і саудівські чиновники не поспішають рвати відносини з США і розгортати співпрацю з Росією, яка підтримує головного геополітичного супротивника Саудівської Аравії, Ірану. Тому тандем між Вашингтоном і Ер-Ріяд, незважаючи на дипломатичні складності, швидше за все, буде збережений.

Що, дійсно, є непоганою новиною для України. Оскільки Саудівська Аравія є досить великим покупцем як українських товарів в цілому (причому з істотним позитивним сальдо в нашу користь), так і української зброї зокрема. Більш того, у Києва з Ер-Ріядом існує ряд спільних проєктів в сфері ВПК - на зразок ракетного комплексу "Грім-2", існування яких, в разі серйозного конфлікту між Вашингтоном і Ер-Ріяд, могло б бути поставлено під сумнів.

Але хоча дипломатичні відносини між США і Саудівською Аравією за нової адміністрації, більш чутливі до прав людини, ніж попередня та стануть прохолодніше, до відвертого протистояння справи, схоже, не дійде. Тому невесела доля "Мотор-Січі" українським розробникам ракет, схоже, не загрожує.

Тарас Паньо

Новини

Популярні теми форуму

analytics