Close button

Як перевірити своє здоров'я безкоштовно

Як перевірити своє здоров'я безкоштовно

Від більшості хвороб можна відбутися легким переляком, якщо виявити їх на ранній стадії. Для цього і потрібні профілактичні огляди і аналізи. На жаль, багато українців їх уникають і "здаються" лікарям, коли вже грянув грім і півень клюнув. Пояснюють це часто тим, що не вистачає грошей, повідомляє Vesti.ua.

А тим часом вже практично рік чек-ап організму можна зробити, не заплативши ні копійки зі своєї кишені. Отже, які аналізи і дослідження можна пройти безкоштовно в рамках щорічного профогляду? В цьому питанні "Вістям" допомогли розібратися експерти Національної служби здоров'я України.

Мінімальний пакет для всіх

Право безкоштовно перевірити, чи все в порядку зі здоров'ям, мають тільки ті, хто підписав декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Причому з будь-яким, який вам до душі. Тепер ви не прив'язані до конкретного фахівця пропискою, як це було раніше.

Запишіться за допомогою системи Helsi до лікаря на прийом. А на ньому поясніть, що вас турбує. При необхідності сімейний лікар дасть направлення на аналізи. В рамках пакету первинної медичної допомоги ви маєте право на ряд безкоштовних аналізів. Їх перелік затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України №504, і з ним можна ознайомитися на сайті МОЗ. Також детальну інформацію з цього питання можна отримати, зателефонувавши в контакт-центр НСЗУ за безкоштовним телефоном 16-77.

Отже, які аналізи та обстеження можна пройти безкоштовно за призначенням вашого сімейного лікаря? це:

  • Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою.
  • Загальний аналіз сечі.
  • Глюкоза крові.
  • Загальний холестерин.
  • Вимірювання артеріального тиску.
  • Електрокардіограма.
  • Вимірювання ваги, зросту, окружності талії.
  • Експрес-тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити, тропоніни (аналіз необхідний, щоб оцінити стан серця) і на визначення антигену SARS-CoV-2.

Також у вашого лікаря можна отримати направлення до офтальмолога і отоларинголога для перевірки слуху і зору навіть при відсутності скарг.

Це базовий пакет аналізів і досліджень на первинному рівні, які кожен з нас має право безкоштовно проходити за призначенням лікаря. Причому це можна робити необмежену кількість разів, якщо є необхідність і направлення лікаря.

Якщо він затягне стару платівку "У нас закінчилися талончики" (а таке зараз трапляється часто-густо), поясніть, що ліміту на напрямку не може бути. Адже тепер аналізи можна здавати в будь-якому медзакладі - хоч в державному, хоч в приватному. Єдина умова - у нього повинен бути договір на первинну медичну допомогу з НСЗУ. Цю інформацію можна знайти на сайті служби в розділі е-дані на дашборда "Підписані договори про медичне обслуговування населення".

Також без всяких тривожних симптомів, а виключно з метою профілактики, можна відвідувати гінеколога. Профогляд у цього фахівця передбачає, в разі необхідності, проведення бактеріоскопічного, цитологічного обстеження, УЗД органів малого таза.

Перевірка на рак

До базового пакету безкоштовних аналізів і досліджень, переступивши певний віковий поріг, можете додавати ще й інші. Наприклад, з 40 років дозволена мамографія, але за умови, що у вас є фактори ризику розвитку раку молочної залози. Ці нюанси описані в наказі МОЗ №504, в додатку 2 до Порядку надання первинної медичної допомоги. Отже, напрямок на які безкоштовні дослідження можна просити у свого сімейного лікаря після того, як вам стукнуло 40 років.

Мамографія

  • Що виявляє: рак молочної залози.
  • З якого віку дозволено безкоштовно: з 40 років - при наявності факторів ризику. Якщо їх немає, як і скарг, тоді безкоштовне дослідження дозволено в віці з 50 до 69 років.
  • Як часто можна робити: кожні 2 роки.
  • Фактори ризику: підтверджена мутація BRCA-1 або BRCA-2, спадкова схильність до цього захворювання, пізні перші пологи (30 років і старше), безпліддя, пізня менопауза (55 років і старше), тривала гормонозалежна терапія менопаузи, постменопаузне ожиріння, зловживання алкоголем, куріння.

Тест калу на приховану кров

  • Що виявляє: колоректальний рак.
  • В якому віці дозволено безкоштовно: 50-75 років.
  • Як часто можна робити: кожні 2 роки, при наявності факторів ризику - щороку.
  • Фактори ризику: сімейний аденоматозний поліпоз, спадковий неполіпозний колоректальний рак, запальні захворювання кишечника, аденоматозні поліпи.

