Close button

Український держбанк отримав мільйони за продаж Заводу напівпровідників

Український держбанк отримав мільйони за продаж Заводу напівпровідників

Державний "Укрексімбанк" продав нерухоме майно (будівлі та споруди) АТ "Завод напівпровідників" (Запоріжжя) на повторному першому аукціоні, початкова ціна на якому була знижена на 20% - до 136,682 млн грн, повідомляє Интерфакс-Украина.

Згідно з інформацією на майданчику "ProZorro.Продажі", аукціон відбувся 4 березня, єдиним учасником і покупцем виступило ТОВ "Промактив Груп" (Київ), з яким очікується підписання договору.

Як повідомлялося, на початковий аукціон з продажу "Заводу напівпровідників" виставлялися два лоти - перший вартістю 170 млн 851,929 тис. грн складався з будівель і споруд заводу, другий (рухоме майно) - з машин, обладнання, транспортних засобів, об'єктів незавершеного будівництва та ін. вартістю 320 млн 293,708 тис. грн (без ПДВ).

Однак ці аукціони не відбулися.

За інформацією на "ProZorro.Продажі", другий лот поки не виставлявся на повторний перший аукціон.

Згідно держреєстру, ТОВ "Промактив Груп" зареєстровано в серпні 2020 року з статутним капіталом 500 тис. грн, основний вид діяльності - неспеціалізована оптова торгівля. Його власниками (по 50%) є киянин Валерій Ковальчук і житель Київської області Олександр Файдевіч.

Як повідомлялося, Укрексімбанк нагадував, що підприємство є найбільшим в Україні проектом по виробництву матеріалів для електроніки та геліоенергетики на основі кремнієвих компонентів.

Комплексна програма модернізації підприємства почалася в 2008 році і була повністю завершена протягом трьох років. На заводі було встановлено сучасне обладнання і створено технологічний цикл з високою екологічною безпекою.

Основними видами діяльності підприємства є виробництво трихлорсилану, полікристалічного і монокристалічного кремнію. Сфера застосування цих матеріалів - виготовлення сонячних батарей, силової електроніки, комплектуючих до електроприладів і іншого високотехнологічного обладнання.

Виробництво "Заводу напівпровідників" в даний час законсервовано і знаходиться в належному технічному стані. Його відновлення зажадає вкладення інвестицій, розмір яких буде залежати від перспективних планів інвестора.

"Світовий ринок профільної продукції підприємства в попередні роки характеризувався волатильністю і зниженням цін внаслідок перевиробництва. У той же час посилення заходів протидії глобальним змінам клімату і розвиток потенціалу сонячної PV-електроенергії зумовлюють подальшу необхідність в кремнієвих компонентах для виробництва устаткування", - відзначали в Укрексімбанку.

Господарський суд Запорізької області в на початку 2015 року розпочав провадження у справі про банкрутство ПрАТ "Завод напівпровідників" (Запоріжжя), в якому Activ Solar (Австрія) братів Андрія і Сергія Клюєвих належало 74,9937%.

У листопаді 2016 року завод був визнаний банкрутом, його найбільшим кредитором був визнаний Укрексімбанк - 5,146 млрд грн при загальній кредиторської заборгованості 8,673 млрд грн.

У 2020 році голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер називав "Завод напівпровідників" найбільшим позичальником (11,2 млрд грн).

Новини

Популярні теми форуму

analytics