Тест на простат-специфічний антиген (ПСА)

  • Що виявляє: рак передміхурової залози.
  • З якого віку дозволено безкоштовно: з 50 років - з низьким ризиком захворіти РПЖ, з 45 років - із середнім ризиком (РПЖ у родича у віці до 65 років), з 40 років - з високим ризиком (РПЖ у кількох родичем у віці до 65 років).
  • Як часто можна робити: при ПСА <2,5 - кожні 2 роки, при ПСА ≥ 2,5 - щороку.

Також в Програмі медичних гарантій існує пакет обстежень для ранньої діагностики онкозахворювань. У нього крім мамографії входять:

  • гістероскопія;
  • езофагогастродуоденоскопія;
  • колоноскопія;
  • цистоскопія;
  • бронхоскопія.

Щоб безкоштовно пройти ці обстеження, потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря, який випише направлення.

Спеціалізована допомога

Якщо у пацієнта є скарги або сімейний лікар вважає за потрібне додатково його обстежити, він дасть направлення до вузького спеціаліста, наприклад ендокринолога або гастроентеролога. А той вже, при необхідності, направить вас на додаткові аналізи за своїм профілем.

Перелік послуг, які держава гарантує пацієнтові безкоштовно, зафіксований в специфікаціях до кожного з пакетів медпослуг. Познайомитися з ними можна на сайті НСЗУ в розділі "Вимоги Програми медичних гарантій 2020". Вони будуть діяти до 31 березня.

Аргументи лікаря в стилі "в нашій лікарні ендокринолога немає, тому я не можу дати вам напрямок» не приймайте. Ви маєте право йти до будь-якого фахівця в будь-якому медзакладі, у якого є договір на амбулаторний пакет з НСЗУ. В електронному напрямку по Програмі медичних гарантій не вказуються ні заклад, ні лікар, до якого направляють пацієнта. Тільки код послуги, а також інформація про медустанові і лікаря, який його створив.

Напрямок не потрібно до стоматолога, нарколога, психіатра, фтизіатра та гінеколога. Послуги цих фахівців, якщо вони працюють в медустановах, які підписали договір з НСЗУ, теж безкоштовні.

Якщо за безкоштовне вимагають гроші

На жаль, бувають ситуації, коли люди приходять з напрямком, наприклад, на безкоштовну мамографію, а в кабінеті діагностики з них вимагають за цю послугу гроші. У такому випадку потрібно залишити скаргу на сайті НСЗУ, описавши ситуацію і залишивши контактний номер телефону. Проконсультуватися, як все правильно оформити, можна за безкоштовним телефоном 1677. Медичний заклад, в якому вимагають гроші з пацієнта за безкоштовну послугу, ризикує втратити договір з НСЗУ і залишитися без фінансування з держбюджету.

Особистий досвід

Киянка Ганна Ерінчак недавно перевірила стан свого здоров'я за програмою Медгарант від НСЗУ. Вона поділилася своїми враженнями з "Вест":

"Перед тим як зайти в кабінет до свого сімейного лікаря, я уважно вивчила зелений плакат, який висів біля стійки реєстрації. На ньому було чітко розписано, на які безкоштовні аналізи і дослідження можна розраховувати в рамках профогляду. На моє прохання видати направлення на них сімейний лікар не здивувалася і оперативно все оформила. Відразу ж, в кабінеті, медсестра зробила мені електрокардіограму. всі інші аналізи та обстеження я провела в цьому ж Центрі первинної медико-санітарної допомоги. Він знаходиться в Печерському районі Києва.

Раджу роздруковувати електронний напрям, тому що не у всіх кабінетах є така можливість. На жаль, на профілактичні обстеження неможливо записатися через систему Helsi. Довелося телефонувати в реєстратуру і робити запис на певний час. А на загальний аналіз крові чомусь і по телефону не захотіли записати. Потрібно було підходити до Центру і записуватися на місці, що, звичайно, незручно.

Результати були готові через 2-3 дні. Вони не приходять особисто пацієнтові. Їх відправляють відразу сімейного лікаря. Мій доктор прокоментував все по телефону.

В цілому я залишилася задоволена. Ніяких черг, все спокійно, а головне - зберегла гроші в сімейному бюджеті. Думаю, якби все це я робила в приватній лабораторії, то заплатила б близько 2000 грн ".

Олена Токарчук

Новини

Популярні теми форуму

analytics